Paikalliset

Koulun maine vaikuttaa rajusti asuntohintoihin

Koulun maineella on merkittävä vaikutus siihen, kuinka paljon asunnot koulun ympärillä maksavat.

Veera Visuri

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n tuoreen tutkimuksen mukaan peruskoulujen väliset erot vaikuttavat merkittävästi asuntojen hintoihin Helsingissä.

Vanhemmat eivät siis tee kouluvalintoja pelkästään valitsemalla koulun oman oppilaaksiottoalueen ulkopuolelta, vaan he myös ostavat asuntoja sieltä, mihin haluavat lapsensa kouluun. Näin he lähikouluperiaatteen avulla varmistavat lapsensa pääsyn haluttuun kouluun.

VATT:n tutkijoiden Mika Kortelaisen ja Tuukka Saarimaan sekä Helsingin kaupungin tietokeskuksen tutkijan Oskari Harjusen tekemästä tutkimuksesta selviää, että mitä paremmat oppimistulokset koulussa ovat, sitä korkeammat ovat asuntojen hinnat sen oppilaaksiottoalueella.

Koulun oppimistulosten noustessa keskimääräisestä parhaaseen 10 prosenttiin asuntojen hinnat nousevat keskimäärin 2,5 prosenttia.

Vaikutus on samaa suuruusluokkaa kuin Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa, joissa koulujen väliset erot ovat aiempien tutkimusten mukaan Suomea suurempia.

Tutkimuksen aineistona käytettiin 4 000 toteutunutta asuntokauppaa oppilaaksiottoalueiden rajojen läheisyydessä. Koulujen ominaisuuksia mitattiin kuudennen luokan standardoidulla matematiikan kokeella sekä koulun erityis- ja vieraskielisten oppilaiden osuuksilla.

Toisin kuin oppimistulokset, koulun erityis- tai vieraskielisten oppilaiden osuus ei vaikuta alueen asuntojen hintoihin. Tutkimuksen lisätarkastelut viittaavat siihen, että asunnonostajille on tärkeää koulun oppilaiden sosioekonominen tausta, ei niinkään koulun vaikutus oppimiseen.

Tutkimuksen päätelmissä todetaan, että lähikouluperiaate voi osaltaan lisätä asuinalueiden eriytymistä, että koska asuntojen hinnat toimivat pääsylippuna tietyn koulun alueelle.

Onko tutkimuksen tulos sinulle yllätys?

Ei
86% (43 ääntä)
Kyllä
14% (7 ääntä)
Ääniä yhteensä: 50

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu