Asuminen

Tällainen on keräilijän koti: Muumeja lattiasta kattoon

ASUMINEN Keräilijän kodissa Muumi-astiat eivät ole pelkästään koristeena, vaan jokapäiväisessä käytössä.

Muumikeräilijä Monika Lokkilan koti on vähän kuin Muumi-museo, jossa Tove Janssonin luomat Muumi-hahmot kurkkivat kaikkialta, katosta lattiaan. Saat kuvat suuremmaksi klikkaamalla kuvan vasemmassa reunassa olevaa nuolta.

Teija Varis

Muumikeräilijä Monika Lokkilan koti on vähän kuin Muumi-museo, jossa Tove Janssonin luomat Muumi-hahmot kurkkivat kaikkialta, katosta lattiaan.

Keräilijän kodissa Muumit koristavat niin huonekaluja, kodintekstiileitä, mattoja, tauluja, kissan kiipeilypuuta kuin seinäkelloa. Kaikkein vaikuttavin näky on kuitenkin kirjahylly, joka pursuaa erilaisia Muumi-astioita ja -esineitä.

Ensimmäiset Muumi-esineensä Monika sai äidiltään, joka antoi tyttärelleen lahjaksi neljä Muumi-figuuria: Muumimamman, Muumipapan, Niiskuneidin ja Muumipeikon.

Parikymmentä vuotta sitten edesmennyt äiti oli itsekin keräilijä ja Lokkilan lapsuuskodissa Arabian astioita sekä kerättiin että käytettiin arjessa.

Monikan omaa keräilyvimmaa äidiltä saadut, vuosina 1990–1997 valmistetut Muumi-figuurit eivät vielä varsinaisesti räjäyttäneet.

– Toki tykkäsin Muumi-hahmoista ja ihailin niitä kaupassa.

– Ensimmäisen Muumi-tuotteen, Pikku Myytä liukumäessä esittävän mukin, ostin vuonna 1999. Pikku Myy tuntui tuolloin omalta hahmolta. Samaistuin temperamenttiseen hahmoon, ja pidin itseänikin vähän Pikku Myynä, Lokkila muistelee.

Yksi 1950-luvun Muumi-muki minulta vielä puuttuu, mutta en minä sitä aktiivisesti etsi. Se tulee eteen, jos on tullakseen.”

Seuraavat vuodet kuluivat opiskellessa ja Monikan budjettiin mahtuivat Muumi-ostokset vain silloin tällöin. Täydellinen hurahtaminen tapahtui vuosien 2006–2007 aikana.

– Liityin Muumi-ryhmiin Facebookissa, ja sen jälkeen meno on ollut järjetöntä.

Vajaassa kymmenessä vuodessa Monika on ostanut satoja Muumi-tuotteita.

Eikä pelkästään Suomesta, vaan myös Japanista.

– Japanilaisten Muumien keräily alkoi oikeastaan siitä, kun sain lahjaksi ihanan Muumi-mukin, jossa oli M-kirjain. Sen jälkeen minun oli pakko alkaa kerätä niitäkin, Monika naurahtaa.

Ehdoton ykkösjuttu Monikalle ovat mukit, nimenomaan Arabian valmistamat.

– Vuoden aikana myyntiin tulee yleensä 4–5 uutta mukia. Nykyisin kaikki Arabian mukit valmistetaan Thaimaassa, ja osa keräilijöistä on sen takia lopettanut keräämisen, mutta minä en.

Lokkilan Muumi-mukien kokoelman mittavuudesta kertoo se, että häneltä löytyy yhtä lukuun ottamatta kaikki Muumi-mukit.

– Yksi 1950-luvun Muumi-muki minulta vielä puuttuu, mutta en minä sitä aktiivisesti etsi. Se tulee eteen, jos on tullakseen.

Monika Lokkilan kodissa Muumi-astiat eivät ole pelkästään keräilytuotteita, vaan ne ovat jokapäiväisessä käytössä. Kahvit juodaan Muumi-mukeista ja puuro annostellaan Muumi-kulhoon. Myös kissat syövät Muumi-kulhoista.

– Tämän vuoksi ostan uusia tuotteita aina vähintään kolme kappaletta. Yksi käyttöön, yksi keräilykappale ja yksi varalle jos menee rikki.

En ole koskaan edes harkinnut myyväni kokoelmaani. Mutta olen minä joskus vitsaillut, että onhan näissä ihan mukava eläkekassa.”

Vaikka Muumi-tuotteita on kertynyt Monika Lokkilan kotiin jo niin paljon, etteivät kaikki mahdu esille, ei nainen tunnista Muumi-ähkyä.

Myöskään yhtä kattavaa syytä keräilyharrastukseensa hän ei osaa nimetä.

– Luulen kyllä, että keräilyharrastus imetään jo äidinmaidosta. Äitini oli keräilijä ja minäkin olen pienestä pitäen tuntenut intohimoa keräilyyn. Vain keräilykohteet ovat vaihtuneet.

Kuten keräilijät yleensäkään, ei Monikakaan tykkää puhua rahasta. Vaikuttavan Muumi-kokoelmansa arvoa hän ei suostu edes arvelemaan.

– En ole koskaan edes harkinnut myyväni kokoelmaani. Mutta olen minä joskus vitsaillut, että onhan näissä ihan mukava eläkekassa, Lokkila naurahtaa.

Mikä on suosikkisi Muumi-hahmoista?

Pikku Myy
41% (200 ääntä)
joku muu, mikä?
18% (87 ääntä)
Nuuskamuikkunen
17% (84 ääntä)
Muumimamma
9% (46 ääntä)
Niiskuneiti
6% (30 ääntä)
Muumipappa
6% (29 ääntä)
Muumipeikko
3% (15 ääntä)
Ääniä yhteensä: 489

Keräilijän kolme suosikkia

Rakkain Muumi-esine? Äidiltä saadut Muumi-figuurit

Paras Muumi-löytö? Roosa-sarjakuvamuki 12 eurolla Lönnrotinkadun kierrätyskeskuksesta. Tällä hetkellä sen arvo on 400–500 euroa.

Tämän hetkinen lempihahmo Muumeissa? Nipsu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Tämä kerrostalokoti on täynnä retroa1.12.2014 20.00
Muumibaletissa maha ei saa ottaa kiinni21.10.2014 11.00
Muumit Rivieralla rikkoi 100 000 katsojan rajan23.10.2014 14.00
Uusi puhelinsovellus esittelee Tove Janssonin kotikulmia17.9.2014 21.57
Elämäntyönä Muumi-mukit14.6.2014 21.00
”Muumien äidillä oli sadat kasvot”7.2.2014 09.26
Helsinkiin maailman ensimmäinen Muumi-kirjastoauto15.1.2014 10.22

Etusivulla nyt

Uusimmat: Asuminen

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu