Kulttuuri

Olavi Susikoski ei suostu kuolemaan

ISÄNPÄIVÄ Voiko olla perinteisempää isänpäivää kuin avata paketista Mauri Sariolan kirja? Kyllä voi: uusi Sariolan kirja!

Rikosetsivä Olavi Susikoski elää ja voi hyvin! Mauri Sariola -seuran aktiivit Inkeri Junnila ja Matti Nummenpää iloitsevat siitä, että Sariolan kirjallista tuotantoa kaivetaan koko ajan esiin uudelleen. Tässä kaksi kirjallista todistuskappaletta.

Johanna Erjonsalo

Hyvä rikosetsivä ei kuole koskaan – ei edes, vaikka hänet kirjoittanut olisi itse siirtynyt tuonpuoleiseen vuosikymmeniä sitten.

Juuri näin on käynyt rikostarkastaja Olavi Susikosken kohdalla: kirjailija Mauri Sariolan kuolemasta tulee ensi vuonna kuluneeksi 30 vuotta, mutta Susikosken rikostutkimuksiin syvennytään yhä edelleen hartaudella.

Sariola ei koskaan mässäile kauheillakaan rikoksilla.”

– Isänpäivänä ja jouluna avataan taas monta kovaa pakettia, josta tulee esiin Susikoski, myhäilee Mauri Sariola -seuran intendentti Matti Nummenpää .

Ensimmäisen kerran armoitettu rikostarkastaja alkoi tutkia rötöksiä jo vuonna 1956, mutta eläkkeelle ei kansa ole häntä päästänyt vieläkään. Eräät Sariolan kirjoista ovat loistokuntoisina jo hyvinkin vaikeasti hankittavia.

Sariolan ystävät tekevät edelleen perustavanlaatuista tutkimustyötä, joka tuottaa hyvää satoa. Tänä vuonna Mauri Sariola -seura on koonnut 300-sivuiseksi pokkariksi saakka jännityskertomuksia, joita on löydetty 1950- ja 1960-lukujen aikakauslehdistä.

Kirjan nimi on sariolamaisesti: Laulu seis, sanoi Susikoski . Näitä kertomuksia aiotaan etsiä ja julkaista uudelleen tulevinakin vuosina.

– Sariola oli tietenkin oman aikakautensa kirjailija ja hänen kirjojaan voi vallan hyvin lukea noiden vuosikymmenten dokumentteina, muistuttaa seuran puheenjohtaja Inkeri Junnila .

– Vaikka maailma on täynnä kauheuksia, silti Sariola ei yhdessäkään kirjassaan mässää kauhutarinoilla. Tämä on ehkä parasta Maurin teoksissa. Ja ovathan ne hyvällä kielitajulla kirjoitettujakin.

Susikosken rikostutkimusten siirtämistä kansien välistä valkokankaalle on vuosien varrella pienimuotoisesti kokeiltu. Muun muassa Ismo Kallio ja Åke Lindman ovat esiintyneet tänä ronskina, mutta charmanttina etsivänä.

– Sariolan lukijat ovat olleet kahta mieltä siitä, pitäisikö Susikoski nähdä elokuvissa nykyajan näkökulmasta. Minä en kyllä haluaisi sitä, Junnila pohtii.

– Vaikka itse ideat kestävätkin hyvin aikaa, monet kirjat ovat rakentuneet oman aikansa mukaan autoineen ja tyylikkäine naisineen.

Helsinkiläinen Pentti Runsten luki ensimmäisen Susikoskensa jo vuonna 1960.

– Siinä kävi heti kättelyssä niin, että kirja piti lukea yhteen menoon yhdessä yössä. Näin on sattunut myöhemminkin, Sariolan kirjoja ei voi millään jättää kesken lojumaan.

– Siinä kai se viehätys piileekin, arvelee Runsten ja naputtaa suosikkikirjansa kantta.

Opuksen nimi on Rotat pois laivasta . Runstenia hymyilyttää.

Mauri Sariola

Mauri Sariola (1924–1985) on yksi Suomen tunnetuimmista rikoskirjailijoista.

Julkaissut omalla nimellään yli 70 kirjaa. Lisäksi yhdeksän teosta Esko Laukon nimellä.

Loi muun muassa rikosetsivä Olavi Susikosken hahmon.

Kirjoja on myyty yli kaksi miljoonaa kappaletta.

Kirjailijaan liittyviä akateemisia tutkimuksia on tehty jo kolme.

Mauri Sariola -seura perustettiin vuonna 1985.

Lähde: Mauri Sariola -seura

Lisää aiheesta: 

Arktinen vire vie dekkari-Nykästä14.10.2014 08.00
Virpi Hämeen-Anttila lupaa ainakin neljä Helsinki-dekkaria23.9.2014 08.00
Ansu Kivekäs repäisee nyt dekkarikirjailijana7.9.2014 21.00
Mari Pyy kirjoitti dekkarin pakolaislasten kohtalosta17.12.2013 13.28
Dekkaristi Seppo Jokinen: Kirjan alullepano on mukavin vaihe – ihan kuin lapsen teossakin18.3.2012 15.49
Tampereen suosituin poliisi lähetettiin Australiaan31.7.2014 08.00
Päätalo roihauttaa naiset liekkeihin1.8.2014 19.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu