Paikalliset

Mies raiskasi ja hyväksikäytti tyttöjä – yritti vierittää teot uhrien syyksi

Tyttöjä hyväksikäyttäneen kolmekymppisen miehen tuomio aleni hovioikeudessa. Kuvituskuva.

Johanna Erjonsalo
Vuonna 1983 syntynyt mies on tuomittu törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, raiskauksesta ja kolmesta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä kolmen vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Oikeus ei uskonut miehen väitteitä, että uhrit olivat tekeytyneet täysi-ikäisiksi.

Helsingin hovioikeus alensi tällä viikolla miehen saamaa tuomiota. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi miehen toukokuussa kolmen vuoden ja neljän kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Mies oli muun muassa kosketellut tekohetkellä 15-vuotiasta tyttöä ja tehnyt tälle erilaisia seksuaalisia tekoja miehen ystävän asunnolla Malmilla.

Asuntoon oli tultu jatkamaan iltaa sen jälkeen, kun osapuolet olivat tavanneet yön pikkutunneilla Kampissa.

Sekä mies että tyttö olivat olleet liikkeellä kahden ystävänsä kanssa. Miehen ja oikeudessa kuullun ystävän mukaan tyttö oli esitellyt itsensä 17-vuotiaaksi.

Miehen ja oikeudessa kuullun ystävän mukaan tyttö oli esitellyt itsensä 17-vuotiaaksi.”

Miehet olivat alkujaan pyytäneet tyttöjä mukaansa baariin, mutta tytöt eivät olleet lähteneet, vaan olivat vedonneet alaikäisyyteensä.

Toisessa tapauksessa 15-vuotias oli tullut kuukautta myöhemmin miehen asunnolla 14- ja 15-vuotiaiden kavereidensa kanssa.

Asunnossa tytöille oli tarjottu juomaa, minkä seurauksena toinen tytöistä oli mennyt sekavaan tilaan ja alkanut oksennella. Mies oli oikeuden mukaan kantanut tytön asunnon makuuhuoneeseen. Miehen mukaan tyttö oli kävellyt makuuhuoneeseen itse.

Mies tunnusti hovioikeudessa olleensa kolme kertaa yhdynnässä osin tiedottoman tytön kanssa. Asunnossa oli illan aikana asunnossa oli nautittu alkoholia. Tekoa on oikeuden mukaan pidettävä kokonaisuutta arvostellen törkeänä.

Asianomistajiksi jutussa on merkitty yhteensä yhdeksän henkilöä, joista osa on tyttöjen vanhempia.

Kaikki teot ovat tapahtuneet kuukauden sisällä, maalis–huhtikuussa 2012. Uhrit olivat tekohetkellä iältään 14–15-vuotiaita, ja koulukavereita keskenään. Asianomistajien ja heidän huoltajiensa henkilöllisyys määrättiin salassa pidettäviksi 60 vuodeksi.

Nuorinta 14-vuotiasta uhria mies oli kosketellut rinnoista sekä sukupuolielimistä vaatteiden päältä.

Oikeudessa mies kiisti kaikki syytteet pakottamisesta. Sukupuolinen kanssakäyminen ja koskettelu oli miehen mukaan tapahtunut yhteisymmärryksessä uhrien kanssa. Mies kertoi myös, ettei hänellä ollut tietoa uhrien oikeasta iästä.

Sekä käräjä- että hovioikeudessa keskusteltiin pitkään siitä, tiesikö mies tyttöjen oikeaa ikää.

Oikeuden mukaan miehen olisi pitänyt varmistua Kampissa tapaamansa tytön todellisesta iästä.

Oikeuden mukaan miehen olisi pitänyt varmistua tytön todellisesta iästä.”

Tytön mukaan hän oli näyttänyt miehelle ja tämän ystäville Kela-korttinsa ikänsä todistaakseen, miehen mukaan näin ei tapahtunut. Oikeudessa suojaikärajaksi on määritelty 16 vuotta.

Yhdelle tytöistä puhkesi tapahtumien jälkeen vakava masennus. Toinen joutui hakeutumaan psykoterapeutin vastaanotolle.

Oikeus katsoi todistetuksi, että rikoksiin liittyi alkoholin tarjoamista alaikäisille sekä uhrien houkuttelu miehen asunnolle alkoholin avulla. Miehen menettely oli oikeuden mukaan omiaan aiheuttamaan asianomistajille kärsimystä.

Mies tuomittiin maksamaan asianomistajille korvauksia yhteensä 17 000 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu