Puheenaihe

Terapeutit: Pelaaminen vaikuttaa empatiakykyyn ja jopa motoriikkaan

Lasten kanssa työskentelevien terapeuttien mielestä maailman teknistyminen tuo haasteita perheiden vuorovaikutukseen ja ajankäyttöön.

Sanna Sarenius

Paljon pelaava lapsi saattaa pelata hyvin jalkapalloa konsolilla, mutta oikealla kentällä pelaaminen ei välttämättä onnistukaan. Vaikutukset saattavat olla myös fysiologisia.

– Tutkimusten mukaan paljon pelaavilla lapsilla empatiakykyä ja tunneälyä säätelevä mantelitumake aivoissa on pienempi, toimintaterapeutti Riitta Mikkola sanoo.

Lasten kanssa työskentelevät terapeutit ovat huolissaan tekniikan vaikutuksista lapsiin. Liika riippuvuus teknisistä laitteista vähentää lasten ja vanhempien välistä vuorovaikutusta, yhteistä aikaa sekä vaikuttaa oppimiseen.

– Osa lapsista jää koukkuun tabletteihin tai muihin teknisiin laitteisiin. Sama koskee myös vanhempia, jotka lisäksi toimivat esimerkkeinä lapsille, toimintaterapeutti Riitta Mikkola kertoo.

Aikuisen Facebook-käyttö tai lapsen pelaaminen ovat pois yhteisestä ajasta. Eikä lapsen ja vanhemman yhteinen laatuaikakaan välttämättä tarkoita yhteistä tekemistä.

Aikuisen Facebook-käyttö on myös pois yhteisestä ajasta."

– Esimerkiksi seikkailupuistoissa vanhemmat istuvat usein parkissa kännyköiden tai läppäreiden kanssa, eivätkä osallistu lasten leikkeihin, fysioterapeutti Anne Makkonen sanoo.

Fysioterapeutti Tuija Antilan mukaan jo ihan pieni vauva reagoi häntä hoitavan aikuisen läsnäoloon ja kosketukseen. Varhainen vuorovaikutus luo pohjaa tulevalle.

– Vain toisen ihmisen kautta lapsi voi saada viestiä, kuka minä olen, minkälainen minä olen ja tykätäänkö minusta, joka vaikuttaa hänen minäkuvansa kehitykseen.

Moni lapsen kanssa liikkuva vanhempi keskittyy puhelimessa puhumiseen, ja vaikka ollaan yhdessä, ei olla läsnä.

– Vanhempien rakastavat katseet ja fyysinen kosketus ovat ne, mitä lapsi tarvitsee, toimintaterapeutti Riitta Mikkola muistuttaa.

Myös lapset ovat yhä riippuvaisempia teknisistä laitteista.

– Kone on vaan kone. Jos luonteva yhdessä olo kasvotusten ja sosiaalinen vuorovaikutus jäävät vähäisiksi, sosiaaliset taidot jäävät kehittymättä, toimintaterapeutti Anne Yliluoma sanoo.

Tabletilla ei voi tuntea miltä jokin tuntuu.”

Silloin kun lapsi istuu teknisen laitteen äärellä, hän ei myöskään liiku, joka on lapselle luontainen tapa oppia.

– Liikunnalla on suuri vaikutus motoriikan ja psyykeen kehittymiseen sekä sosiaalisiin taitoihin. Jos liikuntaleikit jäävät puuttumaan, se vaikuttaa vuorovaikutustaitoihin.

Toimintaterapeutti Anna-Maija Seppäsen mukaan lapsen oppimisen ei tulisi tapahtua pelkästään tabletin avulla, vaikka se sopivissa määrin käytettynä onkin hyvä apuväline.

– Katsomalla opitut asiat menevät eri paikkaan aivoissa kun tuntemalla opitut. Tabletilla ei voi tuntea miltä jokin tuntuu. Tuntoaivokuori laajenee sitä enemmän mitä enemmän sitä käyttää.

Seppäsen mukaan on vaikeaa arvioida, mihin kaikkeen käden vähäinen toiminta tulee vaikuttamaan tulevaisuudessa.

– Käden toiminnan vähäisyys kapeuttaa lapsen kokemusmaailmaa niin paljon, että pitkän aikavälin vaikutuksia on vaikea ennustaa. Esimerkiksi palapelissä tabletilla pala uppoaa paikoilleen itsestään, kun oikean palapelin pala täytyy kääntelemällä asetella paikoilleen. Tätä ei ymmärrä jos pelaa vain koneella.

Tabletit ovat nykyään jo kiinteä osa koulutyötäkin, joten niiden käyttöä ei voi eikä kannataan kokonaan rajoittaa. Enemmänkin on kysymys vanhempien ja lasten keskinäisistä sopimuksista liittyen teknisten laitteiden käyttöön. Voisiko esimerkiksi pelaamiselle sopia tietyt päivät? Myös vanhemmat voivat miettiä omaa television, tietokoneen ja puhelimen käyttöään.

– Tekniikan rinnalle on edelleen tarjolla monenlaista yhteistä tekemistä, kuten ulkoilu, luonnossa liikkuminen, leipominen ja lautapelit, ehdottaa fysioterapeutti Auli Hurskainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Konkariopettajalta suoraa puhetta: Tämän takia koululaisten taidot heikkenevät15.11.2013 12.09
Asiantuntija: Pelaamisen hyvät puolet jäävät kielteisen ajattelun varjoon21.1.2014 13.04
Lasten pelaaminen tulisi rajoittaa pariin tuntiin päivässä27.9.2013 10.53

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu