Puheenaihe

Päiväkotilapsilta kiellettiin kaneli riisipuurosta

Riisipuuron päälle ripoteltavan kanelin määräkin on säädelty päiväkodeissa.

Kaisa Paastela

Kanelin käyttö on tarkoin rajattu päiväkodeissa. Vantaan päiväkodeissa kanelia tai sitä sisältävää ruokaa saa tarjota lapsille kerran kahdessa viikossa.

Helsingin päiväkodeissa on linjattu, ettei kanelia käytetä ruuanvalmistuksessa. Myöskään Espoossa ei käytetä päiväkotiruuissa kanelia kuin satunnaisesti.

– Juhlatarjoiluissa saattaa olla kanelia, mutta niitä on vain muutama vuodessa. Tästä esimerkkinä joulujuhlan pipari, kertoo Helsingin ruokapalvelupäällikkö Aulikki Johansson Palmian catering-palveluista.

– Käytännössä kanelia voi ripotella hiukan puuron päälle tai näin joulun alla on joskus tarjolla pipari per lapsi, toteaa Vantaan kaupungin tilaajapalvelujen palvelupäällikkö Liisa Sironen .

Syy kanelikieltoon on mausteen sisältämä kumariini, joka voi jatkuvasti suurina pitoisuuksina nautittuna aiheuttaa maksavaurioita. Kumariini on aromaattinen yhdiste ja sitä on eniten juuri kanelissa.

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on linjannut, että kumariinin päiväsaannin raja on 0,1 milligrammaa painokiloa kohti vuorokaudessa. Esimerkiksi 60 kiloa painava aikuinen saisi nauttia kumariinia kuusi milligrammaa päivässä. Se vastaa noin reilua teelusikallista kanelia. Leikki-ikäinen noin 15 kiloa painava lapsi voi syödä kumariinia 1,5 milligrammaa päivässä, eli alle puoli teelusikallista kanelia.

Eviran asiantuntijan Kirsi-Helena Kannisen mukaan kanelin säännöllinen käyttö ei ole suositeltavaa. Erityisesti pienten lasten ei tulisi syödä useita kanelia sisältäviä tuotteita päivittäin. Siihen, kuinka monta piparia, korvapuustia tai riisipuuroannosta voi syödä, on vaikea määritellä. Piparit kun ovat eri kokoisia ja kumariininkin pitoisuus kanelissa vaihtelee.

– Pipareissa kumariinia on pääsääntöisesti pieniä määriä. Esimerkiksi kanelikorput tai korvapuustit sisältävät useimmiten paljon enemmän kumariinia, Kanninen valaisee.

Kanninen sanoo, että turvallisuuden kannalta ei ole huolestuttavaa, jos kumariinin saanti ylittyy tilapäisesti, esimerkiksi viikon tai parin ajan joulun tienoilla.

– Jatkuva päivittäinen käyttö ympäri vuoden on kuitenkin eri asia.

Lastenklinikan vastaava ylilääkäri Eero Jokinen kertoo, ettei Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä ole tiedossa yhtään tapausta, jossa kanelin kumariini olisi aiheuttanut lapsille terveysvaikutuksia, saati maksavaurioita.

Palvelupäällikkö Liisa Sironen sanoo, ettei vanhemmilta ole juurikaan tullut palautetta kanelista, vaikka muuten päiväkotien ruokaan liittyvistä asioista ollaankin kiinnostuneita.

Rajoitatko lapsesi kanelin syöntiä?

En
94% (7162 ääntä)
Kyllä
7% (502 ääntä)
Ääniä yhteensä: 7580

Lisää aiheesta: 

Lukijat: Yli 90 prosenttia ei rajoita kanelia lapsilta – haittojen ohella myös hyötyä15.12.2014 16.00
Sokerikammo iski päiväkoteihinkin – Asiantuntijat: Vanhemmista tullut kohtuuttomia10.12.2014 10.08
Vanhemmat vaativat omat voit päiväkotiin – näin Espoo vastaa some-kohuun11.12.2014 13.15
Kiistaa ja kilpailua – Päiväkodit ovat karsineet lelupäiviä25.10.2013 11.36
Synttäriherkut halutaan kieltää1.10.2014 19.00
Vegaani-isä Ylelle: Helsinki kieltäytyi tekemästä lapselle vegaaniruokaa15.9.2014 16.27

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu