Paikalliset

Malmin päivystyksessä ruuhkia heti alusta saakka – helmikuussa tiedossa lisää

SAIRAALA Malmin päivystys on ruuhkautunut myös joulunpyhien ulkopuolella. Psykiatrinen päivystys tuo pian lisää potilaita.

Malmin uusi päivystys ennen avautumistaan.

Kaisa Paastela

Malmin sairaalan uusi päivystys on ollut ruuhkainen jo reilun kuukauden, avaamisestaan marraskuun lopusta lähtien.

Entuudestaan suuria potilasmääriä kasvattivat joulun ja uudenvuoden pyhät influenssa- ja ripulikausineen.

– Sen jälkeen kun on muutettu Marian sairaalasta, on potilasmäärä kasvanut. Siihen oli osattu varautua. Ruuhkia on ollut sekä Malmilla että Haartmanissa kuitenkin syksyllä ja joulukuussa normaalia enemmän kuin vuosi sitten, kertoo päivystystoimintojen johtajalääkäri Mia Laiho .

– Uudet tilat, toimintaympäristö ja entistä laajempi päivystysalue ovat vaatineet henkilökunnalta totuttelemista ja uusien työprosessien hiomista. Käytössä on myöskin täysin uutta teknologiaa, joka on vaatinut opettelemista.

Malmin päivystyksen pysyvämmät ruuhkat liittyvät ennen kaikkea hoitoketjujen sujuvuuteen, jatkohoitopaikkojen saatavuuteen ja avopalveluiden toimivuuteen.

– Ruuhkat eivät johdu uudesta Malmin päivystyksestä sinänsä. Uuden päivystyksen tiloja ei ole tehty liian pieniksi, vaan ne ovat riittävät kun siellä hoidetaan oikeasti päivystyksellistä hoitoa vaatia potilaita, Laiho sanoo.

Malmille muuton jälkeen päivystyspoliklinikka ja päivystysosasto saivat jopa 18 hoitajan vakanssia lisää. Silti pahimmat ruuhkat eivät ole helpottuneet.

– Syynä ovat uuteen teknologiaan ja toimintaympäristöön totuttelu entistä isommalla päivystysalueella, pitkät pyhät, influenssa- ja ripulikausi sekä hidastunut jatkohoitoon pääsy.

– Ruuhkia on sitten lisännyt syksyn ja joulukuun aikana se, että kotona hoidetaan yhä huonokuntoisempia vanhuksia. Heillä käy useamman kerran kotihoito, mutta kun tulee jokin pieni infektio, kuten flunssa, niin se vie vanhuksen toimintakyvyn. Hän ei pärjää kotona ja joutuu tulemaan päivystykseen.

Malmille tulvii 2. helmikuuta lähtien lisää potilaita, kun Auroran psykiatrinen päivystys hajautetaan Malmille ja Haartmaniin.

– Psykiatrisen päivystyksen potilasmäärien ei pitäisi olla niin suuria, että Malmin päivystyspoliklinikka ruuhkautuisi entisestään. Aurorasta siirtyy koko henkilökunta mukana Malmille ja Haartmaniin. Psykiatrian kiireellisiä avopalveluita on myös vahvistettu vuoden alusta, kertoo Mia Laiho.

Juttua on muokattu 13.1. Auroran koko psykiatrian päivystyksen henkilökunta ei siirry somaattisiin päivystyksiin Malmin ja Haartmanin päivystyspoliklinikoille, sillä Auroraan jää psykiatrisen päivystyksen vuodeosasto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Ruuhkautuneiden päivystyssairaaloiden tilanne selvitetään11.1.2015 19.42
Auroran päivystyksen kohtalo ratkesi niukasti17.12.2014 16.48
Osastopäällikkö: Auroran päivystyksen lopettamisella pyritään parempaan hoitoon3.6.2014 08.00
Malmin sairaala aukeaa 27. marraskuuta13.11.2014 15.09
Malmin sairaalan vesivahingosta aiheutui jättilasku28.10.2014 06.00
Malmin uusi sairaala vilisee teknologiaa18.6.2014 06.30
Päätös psykiatrisen päivystyksen lopettamisesta Auroran sairaalassa nosti nettimyrskyn2.6.2014 12.48

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu