Asuminen

Metsän rakentaminen kuumentaa tunteita Malminkartanossa

YLEISKAAVA Asukkaat esittävät vaihtoehtoisia paikkoja asunnoille.

Malminkartanon aseman yläpuolella sijaitsee Kartanonmetsä. Muun muassa päiväkoti- ja kouluryhmät käyvät siellä oppitunneilla ja luontokerhoissa. Siellä on nähty metsäpeurojakin. Lisäksi sinne olisi kallista ja työlästä rakentaa, sanoo Salla Sieranen.

Jani Jakonen

Malminkartanossa on huolestuttu laajojen metsä- ja virkistysalueiden hävittämisestä asuntorakentamisen vuoksi.

Malminkartanolaisopiskelija Salla Sieranen ja monet muut asukkaat säikähtivät Facebookissa nähdessään Helsingin kaupungin uuden yleiskaavan havainnekuvat.

– Kyllä huolestuttaa. Näyttää siltä, että lähes tulkoon kaikki metsäalueet ja Mätäojan virkistysalueet ovat menossa rakentamisen alle, Salla Sieranen sanoo.

Kaupungin mukaan Helsingin yleiskaavan 2016 tavoitteena on täydentää vanhan Malminkartanon ulkoreunoja muuttamalla maantiemäinen Kartanonkaari kaduksi, jonka molemmin puolin olisi rakentamista. Sierasen mielestä se supistaisi liikaa Mätäojan varren virkistysalueita.

– Tällöin uusien rakennusten takapihana olisi käytännössä Mätäoja, eikä siellä sitten enää voisi yleisesti ulkoilla ja virkistyä. Mätäojan virkistysaluetta käyttävät monet ihmiset Kaarelan alueelta.

Malminkartanon juna-aseman kallioluolan yläpuoliselle mäelle Kartanonmetsään tutkitaan asuntorakentamista. Useita hehtaareja metsää kaadettaisiin.

– Kartanonmetsä on ainutlaatuinen paikka.

Yleiskaavasta on syntynyt vilkasta keskustelua Facebook-yhteisöissä ”Helsinki suunnittelee” ja ”Malminkartanossa tapahtuu”.

Täydennysrakentamisen kannattajat muistuttavat, että vain lisää rakentamalla pääkaupunkiin on mahdollista saada kohtuuhintaisia asuntoja.

Sieranen vakuuttaa, että ei vastusta Malminkartanon täydennysrakentamista eikä palveluiden turvaamista, mutta nyt rakentamista ollaan suunnittelemassa vääriin paikkoihin.

– Totta kai haluamme palvelut säilyttää. Malminkartano on hyvä lähiö ja näen myönteisenä, että aluetta kehitetään jatkossakin. Se ei kuitenkaan saa tapahtua niin, että tärkeät luonto- ja virkistysalueet häviävät.

Sierasen mukaan huoli on Malminkartanossa suuri.

– Olen syntynyt ja asunut täällä lähes koko ikäni. Tunnen paljon alueen asukkaita. Huoli luonnosta on saanut koko Kaarelan liikkeelle.

Mitkä sitte n ovat Sierasen omat vaikuttimet?

Luonnonsuojelulliset arvot ja ihmisten hyvinvointi, hän sanoo.

– Luontoalueet luovat hyvää oloa. Lähimetsät tutkitusti ehkäisevät fyysisiä ja psyykkisiä sairauksia. Kyse ei myöskään ole vain jostakin metsästä tai luontoalueesta, vaan myös kyseiseen paikkaan liittyvistä ihmisten muistoista ja historiasta.

Metropolia Ammattikorkeakoulussa teatteri-ilmaisun ohjaajaksi opiskelevan Sierasen opinnäytetyökin liittyy aiheeseen.

– Osana opinnäytetyötä teen nukketeatteriesityksen vuodeksi 2016. Opinnäytetyöni punainen lanka koskee asukkaiden vaikutusmahdollisuuksia oman kotialueen kehittämisessä. Nukketeatteri- ja muissa esityksissä käsittelemme ihmisten muistoja Malminkartanon eri paikoista.

Vaihtoehtoja

Kartanonmetsän ja Mätäojan puolustajat ovat laatineet omat ehdotukset täydennysrakentamisesta.

Uusia asuntoja ehdotetaan muun muassa junaradan varteen, Malminkartanon terveysaseman viereiselle joutomaalle sekä Malminkartanon ja Myyrmäen väliselle peltoalueelle.

Lisäksi Malminkartanon alueella olevat parkkipaikat voisi siirtää maanalle ja parkkipaikkojen tilalle rakentaa asuintaloja.

Jotkut asukkaat kannattavat Mätäojan viheralueiden osittaista rakentamista. Mätäojalla sijaitsee myös luonnonsuojelualue, jonne rakentamista kaupunki ei esitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Asuminen

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu