Paikalliset

Leikkipuistojen kahluualtaiden vesi kehnoa – ”Terveysriskeistä tulisi tiedottaa vanhemmille”

Helsingin isoimmissa leikkipuistoissa on vielä kahluualtaita. Kuva Töölön Taivallahden leikkipuistosta. Veden laatuongelmia pääsee syntymään, kun vesi seisoo paikallaan, sillä puhdistusjärjestelmiä ei ole. Vettä altaissa on arkipäivisin ja vesi vaihdetaan yleensä kaksi kertaa viikossa.

Emmakaisa Jokiniemi

Lasten leikkipuistoissa sijaitsevien kahluualtaiden veden hygieeninen laatu on heikko. Helsingin ympäristökeskuksen altaista vuosina 2013 ja 2014 ottamista vesinäytteistä vain kolmannes täytti hyvän veden laadun vaatimukset. Kaikkiaan 70 prosentissa tutkituista näytteistä veden laatu oli heikentynyt.

Kahluualtaista otettiin yhteensä 82 vesinäytettä. Yleisin löydös oli Pseudomonas aeruginosa -bakteeri, jota esiintyi 45 prosentissa tutkituista näytteistä. Veden laatua heikensivät myös Escherichia coli -bakteerin pitoisuudet sekä stafylokokkien esiintyminen.

Leikkipuistojen kahluualtaita on Helsingissä noin 50. Kahluualtaissa ei ole puhdistusjärjestelmää, vaan vesi vaihdetaan kerran tai kahdesti viikossa. Kahluualtaiden valvonnasta tai veden mikrobiologisista laatuvaatimuksista ei ole viranomaisten ohjeita, eikä veden laatua valvota säännöllisesti.

Kahluuallasvedestä voi sairastua, jos mikrobeja pääsee veden mukana elimistöön, mutta myös pelkän vesikontaktin välityksellä voi sairastua. Mahdollisia veden välityksellä leviäviä tartuntoja ovat suoliston, ihon, silmien, korvien ja hengitysteiden infektiot.

Terveysriskien pienentämiseksi ympäristökeskus pitää tärkeänä, että vesi vaihdetaan riittävän usein ja altaiden huolelliseen puhdistukseen kiinnitetään huomiota. Lisäksi kahluuallasveden mahdollisista terveysriskeistä tulisi tiedottaa leikkipuistojen henkilökunnalle ja lasten vanhemmille.

Huolimatta veden laatuongelmista ympäristökeskus ei ole saanut ilmoituksia sairastumisista, joiden syyksi olisi epäilty kahluualtaan vettä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Leikkipuistojen turvamääräykset eivät puutu kahluualtaisiin7.7.2014 19.00
Katiska-leikkipuisto otetaan käyttöön liikkumalla13.11.2014 17.40
Uutelan kanava-altaassa uivat koirat ja lapset2.7.2013 11.38
Allasvesien laatu pääosin hyvä28.3.2012 14.37
Sallitaanko burkini, mutta ei uimashortseja – Uimahallien asusäännöt mietityttävät3.12.2014 06.00
Itsekäs käytös yleistynyt uimahalleissa29.11.2013 10.06
Unelma maauimalasta elää vahvana Tapulissa7.6.2011 10.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu