Puheenaihe

Nettiviinan ostoon jää porsaanreikä – näistä tulli vaikenee

Tulli tekee saapuneiden lähetyksien tarkastuksia. Avattuihin lähetyksiin lisätään ohjeet verojen maksamista varten, mikäli ne sisältävät valmisteveron alaisia tuotteita.

Tulli

Tulli kertoi keskiviikkona, että se alkaa valvoa tehostetusti alkoholin nettikauppaa. Käytännössä Tullin eväät valvontaan ovat heikot.

Lain mukaan asiakas joutuu maksamaan netissä tilaamiensa alkoholijuomien verot, jos hän tilaa niille kuljetuksen itse. Jos taas myyjä huolehtii kuljetuksesta, riittää että vero on maksettu lähtömaassa.

Käytännössä tullivirkailijan, joka tarkastaa viinapullolähetyksen, on erittäin hankala saada selville, kumpi tuonnista on huolehtinut.

Tullin valvontajohtaja Mikko Grönberg vahvistaa, että vain harvoissa tapauksissa tuonnin tilaaja paljastuu lähetysasiakirjoista.

– Asiakas kuitenkin tietää, jos hän on tilannut kuljetuksen itse huolintayhtiöltä, Grönberg muistuttaa.

Tällöin asiakkaan on aktiivisesti huolehdittava verojen maksamisesta. Tulli lisää kaikkiin tarkastamiinsa lähetyksiin varmuuden vuoksi ohjeet verojen maksamista.

Grönbergin mukaan Tullilla on myös muita keinoja verovelvollisuuden selvittämiseksi. Yksi mahdollisuus on pyytää lähdemaan kollegoita virka-apuna tarkastamaan lähettäjäfirman kirjanpito.

Että Tulli siis oikeasti käynnistäisi kansainvälisen operaation esimerkiksi jonkun tilaamien 12 viinipullon takia?

– Kyllä tämä mahdollista on, mutta työekonomisesti ei tietenkään ole järkevää puuttua yksittäistapaukseen, Grönberg myöntää.

Yritystarkastus saatettaisiin Grönbergin mukaan tehdä jonkin laajemman operaation yhteydessä.

– Tämän tarkemmin en avaa valvonnallisia metodejamme. Mutta kyllä on meillä on mahdollisuudet selvittää (asiakkaiden veronmaksua) muutenkin, Grönberg lisää.

Periaatteessa Tulli pystyy ottamaan haltuunsa alkoholin, jos on syytä epäillä, ettei etämyyjä huolehdi verovelvoitteistaan.

Pahimmassa tapauksessa asiakas menettää sekä maksamansa rahat että itse tuotteet.”

– Pahimmassa tapauksessa asiakas menettää sekä maksamansa rahat että itse tuotteet, varoittaa tulliylitarkastaja Seppo Raitolahti .

Raitolahti muistuttaa, että tilatessaan juomien tuonnin itse pitää ennen tilausta tehdä ennakkoilmoitus Tullille. Samalla on asetettava vakuus verojen maksamista varten.

Toisesta EU-maasta saapuvien alkoholilähetysten määrä on lisääntynyt merkittävästi viime vuosina. Lähetykset ovat usein yksittäisiä laatikoita.

Esimerkiksi lentotullin havaintojen mukaan verojen maksuja koskevaan jatkoselvitykseen johtaneita lähetyksiä on ollut tänä vuonna noin 500 kappaletta.

Eniten lähetyksiä saapuu Saksasta, Virosta, Hollannista, Ranskasta, Espanjasta ja Italiasta, ja ne sisältävät tyypillisesti arvoviinejä, olutta, viskiä tai samppanjaa.

Lue, miten kävi, kun Helsingin Uutisten, Länsiväylän ja Vantaan Sanomien toimittaja kokeili syksyllä alkoholin tilaamista nettikaupasta.

(Tullille tehtävää ennakkoilmoitusta koskevaa kohtaa täsmennettiin kello 15.50.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Posti kuljettaa Viron viinaa kotiovelle21.10.2014 19.30
Verojen maksu Viron viinasta oli yllättävän hankalaa29.10.2014 07.00
Viisi+yksi vinkkiä: Näin vältät Viron viinakieltojen karikot6.11.2014 14.11

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu