Opiskelija muuttaa Töölöstä 50 neliön omakotitaloon

Olli Enne nousi minitalon yläkertaan, jonne hän sisustaa olo- ja makuuhuoneen. Yksiö puutarhassa -talon edessä on vanha sauna, jossa Enne jatkaa saunomista. Jo valmiiksi tehdyssä pihassa on käytetty tontin runsasta kivimateriaalia.

Päivi Tuovinen

Minitalon toiseen kerrokseen tullaan puuportaita pitkin. - Portaat tulivat asennettavaksi heti kuvauksen jälkeen, Olli Enne kertoo.

Päivi Tuovinen

Olli Enne arvioi, että yläkertaan voisi rakentaa myös parven. Huonekorkeus on 3,3 metriä, mutta kapenevan muodon vuoksi tilavaikutelma on korkeampi.

Päivi Tuovinen

<ingressi>RAKENTAMINEN Arkkitehtiopiskelija suunnitteli 50-neliöisen omakotitalon Korsoon.</ingressi>

Yläkerran kirkas valo kajastaa rimojen läpi alakertaan. Lattia on rakennettu paksuudeltaan 28x42 millimetrin kokoisista mäntyrimoista.

– Varmaan alan käyttää valoa vain ylhäällä. Tämä on mukava hämärä, huipputunnelman luoja, esittelee Olli Enne muikeana ja rientää lisäämään, että tuleviin Yksiö puutarhassa -taloihin tehdään tavallinen lattia.

Aalto-yliopiston arkkitehtiopiskelijan diplomityö, 50 neliön omakotitalon esittelyversio Korsossa, on päässyt viimeistely- ja sisustusvaiheeseen.

Keittiökaappien runko on puukomposiittia.”

Vielä kesällä Enne haaveili, että hän pääsisi muuttamaan jouluksi uuteen kotiin, mutta se ei ihan toteutunut. Mitään maata mullistavaa ei ole tapahtunut, mutta Enteen motto on, että tehdään kerralla hyvä eikä hosuta.

Minitalon keittiökaapit on tehty uudella tavalla, sillä niiden runko on puukomposiittia.

– Se on niin kevyttä, että yksi mies voi kiinnittää kaapin seinään. Siinä säästää yhden asennusmiehen palkan.

Taso on massiivikoivua ja kaikki keittiökoneet sekä pesukone on integroitu jemmaan. Uuni toimii myös mikroaaltouunina. Liedessä on vain kaksi keittoaluetta.

– Suurin osa ihmisistä käyttää vain kahta kerrallaan, Enne perustelee.

Välitilaan laserleikataan kuvio ohuesta koivuvanerista ja siihen asennetaan lasi päälle.

Alakerrasta löytyy vielä kylpyhuone, jonne mahtuu kalustesauna tai amme. Enne ei saunaa tarvitse, sillä hänellä on vanha puusauna pihalla.

Yläkertaan vievien portaiden alaosaan tulee naulakko ja esiin vedettävä kaapisto, jossa voi säilyttää harvemmin tarvittavia vaatteita ja kenkiä. Säilytystilaa löytyy vielä lisää kolme kuutioita portaiden tuntumasta ja sänkykehikon alta.

Yläkerrassa on korkeutta 3,3 metriä, mutta se vaikuttaa katon kapenevan muodon ansiosta korkeammalta. Enne ideoi, että tyhjään tilaan voi rakentaa parven lasten leikkipaikaksi tai tavaran säilytystilaksi.

Enne muuttaa Korsoon Töölöstä näillä näkymin ensi viikolla ja kaikki näyttää hyvältä. Kustannusarviokin on jopa alittumassa.

– Alkuun meni yli budjetin aika paljon, mutta sitten rupesin soittamaan sponsoreille.

Enne pyysi kahdeksalta kiinteistönvälittäjältä arvion minitalosta. Hinta-arvioiksi tuli noin 200 000 euroa. Talon kustannusarvio on 120 000 euroa.

Minitalo

Yksiö Puutarhassa projektissa rakennetaan pieni, puinen ja teollisesti tuotettava omakotitalo. Arkkitehtiopiskelija Olli Enne aloitti projektin viime keväänä.

Talo muodostuu neljästä elementistä: kaksi alakerrassa ja kaksi yläkerrassa. Ne asetetaan toisiinsa nähden päinvastaiseen suuntaan, jolloin ne lukitsevat toisensa.

Projektissa valmistuu kaksi taloa 660 neliön tontille Korson Pyytielle.

Rakennuksen koko, materiaalit ja täydennysrakentamiskonsepti tekevät siitä ekologisen asumisvaihtoehdon. Esimerkiksi katto on päällystetty uudenlaisella typen oksideja neutralisoivalla huovalla.

Lisätietoja hankkeen verkkosivuilta ja Facebook-sivuilta.

Kommentit

Tässäkö syy hometaloihimme? Arkkitehdit, jotka eivät ymmärrä edes räystäiden päälle. Ei mene kovin pitkään ennen kuin seinät ovat märät ja homeiset.

rattivatti

Ihan kiva asumus, mutta ikkunat ovat väärän kokoisia (liian isot). Ei ole sopusuhtainen mitoituksiltaan. Kyllä vanhan ajan timpuri olisi saanut suhteet oikeiksi.

kaappo

Tällaisille olisi varmaan kysyntää. Itse ainakin voisin hyvin kuvitella vaihtavani kerrostaloyksiöni tuollaiseen. Ongelmaksi vaan muodostunee lupien saanti. Pientalot kun ei sovi virkamiesten ja poliitikkojen betonilähiöunelmiin.

Räystäät tuosta puuttuu, ne on suotavaa lisätä, ettei koko talo mätäne käsiin.

ritariassa

Ihan mahtavaa! Uudenlaisia ideoita, rohkeaa vanhan & uuden yhdistelyä. 100% kannatus myös valoa antaville isoille ikkunoille. Ihana ratkaisu kasvavaan as pulaan, kalliiden tonttien pulmaan, kevyttä ajattelua tarvitaan.

Mimosa

Todella kiva idea ja mukava, että joku aidosti haluaa tehdä uudella tavalla. Ihmettelen sellaisia yksityiskohtia, kuten ammeelle varattua tilaa ja rimalattiaa. Eihän ammetta enää ole kohta kenelläkään varaa käyttää, jos sitä nyt ei sitten täytä sadevedellä. Rimalattiasta taas karisevat kaikki sukkanöyhdät suoraan alakertaan, joten jos keittiö esimerkiksi on siinä alapuolella, voi kattilassa pian tuoksua pölykeitto.

Mullekin tuollainen

Kävin katsomassa "demoversion" eilen. En olisi uskonut, että talossa on vain 50 neliötä, mutta näin se on. Jokainen hukkatila on käytetty neliösenttiä myöten hyödyksi säilytystilana ja väitän, että meidän kahden hengen talous ja lemmikit mahtuvat tähän paremmin kuin nykyiseen asuntoon jossa pohja ei ole näin järkevä. Kunhan laina on sovittu pankin kanssa, saadaan tilaus jonoon :)

MichaelKauppila

Euroopan harvimmin asutussa maassa panostetaan siihen että saadaan mahdollisimman hyvin hyödynnettyä kaikki neliöt. Olisi aivan järkevää Tokiossa mutta Suomessa tuntuu että ratkaistaan ongelmaa jota ei ole.
Pari vuotta sitten ihan professoritasolla kerrottiin että Suomessa asumisväljyyttä ei voi enää lisätä ilmastomuutoksen takia...kun ei ole energiatehokasta. Ei tullut professoreille mieleen esim maalämmön hyödyntäminen, lämmön talteenotto yms asiat joilla olisi voitu energiatehokkuutta nostaa. Sehän vaatisi osaamista...
Suomi on täysi hölmölä - on tonttipula, pienet sikakalliit asunnot neuvostolaadulla eikä mitään muutosta näköpiirissä

Jaakko20

Tekijä lienee syntynyt kultalusikka suussa, kun opiskelijalla on varaa pistää tuollainen summa omaa rahaa diplomityöhön ja muuttaa saman tien valmistumisen jälkeen tyttiksen kanssa omakotitaloon asumaan?

Tuskin kesätyörahoista säästetty sataatonnia

Rohkenen epäillä että 120.00e ei ole koko totuus kustannuksista.
- Kertoisitko mitä se pitää sisällään ja mitä ei.

Mitä kaikkea olet siis itse tehnyt/talkoolla tehty jne.

Jotta ihmisille ei jäisi väärä kuva kokonaiskustannuksista!

t.juuri_rakentanut