Asuminen

Opiskelija muuttaa Töölöstä 50 neliön omakotitaloon

RAKENTAMINEN Arkkitehtiopiskelija suunnitteli 50-neliöisen omakotitalon Korsoon.

Olli Enne nousi minitalon yläkertaan, jonne hän sisustaa olo- ja makuuhuoneen. Yksiö puutarhassa -talon edessä on vanha sauna, jossa Enne jatkaa saunomista. Jo valmiiksi tehdyssä pihassa on käytetty tontin runsasta kivimateriaalia.

Päivi Tuovinen

Yläkerran kirkas valo kajastaa rimojen läpi alakertaan. Lattia on rakennettu paksuudeltaan 28x42 millimetrin kokoisista mäntyrimoista.

– Varmaan alan käyttää valoa vain ylhäällä. Tämä on mukava hämärä, huipputunnelman luoja, esittelee Olli Enne muikeana ja rientää lisäämään, että tuleviin Yksiö puutarhassa -taloihin tehdään tavallinen lattia.

Aalto-yliopiston arkkitehtiopiskelijan diplomityö, 50 neliön omakotitalon esittelyversio Korsossa, on päässyt viimeistely- ja sisustusvaiheeseen.

Keittiökaappien runko on puukomposiittia.”

Vielä kesällä Enne haaveili, että hän pääsisi muuttamaan jouluksi uuteen kotiin, mutta se ei ihan toteutunut. Mitään maata mullistavaa ei ole tapahtunut, mutta Enteen motto on, että tehdään kerralla hyvä eikä hosuta.

Minitalon keittiökaapit on tehty uudella tavalla, sillä niiden runko on puukomposiittia.

– Se on niin kevyttä, että yksi mies voi kiinnittää kaapin seinään. Siinä säästää yhden asennusmiehen palkan.

Taso on massiivikoivua ja kaikki keittiökoneet sekä pesukone on integroitu jemmaan. Uuni toimii myös mikroaaltouunina. Liedessä on vain kaksi keittoaluetta.

– Suurin osa ihmisistä käyttää vain kahta kerrallaan, Enne perustelee.

Välitilaan laserleikataan kuvio ohuesta koivuvanerista ja siihen asennetaan lasi päälle.

Alakerrasta löytyy vielä kylpyhuone, jonne mahtuu kalustesauna tai amme. Enne ei saunaa tarvitse, sillä hänellä on vanha puusauna pihalla.

Yläkertaan vievien portaiden alaosaan tulee naulakko ja esiin vedettävä kaapisto, jossa voi säilyttää harvemmin tarvittavia vaatteita ja kenkiä. Säilytystilaa löytyy vielä lisää kolme kuutioita portaiden tuntumasta ja sänkykehikon alta.

Yläkerrassa on korkeutta 3,3 metriä, mutta se vaikuttaa katon kapenevan muodon ansiosta korkeammalta. Enne ideoi, että tyhjään tilaan voi rakentaa parven lasten leikkipaikaksi tai tavaran säilytystilaksi.

Enne muuttaa Korsoon Töölöstä näillä näkymin ensi viikolla ja kaikki näyttää hyvältä. Kustannusarviokin on jopa alittumassa.

– Alkuun meni yli budjetin aika paljon, mutta sitten rupesin soittamaan sponsoreille.

Enne pyysi kahdeksalta kiinteistönvälittäjältä arvion minitalosta. Hinta-arvioiksi tuli noin 200 000 euroa. Talon kustannusarvio on 120 000 euroa.

Minitalo

Yksiö Puutarhassa projektissa rakennetaan pieni, puinen ja teollisesti tuotettava omakotitalo. Arkkitehtiopiskelija Olli Enne aloitti projektin viime keväänä.

Talo muodostuu neljästä elementistä: kaksi alakerrassa ja kaksi yläkerrassa. Ne asetetaan toisiinsa nähden päinvastaiseen suuntaan, jolloin ne lukitsevat toisensa.

Projektissa valmistuu kaksi taloa 660 neliön tontille Korson Pyytielle.

Rakennuksen koko, materiaalit ja täydennysrakentamiskonsepti tekevät siitä ekologisen asumisvaihtoehdon. Esimerkiksi katto on päällystetty uudenlaisella typen oksideja neutralisoivalla huovalla.

Lisätietoja hankkeen verkkosivuilta ja Facebook-sivuilta.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Asuminen

Klikkaa uusin lehti!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu