Paikalliset

”En voi palata haisevaan kotiini”

Armi Pohjansaron mielestä viranomaiset ohittavat remontissa asukkaan hyvinvoinnin täysin. Ympäristökeskuskaan ei välitä valvoa.

Jani Jakonen

Kaupungin vuokratalon viivästynyt parvekeremontti on valmistunut Puotinharjussa, mutta Armi Pohjansaro ei pysty toistaiseksi palaamaan kaksi kuukautta kestäneestä evakosta asuntoonsa.

Korsholmantie 9:n remontti pitkittyi suunnitteluvirheen vuoksi yli kahteen vuoteen. Nyt kohteessa on ilmennyt uusia ongelmia.

– Minä en voi allergikkona palata asuntoon sairastumatta. Asunto ja irtaimisto haisevat edelleen maalille. Selvitin maalausfirmoilta, että kyseinen maali erittää runsaasti haitallisia kemiallisia yhdisteitä vielä 4–5 kuukautta maalaamisen jälkeen.

Parvekkeen lattian maalaustöissä toimittiin Pohjansaron mukaan epäasiallisesti.

Parvekkeelta olohuoneeseen johtavan korvausilmaventtiilin teippaus poistettiin liian aikaisin maalaustyön päätyttyä. Parvekelasit suljettiin maalauksen jälkeen, mikä esti kemikaalien haihtumista ulkoilmaan.

– Onko syytä poistaa korvausilmaventtiilin teippaukset maalauksen jälkeen, sulkea lasitus ja päästää parvekelattiamaalin haju ja kemialliset yhdisteet asuntoon, kun tiedetään asukkaan allergiaongelmat, Pohjansaro kysyy kiinteistöyhtiölle toimittamassaan reklamaatiossa.

Kiinteistöyhtiö kiistää vastauksessaan väitteet.

Teippauksia ei voi pitää pitkään ilman, että asunnon ilmanvaihto kärsii. Parvekkeen lasituksia ei voi pitää auki maalauksen jälkeen mahdollisen vesisateen vuoksi.

Pohjansaron mukaan parvekkeella on kuitenkin käytetty maalityyppiä, jota ei suositella käytettäväksi silloin kun halutaan edistää terveellistä ja vähäpäästöistä sisäilmaa.

– Maalauksessa käytetty maali ei kuulu M1-luokitukseen, joten venttiilien teippaukset on poistettu liian aikaisin. Eräs tavarantarkastaja kertoi minulle, että asuinhuoneistoon korvausilmaa ei saa ottaa parvekkeelta, jossa on käytetty kyseistä maalia.

Pitkä viivästys

Puotinharjun asuntoihin rakennettiin kaikkiaan 146 uutta parveketta ja uusittiin 30 vanhaa parveketta.

Työt alkoivat keväällä 2011, mutta aikataulu viivästyi kaupungin asuntotuotantotoimiston (ATT) oman suunnitteluvirheen vuoksi (HU 18.7.2012). Alun perin parvekkeiden piti valmistua lokakuussa 2012.

Suurin osa talon asukkaista asui huoneistoissaan koko remonttirumban ajan.

Armi Pohjansarolle remontista koitui alusta pitäen monenlaisia terveyshaittoja. Tilapäinen evakkoasunto järjestyi kaupungilta vasta puolitoista kuukautta maalausremontin alettua talossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu