Koillisen bussilinjoista taas kapina – bussi 72 veisikin Itäkeskukseen

Pukinmäen sijaan HSL haluaa Koillis-Helsingin bussilinjauudistuksen yhteydessä parantaa alueellisia bussiyhteyksiä Malmille.

Johanna Erjonsalo

Koillis-Helsingin bussiliikenneuudistukseen liittyvät suunnitelmat ovat herättäneet jälleen vilkasta keskustelua.
Helsingin seudun liikenne (HSL) julkaisi joulukuun lopussa sivuillaan valmiin linjastoluonnoksen, joka on kerännyt jo noin 150 kommenttia.

Muun muassa bussilinja 72 reitin uusiminen on kerännyt kommentteja. Uudet suunnitelmat poikkeavat huomattavasti viime vuonna esitetyistä, jolloin uusi reitti kulki Kirkonkyläntien kautta Hakaniemeen.

Nyt reitti kulkisi Malmille ja Itäkeskukseen.

Muun muassa tapaninvainiolaiset ovat ilmaisseet huolensa yhteyden katkeamisesta keskustaan ja erityisesti Pukinmäkeen, jossa sijaitsee koulu, päivähoitopaikkoja sekä palveluita.

– Käytännössä uusi 72 linjaehdotus jättää länsitapaninvainiolaiset täysin palvelukatveeseen. Suurin osa on käyttänyt 72 linjaa työmatkoihinsa suoraan Vallilan ja keskustan suuntaan tai sitten syöttöliikenteenä junalle Pukinmäen juna-asemalle, kommentoi tapaninvainiolainen blogissa.

HSL:n joukkoliikennesuunnittelija Miska Peura myöntää, että linjan 72 uudelta reitiltä on kävelymatkaa alueen päiväkoteihin, mutta ei kouluun.

– Suunnitelmaa on tarkasteltu kokonaisuutena. Olemme pyrkineet huomioimaan koulumatkayhteydet. Alueen pohjoisosasta linja kulkee aivan koulun vierestä, mutta ei enää Pukinmäen aseman kautta.

Luonnoksessa linja 61 ajaisi 72:n vanhaa reittiä Rautatientorilta Oulunkylän kautta Pukinmäen asemalle.

Tämän vuoden lopussa valmistuvissa suunnitelmissa HSL haluaa painottaa sujuvia yhteyksiä Pukinmäen sijaan Malmille, jossa palveluita on keskitetysti enemmän. Koillisen bussilinjoja uusitaan, kun kehärata aloittaa liikennöinnin ensi kesänä.

Peuran mukaan suunnitelmiin saattaa tulla pieniä muutoksia saadun palautteen perusteella.

Linjauudistukseen voi käydä tutustumassa ja esittää ideoita tammikuun loppuun asti osoitteessa www.hsl.fi.

HSL järjestää aiheesta asukastilaisuuden Malmitalossa 15. tammikuuta kello 18–20.

Käyttäjän Sanna Jompero kuva
Sanna Jompero