Paikalliset

Kone tekee miljoonaremonttia Munkkiniemen kartanoon

MUNKKINIEMI Hissi-jätin pääkonttori pysyy kartanossa. Remontin jälkeen se on 10–12 konelaisen työpaikka.

Munkkiniemen kartano on remontoitu viimeksi 1960-luvulla ja sitä ennen 1920-luvulla. Nyt se uusiutuu 200-vuotisjuhliinsa.

Päivi Tuovinen

Suomi-filmin klassikkoa ei ”Munkkiniemen kreivi” ei ole filmattu täällä. Kartano on sen sijaan ollut kansankunnan ja kansantalouden kannalta tärkeämpien tapahtumien näyttämö. Täältä on lähtenyt Koneen maailmanvalloitus.

Munkkiniemen kartano täyttää ensi vuonna 200 vuotta. Siksi se on nyt remontissa.

– Munkkiniemen Kartano on jatkossakin Kone Oyj:n pääkonttori. Tätä kuvastakoon myös se, että Oyj:n kotipaikka on Helsinki, ei Espoo. Käytännössä Munkkiniemen Kartano on jatkossakin noin 10-12 konelaisen varsinainen työpaikka, johtaja Jukka Ala-Mello alleviivaa.

Entä torni Espoossa?

– Koneen maailmanlaajuisten operatiivisten liiketoimintojen keskuspisteenä on jatkossakin KONE Building Espoon Keilasatamassa, hän täsmentää.

Alunperin kartanon rakennutti kauppias Gustaf Adolf Matheiszen 1815. Puisto on suunniteltu 1830-luvulla englantilaiseen tyyliin ja se on suojeltu rakennussuojelulailla.

Ensimmäisen kerran kartano vaihtoi omistajaa ”jo” 1836. Kone Oy:n pääkonttori siitä tuli vuonna 1967. Siellä Koneen pääjohtaja Pekka Herlin (1932-2003) tapaili eri alojen ihmisiä tilaisuuksissa, jotka toivat mieleen Ranskan 1700-luvun salongit.

Arvokohteen peruskorjaus on sujunut kommelluksitta.

– Varsinaisia yllätyksiä ja/tai löytöjä ei itse peruskorjauksessa ole ollut, Ala-Mello kertoo

Haasteita on hänen mukaansa pystytty vähentämään siten, että peruskorjausprojektille varattiin tarkoituksenmukainen toteutusaika.

– Remontin on tarkoitus valmistua viimeistään huhtikuussa 2015 ja Koneen kartanon henkilökunta palaa sitten ”evakkotiloistaan” Espoon Keilasatamasta kesän 2015 aikana. Loppukesästä ja syksystä ovat sitten mahdolliset peruskorjatun kartanon ”juhlistamiset”.

Kyllähän miljoonista euroista puhutaan.”

Ala-Mello ei kerro tarkkaa kustannusarviota.

– En ryhdy kokonaiskustannuksia enempää kommentoimaan, kun pörssiyhtiönäkin toimitaan. Koska kyse on täydellisestä peruskorjauksesta, niin kyllähän miljoonista euroista puhutaan.

Koneella menee nyt lujaa. Sen liiketulos parani heinä-syyskuussa 277,5 miljoonaan euroon edellisvuoden 257,5 miljoonasta eurosta.

Rikas historia

Rautamalmia löydettiin nykyisen Pitäjänmäen alueelta vuonna 1763. Malmilöydön teki Crysostomus Larsson poikansa kanssa. Löytäjät palkittiin ja esiintymän valtasi nimiinsä Munkkiniemen kartanon omistaja kauppias Carl Mattheiszen.

Pekan salongin menot olivat jossain määrin rituaalinomaiset. Ensin syötiin kevyt ja maukas lounas valoisalla kuistilla hyvän viinin saattelemana. Sen jälkeen siirryttiin neuvotteluhuoneen sohvaan ja nojatuoleihin. Kantaporukalla oli vakiopaikkansa, Pekka istui sohvan vasemmassa nurkassa, puhelimen ja soittokellon vieressä.

Lähteet: www.helsinki.fi/
kansalaismuisti,
John Simon:
Koneen Ruhtinas

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu