Paikalliset

Isäjärjestö: ”Huonot erot” kuormittavat lastensuojelua

PERHEET   Lapsen vieraannuttaminen toisesta vanhemmasta huolestuttaa Isät lasten asialla -järjestöä.

Pitkittyvät eroriidat kuormittavat merkittävästi sosiaalitoimea.

Päivi Tuovinen

Isät lasten asialla -järjestö on huolissaan siitä, kuinka paljon huoltajuusriidat kuormittavat lastensuojelua.

Järjestön puheenjohtaja, vantaalainen Juha Järä näkee selvän yhteyden pitkien huoltajuusriitojen ja lastensuojelun resurssien ongelmien välillä.

– Huoltajuusriidat aiheuttavat valtavasti kuluja ja siitä on tehty käsittämättömän vähän tutkimusta. Sillä vähällä tutkimuksellakin selviää, että kun otetaan huomioon näihin liittyviä juttuja kuten muun muassa oikeudenkäyntikulut, mahdolliset psykiatrit, poliisin mukaantulo, niin potti on jo aika iso.

– Joku voisi laskea kuinka paljon rahaa pyörii tällaisten ”huonojen erojen” ympärillä. Se on ihan järkyttävän iso taloudellinen ja henkinen pääoma.

Vantaan lastensuojelun palvelupäällikkö Jaana Vilpas yhtyy järjestön huoleen.

– Voin hyvin sanoa, että tämä pitää paikkansa. Lastensuojelun ei olisi tarkoitus ottaa kantaa vanhempien välisiin riitoihin, mutta jotkut näistä riidoista eskaloituvat siihen pisteeseen, että ne koskettavat myös meitä ja joudumme puuttumaan asioihin. Tämmöiset tapaukset kuormittavat lastensuojelua.

– Näemme paljon myös ristiriitatilanteita, jossa käräjäoikeus on sitonut kätemme määräämällä lapset tietylle vanhemmalle. Joissain tilanteissa sitä välillä ihmettelee, että tiedetäänkö siellä oikeudessa kaikkia taustoja kun päätöksiä tehdään, hän lisää.

Isät lasten asialla ehdottaa lastensuojelun taakan keventämiseksi muutamia muutoksia.

– Tapaamisoikeuden rikkomisen kriminalisointi ja lapsen vieraannuttamisen toisesta vanhemmasta kieltäminen ovat eräitä ehdottamiamme keinoja tälllaisten tilanteiden ehkäisemiseksi.

– Haluamme myös, että isä tunnustettaisiin automaattisesti lapsen syntyessä huoltajaksi. Lisäksi olemme ehdottaneet eräänlaisen vanhemmuussopimuksen käyttöönottoa. Tällaisessa sopimuksessa lapsen vanhemmat sopisivat lapsen huoltajuudesta eron sattuessa jo niin sanotusti hyvän sään aikana.

Myös lapsen vieraannuttamiseen tapaajavanhemmasta pitäisi Järän mukaan kiinnittää enemmän huomiota. Tällaisissa tapauksissa niin sanottu lähivanhempi vaikuttaa käytöksellään lapseen niin, että tämän suhde toiseen vanhempaan vaikeutuu tai katkeaa.

Järän mukaan mikään ei ole vanhemmalle kamalampaa.

– Se on asia, joka aiheuttaa vieraannutettavalle vanhemmalle masennusta ja pahimmillaan itsetuhoisia ajatuksia. Ongelma on minulle monta kertaa myönnetty, mutta siitä ei haluta puhua. Nyt asiaan on onneksi pikkuhiljaa herätty.

Isät lasten asialla

Isät lasten asialla on vuonna 2012 perustettu järjestö eronneille vanhemmille.

Järjestön tavoitteita on muun muassa vieraannuttamisen sanktiointi, huoltokiusaamisen estäminen, vanhempien yhdenvertainen kohtelu sekä tasavertainen vanhemmuus.

Lisää aiheesta: 

Uusi isäjärjestö ajaa lapsen oikeutta molempiin vanhempiin22.2.2012 10.47
Viranomaiset rajoittivat isän ja lapsen tapaamista – Syy: lapsen päiväunet27.9.2013 11.05
Lastensuojeluilmoitus on naapuririitojen julma ase14.2.2012 15.00
Lakialoitetta lasten vieraannuttamisesta käsitellään eduskunnassa13.9.2012 16.46
Uusperhe syntyy harvoin ilman konflikteja11.2.2014 11.50
Osa uusperheistä hylkää biologiset lapsensa5.5.2011 17.46
Uusperheiden pulma: Mistä asunto, johon mahtuvat sun, mun ja meidän lapset?4.4.2012 15.22

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu