Puheenaihe

Työkseen pelaava "Savjz" on ilmaispelin maailmanhuippu – ”Voitot ilmoitan verottajalle”

Hearthstone-peli ei perustu sorminäppäryyteen tai nopeuteen, vaan sitä voi pelata vaikka kosketusnäytöllä. Suurin osa pelin viehätyksestä liittyy kuitenkin sen strategiointiin.

Tuomas Siitonen

Suomessa on vain kourallinen ihmisiä, jotka voivat rehellisesti sanoa pelaavansa tietokoneella päätyökseen.

Silti järvenpääläinen Janne ”Savjz” Mikkonen haluaa välttää itsensä kutsumista niin sanotuksi pro-pelaajaksi.

– Kyllähän se vähän niin on, että usein ne, jotka kutsuvat itseään ammattipelaajaksi, ovat jotain ihan muuta kuin päätyökseen pelaavia, Mikkonen kertoo.

– Niinhän minäkin kutsuin itseäni alussa, vaikken vielä silloin mikään ammattilainen ollut.

Mikkonen pelaa ammatikseen Hearthstonea, tietokoneella pelattavaa virtuaalista keräilykorttipeliä, jossa kaksi pelaajaa kilpailevat keskenään tavoitteenaan saada toisen pelaajan pistemäärä nollille.

– Reilu vuosi sitten sain kaverini kautta mahdollisuuden päästä kokeilemaan silloin vielä testiversiossa olevaa peliä, Mikkonen kertoo.

– Ymmärsin pelin nopeasti, sillä olen pelannut aiemmin runsaasti muitakin korttipelejä, esimerkiksi Magic the Gatheringiä sekä puoliammattilaisena jopa pokeriakin.

Mikkosen nimimerkki Savjz tuli tunnetuksi maailmalla pitkään jatkuneen Hearthstone-turnauksen kautta, jonka ensimmäinen sija pysyi viisi viikkoa Mikkosen hallussa.

– Monet turnausta katsoneet toivoivat, että voisivat nähdä pelaamistani useammin. Siispä aloitin streamaamisen.

Hearthstonessa aallonharjalla pysyminen vaatii jatkuvaa streamausta eli tuttavallisemmin suoratoistoa, jossa pelaaja lähettää videokuvaa pelistä – ja usein itsestään – suorana internettiin samalla kommentoiden peliä.

Parhaimmillaan Mikkosen pelaamista seuraa jopa yli 10 000 ihmistä ympäri maailmaa. Siksi kommentointikin tapahtuu englanniksi.

– Kun streamaa usein, saa vakaan fanipohjan. Ja kun on olemassa suuri fanipohja, kutsutaan pelaajaa osallistumaan myös maailmalle erilaisiin turnauksiin, Mikkonen kertoo.

– Ihmiset haluavat nähdä suosikkinsa pelaamassa turnauksissa. Ilman kutsuvieraita moni turnaus jäisi kauas katsojatavoitteistaan.

Peliturnauksia järjestetään ympäri maailmaa. Tähän mennessä turnaukset ovat vieneet Mikkosta aina Etelä-Koreaan ja Kiinaankin saakka. Eurooppalaiset turnaukset ovat jo arkipäivää.

– Yhdysvaltoihin olisi kyllä todella mukava päästä pelien merkeissä. Se on se toistaiseksi toteutumaton unelma, Mikkonen haikailee.

Turnauksissa pääpalkinto on usein muutamasta tuhannesta jopa kymmeneentuhanteen, kun maailmanmestaruuskisoissa pääpalkinto oli jopa 100 000 euroa.

Maailmanmestaruuskisoihin Mikkonen ei osallistunut, mutta monta turnausvoittoa on jo kertynyt tilille. Myös pelaamisen suoratoistosta tulee mainostuloja.

Kaikki tulot Mikkonen on ilmoittanut kiltisti verottajalle.

Olen ottanut varmuuden varalta syrjään pienen määrän rahaa mätkyjä varten.”

– Koska elektroninen urheilu on verottajalle vielä harmaata aluetta, olen ottanut varmuuden varalta syrjään pienen määrän rahaa mätkyjä varten, Mikkonen kertoo.

Lisäksi Mikkonen on ollut ainoana ihmisenä sekä Pohjois-Amerikan että Euroopan-sarjoissa ensimmäisellä sijalla.

Menestys ei ole jäänyt huomaamatta maailmalla. Kuten perinteisessä urheilumaailmassa, myös elektronisessa urheilussa on sponsoreita ja talleja, joiden leivissä ihmiset työskentelevät.

Hollantilainen, useammassa muussakin pelissä ammattilaisia luotsaava Team Liquid värväsi Mikkosen riveihinsä elokuussa.

Liquidin mukana tulivat sponsorit, joiden tuotteet ovat aktiivisesti esillä pelatessa.

Kuka tahansa ei voi elättää itseään pelaamalla – Mikkonen on kuitenkin taidoiltaan maailman huippuluokkaa.

– Jos ihan voittojen perusteella lähtee arvioimaan, niin enköhän minä johonkin kolmen parhaan joukkoon yllä, Mikkonen pohtii.

– Olen kyllä uskomattoman kiitollinen siitä, että saan tehdä ammatikseni sitä, mitä todella tykkään tehdä. Eikä se haittaa, vaikka turnauksissa ei voittaisikaan – kyllä niitä uusia kutsuja tulee.

Tulevaisuus avoinna, mutta suunnitelmia on monta.

Olen uskomattoman kiitollinen siitä, että saan tehdä tätä ammatikseni.”

– Liquidin kanssa sopimusta on jäljellä kahdeksan kuukautta ja jatkolle on suuri todennäköisyys, Mikkonen kertoo.

– Pelaan niin kauan kuin nautin Hearthstonesta, tienaan tarpeeksi rahaa ja kun peli on elinvoimainen.

Eikä siinä vielä kaikki.

– Onhan näitä suunnitelmia. Voisi perustaa e-sport-kahvilan Helsinkiin, hakeutua Liquidin organisaatioon, tietokonepelitapahtumien järjestäjäksi, jonkun sponsorin leipiin, pelien selostajaksi... Vaihtoehtoja on monia, Mikkonen haaveilee.

Mikkosen pelejä voi seurata suorana Twitch.tv-videopalvelusta osoitteesta www.twitch.tv/liquidsavjz

 

Tästä on kyse

Hearthstone on internetissä pelattava niin kutsuttu free-to-play-peli, jonka pelaaminen on ilmaista, mutta lisäsisältöä, kuten korttipakkoja, voi ostaa oikealla rahalla.

Yksinkertaisimmillaan pelaajat pelaavat vuoron perään kortteja, joilla pyritään vähentämään vastustajan pisteet nollille ja samalla poistamaan vastustajan pelaamia kortteja pelikentältä.

Pelissä on satoja erilaisia kortteja, joilla on erityyppisiä ominaisuuksia. Lähimpänä vertauksena lienee shakki, jossa erilaisilla nappuloilla on erilainen käyttötapa pelissä.

Kuten shakissa, myös Hearthstonessa pelaajat yrittävät ennustaa vastustajan pelaamat kortit ja suunnittelevat strategiansa sen mukaan.
Elokuussa peliä oli pelannut jo 20 miljoonaa pelaajaa ympäri maailman.

Pelin voi ladata ilmaiseksi tietokoneelle osoitteesta www.playhearthstone.com

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Terapeutit: Pelaaminen vaikuttaa empatiakykyyn ja jopa motoriikkaan24.12.2014 08.33
Asiantuntija: Pelaamisen hyvät puolet jäävät kielteisen ajattelun varjoon21.1.2014 13.04
Lasten pelaaminen tulisi rajoittaa pariin tuntiin päivässä27.9.2013 10.53

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu