Makumaailma

Krishnat perustivat oman ravintolan

KASVISRUOKA Krishnojen Govindam-ravintolassa maistellaan äiti-lehmän antimia ja tieteellisesti maustettuja kasviksia.

- Teemme remonttia ja etenemme pikku hiljaa. Govindam on vasta pieni alku, Suomen Krishna-liikkeen johtaja Tapio Paljakka kertoo.

Johanna Erjonsalo


Pääkokki on Intiassa ja ravintolasali remontissa, mutta houkutteleva ruuan tuoksu leijailee jo vanhassa hirsitalossa.

– Tässä vaiheessa mikään normaali yritys ei vielä esittelisi toimintaansa, Suomen Krishna-liikkeen johtaja Tapio Paljakka sanoo.

Mutta Govindam ei ole mikään tavallinen yritys. Sen omistaa Suomen Krishna-liike ja se tarjoilee vedalaisen perinteen mukaan valmistettua lakto-vegetaarista kasvisruokaa.

– Ravintolan tuotolla on tarkoitus sitten aikanaan rahoittaa ilmaisruokajakelua ja koulutusta, Paljakka kertoo. Sitten joskus toteutuviin suunnitelmiin kuuluvat myös ruokakurssit, erillinen ravintolarakennus ja oma maatila.

Govindam aloittelee Malminkylän kartanossa remontin keskellä. Kesällä aterioitiin vanhan hirsitalon lasiverannalla, nyt pöydät on siirretty pieneen aulaan.

Tärkeässä roolissa on mausteutus.”

Kokit valmistavat länsibengalilaista kasvisruokaa. Tärkeässä roolissa on mausteutus.

– Se perustuu tuhansia vuosia vanhaan tietämykseen siitä, miten eri mausteet vaikuttavat ihmiskehoon, Paljakka kertoo.

Govindamin pääkokki Samuli Hirvi viettää loppuvuoden Intiassa syventäen tietämystään huippuasiantuntijoiden koulutuksessa.

– Kyseessä ei ole mikään mutu-tuntuma, vaan vedalaiseen kirjallisuuteen perustuva tiede.

Krishnat eivät syö lihaa, mutta käyttävät lehmänmaitoa.

– Tärkein öljy on kirkastettu voi eli ghee, joka kuljettaa ravintoaineet ihanteellisesti eri puolille kehoa. Ja esimerkiksi kurkuman terveysvaikutukset ovat parhaimmillaan, kun se kiehutetaan maidossa, Paljakka kertoo.

Veda-kulttuurissa lehmää pidetään erittäin tärkeänä.

– Lehmä on äidin asemassa, se antaa meille maitoa läpi elämän, Paljakka muistuttaa.

Govindam toimii myös tilausravintolana ja pitopalveluna sekä valmistaa ruokaa Krishna-temppelin tapahtumiin. Siellä tehdään keskikaupungilla myytävät piiraat ja toreilla ilmaiseksi jaettava ruoka.

– Asiat ovat hyvin mallillaan, vaikka etsimme vielä henkilökuntaa ja alkupääomaa. Kasvisravintolalle näyttää olevan täällä tarvetta ja yhä useampi on kiinnostunut kasvisruuasta, Paljakka arvioi.

Paljakka korostaa, että Govindamiin voi tulla pelkästään syömään,  krishnojen toimintaan ei tarvitse osallistua

Kasvisravintolan ovet ovat avoinna lounasruokailijoille kaksi kertaa viikossa.

Malminkylän kartano

Helsingin kaupunki päätti vuonna 2013 myydä Krishna-liikkeelle Malminkylän kartanon.

Kaksi yksityishenkilöä valitti myyntipäätöksestä. Valitus on nyt hallinto-oikeuden käsittelyssä.

1.1.2014 lähtien krishnat ovat olleet vuokralaisina Malmilla ja remontoineet tiloja.

Päärakennukseen on kunnostettu temppelisali ja ruokasalia kunnostetaan kasvisravintolaa varten.

Kasvisravintola Govindam (Latokartanontie 11, Helsinki) on avoinna keskiviikkoisin kello 11–13 ja lauantaisin kello 13–15.

www.govindam.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Krishnat käynnistävät miljoonaluokan hankkeen Malmille3.9.2013 11.38
Krishnojen remonttilasku paisuu Malmilla – ”Yllätyksiä tullut”14.5.2014 07.00
Entinen Krishna-munkki ryhtyi pitämään kasvisruokakursseja20.10.2014 21.00
Suosittu kasvisravintola syntyi rakkaudesta ruokaan ja joogaan19.9.2014 08.00
Peshawar pitäytyy pakistanilaisessa: possu ei pääse listalle14.9.2014 15.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu