Puheenaihe

Russittelu loukkaa virolaisia – viranomaiset sekoilevat

Blogistin syntymäkotikaupungissa toimii Lenin-museo.

Tampereen kaupunki

Väestörekisterikeskus mokasi kaksi kertaa, kun se merkitsi 1982 Virossa syntyneen henkilön Venäjällä syntyneeksi ja korjasi erehdyksen Neuvostoliitoksi. Jupakka syntyi Itä-Suomen poliisilaitoksen kirjoittamasta ajokortista.

– Kumpikaan ei ole oikein, kirjoittaa Uuden Suomen blogissa Suomen johtaviin Viro-asiantuntijoihin kuuluva Pekka Linnainen.

Hän muistuttaa, että Suomen hallitus tunnusti Viron itsenäisyyden 7.6.1920 ja vahvisti sen jatkuvuuden de jure 25.8.1991.

Väestörekisterikeskuksen mukaan syntymävaltio määräytyy sen mukaan, minkä henkilön syntymähetkellä virallisesti olemassa olleen valtion alueella henkilö syntyi. Siten neuvostoaikana syntyneillä virolaisilla maahanmuuttajilla syntymävaltioksi merkitään tämän viranomaisen mukaan Neuvostoliitto.

– Virkeparin ensimmäisen lauseen sanan ”virallisesti” luulisi kumoavan jälkimmäisen lauseen, etenkin sanan Neuvostoliitto. Vai onko VRK:n käytössä jokin yleisesti tuntematon valtiovallan julkilausuma? Linnainen kysyy.

RUS-merkinnän saaneen henkilön tuohtumukseen oli Linnaisen mukaan helppo yhtyä.

– Pidin kuitenkin selvänä, ettei poliisi ”venäläistänyt” häntä tahallaan eikä varsinkaan pahantahtoisesti. Virossa kansallisuus ja kansalaisuus ovat kuitenkin paljon herkempiä asioita kuin meille suomalaisille, jotka tuskin erotamme näitä kahta sanaa toisistaan.

– Itä-Suomen poliisilaitoksen puhelinneuvonnalta ei voi tietenkään vaatia, että se tarkalleen tietäisi, mikä on Suomen valtiovallan kanta Golanin kukkuloiden, Sevastopolin tai Viron viralliseen asemaan.

 – Olennaista onkin ymmärtää, että merkintä RUS loukkaa jokaista Virossa syntynyttä virolaista. Siinä on ensisijainen syy, miksi toivoisin Väestörekisterikeskuksen ryhtyvän korjauksiin omatoimisesti. Toissijainen, vaikkakin pakottava syy on siinä, että Viron alue ei ole koskaan ollut virallisesti osa Neuvostoliiton valtionaluetta. Venäjä on sitä mieltä, mutta ei Suomi, Linnainen muistuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu