Pubivisojen olutkielto voi ehkä muuttua – ”Itkunsekaista naurua”

Tätä et saa enää palkinnoksi, vaikka voittaisit tietokilpailun pubissa.

Päivi Tuovinen

Pubissa järjestettävän tietokilpailun voittaja on jäänyt kuivin suin tammikuun alusta lähtien. Tuolloin voimaan tullut alkoholilain muutos kieltää alkoholijuoman tai juomalipukkeen antamisen palkintona visan voitosta.

– Alkoholilain pykälän 33 muutos kieltää alkoholin mainonnan, jos siinä käytetään kuluttajan osallistumista peliin, arpajaisiin tai kilpailuun. Säännös koskee myös myynninedistämistä, jollaista alkoholipalkintojen antaminen Valviran kannan mukaan on, tarkastaja Aleksi Halme Valvirasta kertoo.

Baarivisailuja järjestävän Baaripähkinän omistaja Jari Keränen on hämmentynyt käänteestä.

– Me emme mainosta alkoholia visailujemme palkintoina ja palkitseminen tapahtuu pubin sisällä. Kyllähän tämä oudolta tuntuu, baarien oheispalveluita tuottavan firman pyörittäjä sanoo.

Keräsen mukaan baarit ovat alkaneet tarjota asiakkailleen palkinnoksi muun muassa ruokaa.

– Joskin sekin on hankalaa jos on sellainen paikka, joka ei ruokaa tarjoa. Kyllähän asiakkailtamme on sellaista itkunsekaista naurua tullut tästä tilanteesta.

– Me emme onneksi ole menettäneet tilauksia tämän takia. Pub-visassa palkinto ei kuitenkaan loppupeleissä ole se tärkein juttu.

Jotain Keränen ja kumppanit aikovat kuitenkin tehdä. He ovat muun muassa tutkituttaneet lakia matkailu-, majoitus-, ravintola- ja vapaa-ajanpalvelualan edunvalvojalla MaRa ry:llä.

– Olemme jutelleet asiasta heidän lakimiehensä kanssa. Ymmärtääkseni tällaista toimintaa voisi jatkossakin harjoittaa, kunhan sitä ei mainosteta etukäteen eikä mainita esimerkiksi visan osallistumislipuissa. Aika näyttää miten tässä käy, Keränen toteaa.

Halme ei usko, että Valviran tulkinta tulee muuttumaan.

– Jos pubi jatkaa tällaista kielletyksi asetettua toimintaa ohjeistuksesta huolimatta, aluehallintovirasto voi antaa anniskeluyritykselle alkoholilain mukaisen sanktion. Yritys voi saattaa tällaisen päätöksen hallintotuomioistuimen tutkittavaksi, ja tarvittaessa oikeuskäytännön myötä Valvira tarkistaa ohjeistustaan.

– Itse pidän kuitenkin epätodennäköisenä, että oikeusistuin näkisi ilmaisella alkoholijuomalla palkitsemisen minään muuna kuin myynninedistämisenä

Kommentit

Voisiko Valviran vaan lopettaa...v+++u mitä pa+++a sieltä tulee.Valviran duunarit (verorahoilla maksetut) ulos ja pakotetaan perustamaan pk yritys niin tajuisivat kuinka k.päitä päätöksiä ovat tehneet.

HEHEE

Niin, mutta siellä ensin tulkitaan päätökset ja Suomessa se tulkinta näytään tehtävän aina tiukkapipoisimman vaihtoehdon mukaan.

Ensinnäkin ministeriöiden virkamiehet kirjoittavat lakiesitykset luokattoman huonosti ja tulkinnanvaraisesti, sitten eduskunta ei osaa vaatia parempaa lakitekstiä, vaan hyväksyy ne tietämättä loppujen lopuksi mitä tulikaan päätettyä, ja sitten toimeenpanevat virkamiehet tekevät omat tulkintansa. Jotka yleisesti ovat tiukimman mukaiset, ettei vaan tule tehtyä virkavirhettä ja annettua kansalle liikaa liekaa. Silloin tällöin jollakulla hallintoalamaisella on sentään varallisuutta kokeilla oikeudessa, miten päätökset kestävät, mutta liian harvoin.

Ei aina tarvitse olla puolustelemassa virastojen kukkahattutätejä, joilla pipo kiristää liikaa. Valtaa käytetään sen itsensä vuoksi, ei siksi, että sillä oikeasti parannettaisiin Suomea.

Paskalaki, energiatodistuslaki, osinkoverolaki ja nyt alkoholilaki (asetuksia varmaan osa niistä, mutta olkoon) lienevät viime aikoina eniten julkisuutta saaneita esimerkkejä. Valtiontalouden Tarkastusvirasto on antanut pyyhkeitä huonosta valmistelusta eri ministeriöille, mutta eipä sillä mitään vaikutusta näy olleen.

Ainakin Valviran, AVIn ja Eviran toiminnan voisi ottaa tarkasteluun: valelääkäreitä ja -hoitajia ei Valvira saa kiinni, mutta jostakin kaljalasillisesta ollaan rangaistuksia jakamassa? AVI kiertää kyttäämässä, onko parturin ikkunassa hinnasto. Ja niin pois päin. Lillukanvarsia heilutellaan kun ei ymmärretä oikeita syitä ongelmien takana. Turhia byrokratian kukkasia nuo.

Karjusen setä

Sen verran täytyy puolustella, että sama se on kuin muissakin työpaikoissa. Jos ei hommaansa hoida niin potkut tulee. Paitsi että lisäksi voi saada syytteen virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Ehdottaisinkin että paremmintietäjät ja -toimijat hakeutuisivat itse työskentelemään valtion pitkän leivän ääreen jotta asian tila saataisiin korjatuksi pikimmiten!

hohhotihoo

Omat kantapaikat vaihtanu visailussa palkinnoiksi lahjakortit. Lahjakorteilla saa ostettua baarista panineita ja tietenkin myös hanatuotteita. Eli tuota lakia on vain tuolla tavalla lähdetty kiertämään.

wasd

60 sivun ohje on annettu tämän lakiuudistuksen tulkinnasta.

Tämä siis lainsäädäntömateriaalin päälle. Ohje osoittaa todellista asiantuntemusta mainiteesaan jälkiruuan, jota ei saa mainostaa alkoholin vuoksi. Missä voi noin perehtyä alkoholin?

Kuka pystyy lukemaan? Kellä on aikaa laatia? Pitäisikö viranomaisten laatia ohjeensa ennen laun hyväksymistä....

nikke

Taksitoiminta vapautettiin veroista ja luvistakin niin eiköhän ravintoala voida myös vapauttaa Uber taksi muotoiseksi kännykkä sovelluksella tilataan ja kukaan ei saa tietää että miten paljon ja maksettiinko verot.

Anonyymi