Paikalliset

3D-tulostuksesta tuli kirjaston vetonaula

Laura Tuunanen (vas) tulosti erikoiskirjastovirkailija Carola Snellin avustuksella avaimenperän.

Päivi Tuovinen

Espoon Tapiolan kirjaston neljä 3D-tulostinta ruksuttivat kesällä ilta toisensa jälkeen, kun ihmiset tulivat pitkienkin matkojen päästä katsomaan ihmettä.

– Tämä on ollut varsinainen vetonaula. Joka päivä kaikki neljä laitetta surraavat, sanoo kirjaston pedagoginen informaatikko Taru Björkman.

Kävijät ovat tulostaneet ompelukoneen näköisillä laitteilla käyttöesineitä, kuten piparkakkumuotteja, suihkuverhon tangon pidikkeitä, sälekaihtimen säätövipuja, kampoja, nappeja ja shakkinappuloita.

Elintarvikemuovista voi tulostaa joko oman mallin tai valmiin piirroksen mukaan korkeintaan 15 neliösenttimetrin kokoisia esineitä. 3D-malli pitää ensin tehdä tietokoneella.

Tapiolassa käytössä on punainen, sininen, musta, oranssi ja väritön muovi. Pienen nappulan tulostaminen kestää noin puoli tuntia.

Lasipalatsin Kohtaamispaikalla 3D-tulostinta on käytetty muun muassa koriste-esineiden ja polkupyöränvaraosien tulostamiseen.

Moni uskoo, että kolmiulotteisella tulostamisella voi olla suuria yhteiskunnallisia seurauksia.

– 3D-tulostaminen mullistaa maailman, kun siirrytään massatuotannosta siihen, että ihmiset voivat tulostaa esineitä pelkästään tarpeeseen, Björkman uskoo.

Suurta teknologista mullistusta on vielä vaikea nähdä. Tapiolassa ei tulosteta esimerkiksi aseita eikä elimiä, kuten villeimmissä visioissa on väläytelty.

Kuluttajan arjessa pienikin esine voi olla tärkeä. Uimapatja on käyttökelvoton, jos tulppaa ei ole.

3D-tulostamisen työpajaa kesällä pitänyt Tomi Pieviläinen kertoo, että 3D-tulostaminen soveltuu nimenomaan esineiden korjaamiseen.

– Esimerkiksi yksi asiakas tulosti kahvipannuunsa uuden kahvan alkuperäisen hajottua.

Näin se toimii

Päätä, mitä haluat tehdä.

Etsi toimiva tulostin vaikka kirjastosta.

Tee 3D-mallinnus tietokoneohjelmalla tai etsi valmis malli vaikka Thingiverse.com-sivustolta ja lataa se tulostusohjelmaan.

Tulostus tapahtuu PLA-muovista.

Laita lanka valmiiksi tulostimeen. Suutin lämmitetään noin 200 asteeseen ja taso noin 70 asteeseen muovin sulattamista varten.

Käynnistä tulostus. Jos kappale irtoaa paikaltaan, tulostus pitää keskeyttää.

Kun kappale on valmis, odota vielä noin 20 minuuttia, että se jäähtyy ja lähtee irti tasosta.

Sen jälkeen esine on käyttövalmis.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu