Ruoka

Yhdellä ohjeella erilaisia sämpylöitä

RUOKA Leipominen ei vaadi synnynnäistä jauhopeukaloa.

Sämpylöiden teko sopii myös perheen pienimmille, sillä taikina kestää vaivausta vielä kohottamisen jälkeenkin.

Silja Tenhunen

Itse tehdyt sämpylät ovat talvella oiva tapa käyttää loppuun esimerkiksi aamupuuron rippeet, mutta sämpylöitä voi leipoa myös varta vasten.

Jos leipominen tuntuu vieraalta, alkuun pääsee hyödyntämällä kaupan valmiita sämpyläjauhoseoksia.

Niistä löytyy yleensä vehnäjauhojen lisäksi esimerkiksi ruis- ja kaurarouhetta, joka tekee taikinasta kuitupitoisemman.

Jos omasta keittiöstä ei löydy valmista sämpyläreseptiä, jauhopussin kylki on oiva apu: useimpien sämpyläjauhoseosten pussista löytyy leivontaohje, jossa on huomioitu juuri kyseisen jauheseoksen karheus – se auttaa kokemattomampaa leipuria arvioimaan, kuinka paljon jauhoja taikinaan tarvitaan.

Jauhoseoksen voi tehdä myös itse.

Helpoin tapa on sekoittaa toisiinsa graham- ja vehnäjauhoja, mutta kannattaa kokeilla myös seosta, jossa osan vehnäjauhoista korvaa vaikkapa kaurahiutaleilla, ohrasuurimoilla tai puuron jämillä.

Lisämakua taikinaan saa esimerkiksi auringonkukan- tai kurpitsansiemenistä tai juustoraasteesta. Myös porkkanaraasteella tai vaikkapa puolukoilla perusmakua on helppo muunnella.

Taikinan teossa on vaikea epäonnistua, jos muistaa kolme perusasiaa.

Hiiva liotetaan aina kädenlämpöiseen nesteeseen; ei jääkaappikylmään tai kiehuvaan.

Jauhot alustetaan taikinaan pienissä erissä, jotta näet, milloin jauhomäärä on riittävä.

Taikinassa on riittävästi jauhoja, kun taikina irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Jos epäilet, kannattaisiko tähän vielä lisätä jauhoja, älä lisää.

Kun taikina on valmis, sen kannattaa antaa kohota rauhassa vedottomassa, lämpimässä paikassa esimerkiksi puhtaan pyyhkeen alla – ellei reseptissä toisin mainita. Puoli tuntia on useimmiten hyvä aika.

Myös leivotut sämpylät kannattaa vielä kohottaa; näin valmiista leipomuksista tulee varmasti kuohkeita. Sämpylöiden kohottamiseen riittää 15–30 minuuttia.

Perusohje sämpylöille

20–25 kpl
5 dl maitoa tai vettä
50 g hiivaa
1 1/2–2 tl suolaa
75 g margariinia tai voita
11–13 dl sämpyläjauhoja (tai itse tehtyä jauhoseosta)
(auringonkukansiemeniä, juustoraastetta tms)

Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Liota hiiva nesteeseen. Lisää suola, pehmeä margariini tai voi ja osa jauhoista. Alusta loput jauhot taikinaan pienissä erissä. Taikina saa jäädä pehmeäksi.

Jos haluat, jaa taikina esimerkiksi kahteen osaan ja lisää toiseen satsiin siemeniä, toiseen esimerkiksi juustoraastetta.

Kohota taikinaa kulhossa liinan alla lämpimässä, vedottomassa paikassa noin 15–30 minuuttia.

Jaa taikina 20–25 osaan ja leivo sämpylöiksi.

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen ja anna sämpylöiden kohota sillä aikaa kaksinkertaisiksi peitettynä lämpimässä paikassa.

Paista sämpylöitä uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu