Makumaailma

Tässä koulussa saa syödä luomuherkkuja

Tuija Ruuska on aiemmin pyörittänyt Kuvataideakatemian opiskelija- ja henkilöstöravintolaa. Kouluruokalaan siirtyminen on vaatinut vähän sopeutumista. Kun pienet tulevat syömään, tuntuu kuin joutuisi pyörremyrskyn keskelle, hän naurahtaa.

Marjaana Varmavuori


Luomu- ja lähiruoka ei ole ensimmäinen asia, mikä tulee mieleen, kun keskustelun aiheena on kouluruoka.

Helsingin Rudolf Steiner -koulun oppilas- ja henkilökuntaravintolassa Rudolfissa on kuitenkin arkea se, minkä ajatellaan laitoskeittiöissä olevan mahdotonta: ruoka on vähintään 70-prosenttisesti luomua.

Peruna tulee suoraan viljelijältä Lopelta.”

– Tänään ruokalistalla on kana-kookos-kasvis-kastiketta ja riisiä. Kasvissyöjille on tarjolla tofu-kookos-kasvis-kastiketta. Salaattipöydässä on kaalisalaattia, porkkanaraastetta, hapankaalia, punajuurta ja siemeniä, kertoo Rudolfin toiminnasta vastaavan KK Kruskan toimitusjohtaja Tuija Ruuska .

– Kana, riisi ja 90 prosenttia tänään käytetyistä kasviksista on luomua.

Kotimaisen luomukanan löytäminen tuhannen ruokailijan keittiöön ei ollut ihan helppo homma.

– Kana on vähän viillokkityyppistä. Saa nähdä, miten uppoaa, Ruuska jännittää.

– Tämä on muutenkin vähän kokeilemista. Jos ei uskalla kokeilla, ei löydä oikeita raaka-aineita ja tekniikkaa.

Ruuska on pyörittänyt steinerkoulun kouluruokalaa syksystä 2013. Hankintalogistiikka ja ruokalistasuunnittelu ovat osittain kehitysvaiheessa.

– Raaka-aineita tulee noin 20 eri paikasta. Esimerkiksi peruna tulee suoraan viljelijältä Lopelta, Ruuska kertoo.

Haasteena on kehittää ruokalista sellaiseksi, että se antaa jokaiselle jotakin.

– Asiakkaiden ikähaarukka on laaja, päiväkotilaisista lukiolaisiin ja koulun henkilökuntaan.

Työ on kuitenkin kantanut jo hedelmää. Ruoka on saanut asiakaskunnalta kiitosta, ja viime viikolla Rudolfille luovutettiin Ateria-messuilla diplomi viidennelle portaalle yltämisestä Portaat luomuun -ohjelmassa.

Arjessa suorin palaute tulee pieniltä koululaisilta.

– Isommilla palaute on siinä, että he tulevat tänne syömään. Tavallisista kouluista tuttu kaupassakäynti-ilmiö näkyy myös täällä, Ruuska sanoo.

Koululaisten suosikkiruokia ovat Ruuskan mukaan lohi- ja kasvissosekeitot, kasvislasagne ja liharuuista bolognese.

– Myös kasvistortillat ovat hitti. Ihan pienimmätkin ovat rakastuneita niihin.

Ruoka tehdään muutamia poikkeuksia lukuunottamatta paikan päällä tuoreista raaka-aineista.

– Esimerkiksi lihapullia olisi mahdoton tehdä täällä tuhannelle ruokailijalle. Pitäisi olla oma tehdas.

Ruuska on sitä mieltä, että kouluruuan tasossa on pitkälti kysymys politiikasta.

– Kaikki lähtee raaka-aineista. Pakastekasviksista ei kauheasti makua irtoa, hän toteaa.

– Luomuraaka-aine ei aina ole paljon kalliimpi, mutta se vaatii enemmän työtä.

Nykykeittiöissä on paljon sitä, että repäistään vain pakastepussi auki. Ruokaa myös tehdään niin isoissa erissä, että maustamisesta tulee haastavaa.

– Esimerkiksi Ruotsissa käytetään paljon luomua ja lähiruokaa. Sen luulisi olevan mahdollista myös meillä.

Portaat luomuun

Portaat luomuun -ohjelma on tarkoitettu ammattikeittiöille. Varsinaisia portaita on viisi. Lisäksi on niin sanottu tähtiporras.

Portaat luomuun -keittiöt ovat sitoutuneet käyttämään luomua säännöllisesti.

Noin 10 prosenttia kaikista ammattikeittiöistä kuuluu ohjelmaan, julkiselta sektorilta 20 prosenttia. Suurin ryhmä on päiväkodit.

Lähde: portaatluomuun.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Ilmainen kouluruoka ei kelvannut10.11.2014 19.30
Kouluruoka menee suoraan roskiin – äänestä kuka tekee parhaat ateriat24.9.2014 14.14
Näin Michelin-kokki Sasu Laukkonen petraisi kouluruokaa17.3.2014 13.28
Näin Vantaalla: Oppilaat vaativat lisää lihaa kouluruokaan30.1.2013 15.10
Söisitkö tällaista keittoa? – Lukion ruoka-annos sapettaa19.11.2014 16.18

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu