Paikalliset

Piraattiaktivistit eivät ymmärrä aloitettaan

Lauri Kaira epäilee, että kaikki kansalaisaloitteen allekirjoittajat eivät ole ymmärtäneet aloitteen koko sisältöä.

Johanna Erjonsalo

Järkeä tekijänoikeuksiin -kansalaisaloitteen allekirjoitti 53 000 kansalaista. Laaja 17-sivuinen aloite on lakipaketti, joka toisi muutoksia peräti 15 lakipykälään.

Kun kansalaisaloite-idea luotiin, eduskunta odotti varmaankin selkeitä yhden asian ”turkistarhaus kiellettävä”-aloitteita. Tämä piraattipuolueen tukema aloite on jotain ihan muuta.

Luovan alan järjestöissä on alettu purkaa aloitteen monimutkaista sisältöä. Samalla ihmetellään, ovatko kaikki allekirjoittajat todella tietoisia, mitä he vaativat.

– Aloitteen mainosten ja esipuheen väitteet eivät vastaa itse aloitteen sisältöä. Ne ovat keskenään osin jopa täysin vastakkaisia, luovan työn tekijöiden ja yrittäjien Lyhty-projektia vetävä Lauri Kaira arvioi.

Hän siteeraa tietokirjailija Petteri Järvistä, joka ensimmäisenä nosti esiin aloitteen ja sen markkinoinnin ristiriitaisuudet.

– Aloitteen tekijät sanovat, ettei heidän tavoitteensa ole laillistaa tekijänoikeuksin suojatun materiaalin lataamista. Järvinen kuitenkin todisti, että juuri tämä tapahtuisi, mikäli aloite menee läpi.

Kaira ihmettelee muutenkin kansalaisaloitteen markkinointia. Kun mainoksissa väitettiin, että biisin lataaminen vertaisverkosta olisi nykylain mukaan ”yhtä vakava rikos kuin kuolemantuottamus”, niin todellisuudessa se ei edes ole rangaistava rikos.

– Se on kielletty kuin polkupyörän ajaminen ilman kypärää, mutta mitään rangaistusta biisin lataamisesta ei saa, Kaira ihmettelee.

Hänen mukaansa mainoksissa vaadittiin biisin lataamisen vertaamista näpistykseen, josta voitaisiin määrätä sakkoja. Tosiasiassa aloitteen sisältö kuitenkin vaatii laittomasta lähteestä lataamista laillistettavaksi.

– Esityksen mukaan laista poistettaisiin kielto tehdä kopioita laittomasta lähteestä. Mikäli aloite menisi läpi, myöskään piratismin uhriksi joutunut ei voisi enää selvittää piraatteja levittävän nettiliittymän omistajaa.

Kaira kuvaa piratismia tietoyhteiskunnan talousrikollisuudeksi, joka uhkaa laillisten palvelujen syntyä.

– Jos piratismi sallittaisiin, kuka uskaltaisi investoida laillisiin palveluihin, Kaira kysyy.

Hänen mukaansa on hyvä, että tekijänoikeuksista käydään yhteiskunnallista keskustelua. Tekijänoikeus on media-, kulttuuri- ja viihdealojen talouden perusta.

Tutkimusten mukaan valtaosa kansasta suhtautuu myönteisesti tekijänoikeuksiin, siis tekijän oikeuteen teokseensa. Tutkimus myös osoitti, että mitä enemmän ihminen tietää tekijänoikeuksista, sitä vahvemmin hän niitä tukee.

– Yksikään kirja, laulu tai elokuva ei synny ilman, että joku tekee sen. Jos nämä luovuuden hedelmät olisivat lainsuojattomia, aloilla ei olisi ammattilaisten tekemiä sisältöjä.

Lauri Kaira

Luovan työn tekijöiden ja yrittäjien Lyhty-projektin vetäjä.

Lyhty-projekti perustettiin vuonna 2003 edistämään luovan työ tekijöiden toimintaedellytyksiä Suomessa.

Lyhty-projektissa on mukana 14 järjestöä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu