Vaalikoneemme on nyt avattu!

Liikenne

Ilmaislippu pois vaunuvanhemmilta ja pyörätuolilla kulkevilta junissa, metroissa ja ratikoissa

Jatkossa lastenvaunujen kanssa kulkevat joutuvat maksamaan matkoistaan raitiovaunuissa, metroissa ja junissa.

Päivi Tuovinen

Helsingin seudun liikenteen (HSL) lippujärjestelmän uudistus muuttaa reippaalla kädellä nykyistä lippujärjestelmää. Jos HSL:n hallituksen tänään käsittelemä esitys menee läpi, esimerkiksi lastenvaunujen kanssa liikkuvien ilmaiset matkat raideliikenteessä ovat historiaa ehkä jo vuonna 2017.

Metron, junan ja raitiovaunujen lisäksi matkan joutuisi jatkossa maksamaan myös Suomenlinnan lautalla. Oikeus matkustaa maksutta säilyisi vain busseissa, joissa lasta ei voi jättää yksin vaunuihin lipun leimaamisen ajaksi.

HSL perustelee oikeuden rajaamista sillä, ettei lippualennuksia tai -vapautuksia enää tehdä sosiaalipoliittisin perustein. Jatkossa maksuttomuuden perusteeksi käy vain liikenneturvallisuuteen ja esteellisyyteen liittyvät seikat.

Samalla logiikalla myös pyörätuolilla liikkuva saa jatkossa matkustaa liputta vain busseissa, joissa kertalipun osto tai kortin leimaaminen on mahdollista vain edessä.

Toinen perheitä koskeva uudistus liittyy lastenlipun ikärajaan. Aikuisen lippua puolet halvemman lipun saisi siis jatkossa nykyisen 16 vuoden sijaan 17-vuotiaaksi asti.

HSL-kunnissa vakituisesti asuvat opiskelijat sekä ulkomaalaisille vaihto-opiskelijat saisivat jatkossakin lippunsa puoleen hintaan. Yli 30-vuotiaat opiskelijat sen sijaan saattavat pudota alennuksen piiristä.

Lippu-uudistuksen voittajia näyttäisivät olevan ikäihmiset. Vaikka nykyiset eläkeläisalennukset poistuvat, HSL aikoo ottaa käyttöön niin sanotun seniorilipun 70 vuotta täyttäneille.

Normaalia aikuisten lippua puolet halvempi lippu kelpaisi päiväliikenteessä kello 9–14 alkavilla matkoilla kaikkina viikonpäivinä.

Lipusta hyötyisivät HSL:n arvion mukaan myös monet niin ikään lakkautettaviin Invalidi- ja Sokea -asiakasryhmiin kuuluvat.

Tavoitteena on ohjata ikäihmisten matkoja ruuhka-ajan ulkopuoliseen liikenteeseen, jolloin siellä on vapaata kapasiteettia.

Lippumuutokset liittyvät laajempaan taksa- ja lippujärjestelmän muutokseen. Uusi vyöhykemalli on tarkoitus ottaa käyttöön teknisen järjestelmäuudistuksen ja matkakorttien vaihdon jälkeen noin vuonna 2017.

Jos HSL:n hallitus päätyy ehdotettujen muutosten kannalle, esitys lähtee lausuntokierrokselle HSL:n jäsenkuntiin.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Liikenne

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu