Paikalliset

Odd Fellow -temppeli avaa salaisuuksiaan

YHDISTYS Kauniaisissa vihittiin viikko sitten uusi temppeli salaisin menoin.

Päivi Tuovinen

Odd Fellow -temppelin ulko-oven tunnistaa pienestä nimilaatasta ja merkistä, jossa on kolme toisiinsa kytkettyä lenkkiä. Muutoin on mahdotonta tietää, että upouudessa kerrostalossa on yleisöltä suljettu kokoustila.

Temppelin isännät ja emännät ovat pukeutuneet juhlavaan mustaan pukuun. Heidän rinnuksiaan koristavat arvomerkit. Isännät kutsuvat puheenjohtajaansa suursireksi, jonka merkkinä hänen kaulassaan on tunnuslaatta. Viikko sitten temppelin vihkijäisten osanottajilla oli frakit, pitkät iltapuvut ja suuret kunniamerkit.

Lähes 300 neliön huoneiston sisustus muistuttaa englantilaista oikeussalia tai vanhaa kirkkoa paneelikoristeineen ja kynttilöineen.

Hämärässä valaistuksessa tilaan syntyy mystinen tunnelma, jota korostavat seinäkoristeet ja taulut. Ne liittyvät järjestön ikivanhoihin rituaaleihin. Tärkeimmällä paikalla puheenjohtajan alttarimaisen istuimen lähellä on tekstejä, jotka avaavat järjestön periaatteita.

– Kolme lenkkiä kuvaavat ystävyyttä, rakkautta ja totuutta, suursire Rabbe Strann sanoo.

Odd Fellow kutsuu itseään ihmisrakkauden, suvaitsevaisuuden ja välittämisen järjestöksi.

– Haluamme vaikuttaa ennen kaikkea itseemme ja henkiseen kehittymiseemme emmekä niinkään ulkopuolisiin, Strann avaa järjestön oppeja.

Uudessa temppelissä ja sen yhteydessä olevassa kerhotilassa kokoontuu säännöllisesti 150–200 aktiivijäsentä. Kaikkiaan tällä temppelillä on 400 jäsentä Espoosta, Kauniaisista, Kirkkonummelta, Helsingistä ja Vantaalta.

Jäsenet jakautuvat seitsemään loosiin, joista neljä on miehille ja kolme naisille. Looseista neljä on suomenkielisiä ja kolme ruotsinkielisiä.

– Kokouksia on kahdesti kuukaudessa. Arvokkaalla pukeutumisella korostamme tilaisuuksien tärkeyttä. Yhdenmukainen asu osoittaa myös jäsenten tasavertaisuutta iästä, siviiliasemasta tai varallisuudesta riippumatta, Strann selittää.

Miksi temppelin ovet avattiin ulkopuolisille?

– Veljes- ja sisarkuntamme keski-ikä on kohonnut. Haluamme ottaa uusia jäseniä, Strann sanoo. Hän johtaa valtakunnallista toimintaa, johon osallistuu 9 000 jäsentä Torniosta Helsinkiin. Naisjäseniä eli Rebekkoja on 4 000. Uusia jäseniä vihitään vuosittain noin sata.

Strann painottaa, ettei Odd Fellow ole todellinen salaseura vaan suljettu yhdistys. Jäseneksi voi päästä 21 vuotta täyttänyt hyvän luonteenlaadun omaava nuhteeton henkilö, jota nykyiset jäsenet suosittelevat.

Parituntiset kokoukset pidetään aina saman kaavan mukaan. Historiallisilla rituaaleilla ja näytelmällisillä menoilla kuvataan jäsenen henkistä vaellusta kohti korkeampia kehittymisen asteita. Temppelissä on urut, mikä viittaa musiikin tärkeyteen.

– Uskomme yhteen Korkeimpaan, ihmissuvun yhteiseen Isään. Sen enempää emme puhu uskonnosta tai politiikasta. Ne eivät kuulu meidän toimintaamme, suursire sanoo. Odd Fellow ei ole uskonnollinen järjestö.

Jäsenyyteen vihitylle avataan aste kerrallaan salaiset rituaalit, jotka perustuvat Odd Fellow -aateoppiin. Niistä ei kerrota ulkopuolisille eikä etukäteen edes uusille jäsenille. Monien kohdalla kehittymisen polku on jatkunut vuosikymmeniä.

Rabbe Strann on ollut Odd Fellow yli 40 vuotta. Hyvin usein pariskunnat ovat mukana järjestön toiminnassa omissa looseissaan.

Loosikokouksen päätteeksi veljet ja sisaret nauttivat yhteisen illallisen, kuulevat aateoppiin liittyvän esitelmän ja ovat ennen kaikkea yhdessä.

”Kilvoittelemme itsekkyyttä vastaan”

Veljeskunnan juuret ovat 1700-luvun Englannissa, jossa eliniänodote oli noin 50 vuotta. Kaupungeissa oli pulaa ruuasta ja asunnoista. Kulkutaudit ja lääkkeiden puute johtivat sairauksiin, kurjuuteen ja joukkokuolemiin.

– Eloonjäämistaistelussa syntyi keskinäisen avunannon ryhmiä. Sairaiden, heikkojen ja kuolevien auttaminen on edelleen keskeinen periaatteemme, suursire Rabbe Strann sanoo. Itsekkäässä maailmassa tarvitaan edelleen keskinäistä auttamista, vaikka kyse ei olisikaan yhtä dramaattisista asioista kuin historiassa.

Veljet ja sisaret tekevät myös julkista avustustyötä ja hyväntekeväisyyttä. Siihen kuuluu myös lukiolaisille järjestetty vuotuinen kirjoituskilpailu, jonka voittaja palkitaan opintomatkalla Yhdysvaltoihin ja Kanadaan. Suomesta matkaan on päässyt vuosittain 8–14 stipendiaattia.

Salasanoilla ja merkeillä on veljeskunnassa edelleen tärkeä asema. Jäsenet tunnistavat toistensa asteet, asemat ja tehtävät tunnusmerkkien avulla.

Salaiset merkit auttoivat myös jäseniä hädän hetkellä, kun monet hallitsijat ja poliittiset liikkeet vainosivat Odd Fellow-jäseniä. Niin Venäjän tsaari kuin Adolf Hitler halusivat hävittää veljeskunnan.

Odd Fellow rinnastetaan usein Vapaamuurareihin, joita pidetään politiikan ja talouden hyvä veli-verkostojen ytimenä. Strann ei vertaile järjestöjä keskenään. Hän toteaa, että Vapaamuurarit on vanhempi veljeskunta.

Veljeskunnan historiasta saa vihiä loosien nimistä, joissa on viittauksia entisiin jäseniin kuten Mikael Agricolaan, Aurora Karamziniin, J.K.Paasikiveen, Rinnekodin perustajaan Aino Miettiseen ja Akseli Gallen-Kallelaan.

Uusi temppeli on kallis hankinta

Uuden temppelin rakentaminen Kauniaisiin ei ole ollut halpa juttu.

– Jokainen loosi on aloittanut toimintansa pienessä kerhohuoneessa, Göran Lindström kertoo Kauniaisten temppelin historiasta.

Omalla varainhankinnalla on vuosien saatossa kyetty hankkimaan isompia tiloja ja laajentamaan toimintaa.

Myös sijoitustoiminnalla ja jäsenten merkittävillä lahjoituksilla on koottu tarpeellinen varallisuus.

Toiminta alkoi Kauniaisissa 1955 ruotsinkielisessä loosissa Logen nr 5 Grankulla. Kymmenen vuotta myöhemmin perustettiin säätiö varainhankintaa ja tilojen hallinnointia varten.

Useiden toimitilojen ja kiinteistökauppojen kautta on nyt päädytty uuteen temppeliin.

Odd Fellow

Suomen Odd Fellow-veljeskuntaan (www.oddfellow.fi) kuuluu 9 000 sisarta ja veljeä. Toiminta alkoi Vaasassa 1925. Looseja on ympäri maata.

Tallinnassa on kaksi Suomen veljeskunnan alaista yhdistystä. Suomessa toimintaa johtavat Suurloosi ja Rebekkaneuvosto.

Toimintaa on useissa Euroopan maissa ja erityisesti Pohjoismaissa. Pelkästään Ruotsissa on jäseniä 4 0000.

Maailmanlaajuisesti järjestö toimii Yhdysvalloissa, Kanadassa, Australiassa, Filippiineillä ja Kuubassa. Jäseniä on kaikkiaan 250 000.

Nykymuotoinen toiminta käynnistyi 1819 USA:ssa Baltimoressa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu