Paikalliset

Pedon kynsiin et halua, pössyttelijä!

TYÖPARI Tullitarkastaja Satu Ojalan työkaverilla on hurja nimi. Peto on ammattitaitoinen, mutta lempeä huumekoira.

Tauolla tullikoira Peto kerjää rapsutusta kuin mikä tahansa koira. Tosihommissa tulliesimies Satu Ojala ja Peto ovat tiukka työpari huumekuriireille.

Pia Jokela

Koirapoika Peto röhnöttää lattialla ja kerjää rapsutusta. Se  valpastuu sekunnissa, kun  emäntä Satu Ojala antaa merkin. Alkaa sen päiväinen nuuskutus ja hyöriminen. Tällä kertaa touhu on turhaa. Hasista ei ole, Juicen sanoin,  edes huumekoiran koulutukseen.

Tosipaikkoja Sadulla ja Pedolla on vuorokauden ympäri. Satu on tullitarkastaja, vuoroesimies ja koiraohjaaja. Labradorinnoutaja Peto, 2,5,  on täysin opiskellut tullikoira.

 – Pääpaikkamme on Tampereella, mutta liikumme muun muassa Turkuun, Poriin, Raumalle, Jyväskylään. Tullaamme lentoja, pikarahtia ja postia sekä käymme kotietsinnöillä. Annamme myös virka-apua, Satu kertoo.

Ihan kuin tv-sarjassa! Kaksikko on vastassa lentoja, joilta saatetaan tuoda maahan heroiinia, kokaiinia, amfetamiinia, ekstaasia, marihuanaa, hasista, Subutexia  ja muuntohuumeita. 

– Niitä tulee sykleissä. Ei päivittäin eikä viikoittainkaan. Usein käy niin, että matkustaja, jonka Peto merkkaa, on jo hävittänyt huumeet ennen maahan saapumistaan. Vain haju on jäänyt. 

Tietyt lennot ovat hörhövarmoja, mutta niitä virkamies ei voi tietenkään paljastaa.

Kaikkien tuttavapiirissä on ihmisiä, joiden kohdalla tullimiehen kumihanska kuulemma napsahtaa herkästi.
 No, ei se hanska ihan napsahda, vaan on tarkastusta tehtäessä aina kädessä. Toisekseen, virkamies pyrkii  irti asenteesta. Kaikki on mahdollista: putipuhdas rastapää tai ruumiinonkalot täynnä huumeita kulkeva pukumies.

– Aivot pitää nollata ja luottaa koiraan. Koiralla ei ole ennakkoluuloja. Se haistaa ja merkkaa.
Vapaallakin sattuu. Peto voi saada vainun keskellä katua, mennä kulkijan perään ja hypätä selkää vasten. 

Vinkkinä viattomalle turistille Satu muistuttaa, ettei Amsterdamissa kannata piipahtaa coffee shopiin edes uteliaisuuttaan. Haju tarttuu vahvasti ja Peto tunnistaa sen.

– Kun se on merkannut, mennään tullilain mukaan. Emme koske matkustajaan, vaikka epäilemme kehonsisäistä kuljetusta. Tutkimuksen tekee lääkäri, Ojala kertoo.

Sisäinen kuljetus on yleistä. Kamaa kulkee nielaistuna, peräsuolessa tai emättimessä. 

Energinen Satu sovittaa vuorotyöhönsä paitsi perhe-elämän, myös opiskelun.
Hän on hallintotieteiden kandidaatti ja tekee maisteritutkintoon vaadittavaa gradua kriminaalipolitiikasta ja rikollisuuden tutkimuksesta. Aihe on kehonsisäinen huumeiden salakuljetus – kuinkas muuten.

 

2300 tullilaista

Ensin haetaan Tulliin töihin. Tulli kouluttaa itse kaikki ammattilaisensa (2300) Tullikoulussa Helsingissä. Jokainen suorittaa ammatillisen peruskoulutuksen, jonka pituus riippuu työtehtävistä. Lisäksi on jatko- ja täydennyskoulutusta.

Tullikoiran koulutus kestää 3+3+2 viikkoa.

Koiran työikä on 7–8 vuotta innosta ja kunnosta riippuen. 

Lisää aiheesta: 

Rahakoiran alkutaival: Nuuski heti useita löytöjä21.12.2014 12.00
Tullin huumekoira Danista Sankarikoira4.12.2012 11.49

Aiheesta muualla: 

Katso video Sadusta ja Pedosta tositoimissa

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu