Puheenaihe

JSN:n Uimonen: Terrori-iskut kertovat demokratiakäsitysten yhteentörmäyksestä

Pitkän linjan journalistin ja JSN:n puheenjohtajan Risto Uimosen näkemys Pariisin terrori-iskujen merkityksestä herättää keskustelua.
 

Risto Uimosen Twitter-tili

Julkisen sanan neuvoston JSN:n puheenjohtaja Risto Uimonen katsoo, että islamistiterroristien iskut ranskalaisen satiirilehden Charlien Hebdon toimitukseen ovat osoitus siitä, kuinka vaikeaa on sovittaa yhteen länsimaista ja islamilaista sananvapaus- ja demokratiakäsitystä.

Uimosen alun perin Helsingin Sanomille antama kommentti on ehtinyt jo herättää kritiikkiä sosiaalisessa mediassa, mutta Uimonen seisoo näkemyksensä takana.

Uimonen sanoi HS:lle, että ”[Pariisin iskussa] kohtaavat kaksi demokratiakäsitystä, länsimainen ja islamilainen, jotka eivät ole yhteen sovitettavissa”.

Kommentti herätti tuoreeltaan ihmettelyä Twitterissä. Muun muassa Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija Erkka Railo arveli, että Uimosta on siteerattu väärin. Hän epäili, ettei Uimonen puhuisi ihmisten ampumisesta ”demokratiakäsityksenä”.

Helsingin Uutiset pyysi Uimoselta tarkennusta kommenttiin. Hän toisti näkemyksensä, että keskiviikkoinen isku on osoitus laajemmasta demokratiakäsitysten törmäyksestä, eikä vain yksittäisten terroristien toiminnasta länsimaisia viestimiä vastaan.

– Isku osoittaa sen, kuinka vaikeaa on sovittaa yhteen länsimaista ja islamilaista demokratia käsitystä, Uimonen tarkentaa.

Hän kääntää saamansa kritiikin kysymykseksi.

– Eivätkö kaikki [viime vuosien] sananvapausloukkaukset osoita siitä, miten islamilaisissa maissa länsimaiseen sananvapauteen suhtaudutaan. Haluaisinpa nähdä demokraattisen ja sananvapautta kunnioittavan islamilaisen maan, jossa arvostettaisiin länsimaisia käsityksiä, Uimonen sanoo.

Charlien Hebdo -lehteen tehty hyökkäys on järkyttänyt ja puhuttanut journalisteja kaikkialla länsimaissa. Tulkinnat iskun laajemmasta merkityksestä vaihtelevat. Esimerkiksi brittiläinen vasemmistoliberaali The Guardian -lehti toivoi tuoreeltaan, ettei iskuja tulkittaisi osoituksena läntisen ja islamilaisen sivilisaation yhteentörmäyksestä.

Keskustelun taustalla on yhdysvaltalaisen politiikan tutkijan Samuel Huntingtonin klassinen väite, jonka mukaan maailma on jakautunut eri kulttuuripiireihin, jonka rajapinnoilla tapahtuvat törmäykset ovat tulevaisuuden selkkausten alkuperä. Kansainvälisen politiikan tutkijat ovat väitelleet näkemyksen oikeellisuudesta kiivaasti.

Pariisin isku on samaan aikaan myös koonnut journalisteja, poliitikoita ja tavallisia kansalaisia puolustamaan sananvapautta poliittisesta katsantokannassa riippumatta.

Iskussa kuoli 12 ihmistä. Heidän joukossaan olivat lehdet maineikkaat pilapiirtäjät, jotka ovat satirisoineet eri uskontoja ja poliittisia näkemyksiä kärjekkääseen tyyliin.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

”Muslimivihaan ei ole syytä” – satoja tulossa mielenilmaukseen8.1.2015 11.17
Soini, Halla-aho ja hallitus uhkausviestin kohteina – US: Supo tutkii8.1.2015 12.45

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu