Helsinki lopettaa koulujen vuosikymmenten perinteen säästösyistä

Oppilaat ovat osallistuneet aktiivisesti koulujen välisiin kilpailuihin. Tässä harjoitellaan juoksukisaa varten.

Jorma Rinne

<ingressi>LIIKUNTA Koulujen välisissä urheilukisoissa on löydetty lahjakkuuksia, jotka eivät ole ennen urheilua harrastaneet.</ingressi>

Opetusvirasto lopettaa Helsingin koulujen väliset urheilukilpailut. Kevään kisat vielä järjestetään, mutta vuosikymmenten perinne katkeaa syksyllä.

– Tämä johtuu budjetin niukkuudesta, sanoo opetusviraston linjanjohtaja Outi Salo.

Virasto säästää kilpailut lopettamalla 93 000 euroa.

Ei tästä koulujen kanssa ole keskustelua käyty.

Kisat lakkautettiin virastopäätöksellä. Poliitikkoja ei tarvinnut enää erikseen kuulla, sillä he ovat velvoittaneet koulut kaikkiaan 18 miljoonan euron säästöihin.

– Ei tästä koulujen kanssa ole keskustelua käyty. Kilpailut ovat olleet koulujen keskitettyä toiminta. Muutama opettaja on ollut niitä järjestämässä erilliskorvauksella.

Kilpailuissa maksavat Salon mukaan opettajien sijaisjärjestelyt, liikuntapaikkojen varaukset, kuljetukset ja tuomaripalkkiot.

– Keskitetystä määrärahasta on leikattu aika paljon vuosien varrella, Salo huomauttaa.

Salo ei lähde arvioimaan koululaisten urheilukilpailujen merkitystä.

– Se on vähän, kuka arvioi ja millä tavalla. Lajista riippuen osallistujia on yhdestä koulusta voinut olla muutama oppilas tai joukkue.

Salo huomauttaa, että koulut ovat panostaneet liikuntaan.

– Varsinkin vanhemmissa oppilaissa on aktiiveja, jotka harrastavat urheilua omalla vapaa-ajallaan.

Lopettamispäätös harmittaa Koululiikuntaliittoa, joka tukee koulujen liikunnanopetusta.

– Koululaisten kannustaminen liikuntaan on pitkäjänteistä työtä. Helsingin kaltaiset tapaukset ovat merkkejä siitä, miten tältä työltä vedetään mattoa alta, toiminnanjohtaja Kristiina Jakobsson puuskahtaa.

Hänestä on surullista, ettei koulumaailma voi vaikuttaa toimintakulttuuriin kilpailujen kaltaisilla pienillä teoilla.

– Koulujen väliset kisat ovat liikuttaneet suurta osaa oppilaista, ja sillä on ollut merkitystä koulussa viihtymiselle ja hyvinvoinnille.

Jakobsson muistuttaa suosituksesta, että koululaisten tulisi harrastaa liikuntaa tunti päivässä.

Outi Salon mukaan koulujenvälisten kilpailujen lopettamispäätös ei ole välttämättä lopullinen.

– Ja ensi vuonna Helsingissä järjestetään koululaisten pohjoismaiset kisat. Ne toteutuvat, ja niitä suunnitellaan parhaillaan.

Yli 4 000 kisasi koulujen-välisissä

Opetusvirasto on vastannut koulujenvälisten urheilukilpailujen järjestämisestä noin 20 vuotta.

Lajeina ovat olleet yleisurheilu, jalkapallo, salibandy, koripallo, lentopallo, uinti, maastojuoksu ja hiihto.

Toissa vuonna kilpailuihin osallistui yli 4 000 koululaista.

Eniten eli noin 1 600 kilpaili yleisurheilussa. Jalkapallo-otteluihin osallistui reilu tuhat ja salibandyssa kisasi yli 500 oppilasta.

Koulut voivat jatkossakin järjestää keskinäistä kilpailu- ja sarjatoimintaa, mutta omasta budjetistaan.

Kommentit

So mukava naureskella täältä pohjolasta entisenä helsinkiläisenä teidän päätäjillenne :D No mutta eikös ne päättäjät ole valittu vaaleilla niin tähän voisi todeta että sitä saa mitä tilaa..

Buahahaha

Minusta tässä jutussa kerrottiin, että poliitikko lapsineen oli ohitettu (ehkä tarkoituksella) virastopäätöksellä.

Taidetta koteihin :)

Kyllä äänestin, niin moni muukin. Valitettavasti valitut ovat takinkääntäjiä mm Guggenheim- asiassa! Sehän tässä suoraan sanoen ottaa päähän.

Turhaa duunia

Mutta äänestetäänhän me tai oikeastaan äänestättehän samat henkilöt uudelleen valtuustoon ym, jooko. Muutos tulee vain ja ainoastaan äänestyskäyttäytymisen täydellisellä muutoksella tai yleislakolla tai sisällissodalla. Valitkaa vaihtoehdoista paras. Mikään ei muutu, jos me Suomen Kansalaiset valitamme täällä kommenttipalstoilla mutta vaalien tullessa käyttäydymme yhä kuin hyvin ohjelmoitu vaalikarja. Uskaltakaa äänestää muutosta, oli se mielestänne mikä tahansa. Seuraatkaa myös valitsemanne puolueen touhuja vaalien jälkeen ja jos vaalivalheet ovat olleet liian törkeitä, pankaa puolue vastuuseen valheistaan. Älkää kuitenkaan sokeasti uskoko lehtien propagandaa, etsikää tosiasiat ja toimikaa kuin vastuulliset omasta maastaan välittävät aikuiset ihmiset tekevät. Valitettavasti meiltä puuttuu nykyisin vallan vahtikoira eli rehellinen media lähes kokonaan.

Hiilarit väsyttää

Tässäpä muutamalle suuryritykselle mainio mahdollisuus saada mukavaa PeeÄrrää sponsoroimalla tapahtumaa ja varmistamalla sen jatko myös tulevaisuudessa.

Töismyös

Urheilua on tuettu liikaakin tässä junttien maassa, onneksi senkin aika alkaa olla ohi kun metsäläiset vähitellen sivistyy. Liikuntaviraston johdolla on tosin liian kovat palkat ja liian kalliit autot, sieltä saisi säästöjä monen ongelman ratkaisemiseen

erewff

Helsingin kaupungin asuntotoimiston johtajan koulutukseen on varaa ??? Olin näkevinäni otsikon jossain ?Sen maksaa vuokralaiset ??

Ei johtaja asemassa oleva

Peiliin katsomisen paikka niin opetusvirastossa kuin Koululiikuntaliitossa. Parhaimmillaan pienellä suunnittelulla nuo kisatapahtumat voisivat luoda pohjaa positiiviselle koulun yhteisöllisyyden kehittymiselle samoin kuin me-hengen muotoutumiseen. Sen sijaan, että lopetetaan koulujen väliset, olisi pitänyt laajentaa tapahtumia muihinkin taitoaineisiin yhteiskuntaoppia ja matematiikkaa unohtamatta. Lyhytnäköinen virastopäätös, joka osoittaa valitettavasti opetusviraston irtaantuneen reaalimaailmasta...

Voisi joskus miettiä laajemminkin

Hyvä päätös, tilalle kaikkia liikuttavia koulujen yhteisiä liikuntatapahtumapäiviä, joissa voi olla myös kilpailullisia elementejä tyyliin minikisailuja. Yhteistyössä seurojen kanssa tietysti. Halvemmalla budjetillakin nuo voitaisiin järjestää.

Uusia ideoita kehiin

Guggikseen riittää rahaa. Ja nyt kun vihreät on lahjottu tukemaan sitä kaupunginjohtajan pallolla niin sehän tulee. Älkää ihmetelkö miksi naapurit suhtautuvat nuivasti Kuntaliitos haaveiluihinne!

johnnyboy

Kun virastossa on vallassa keski-ikäisten tanttojen joukkio, niin mitä muutakaan voi odottaa? Niistä on kivempi johtaa virastoa kuin ompelukerhoa. Kavereille hyviä eläkevirkoja ja koulutusta.

Hankala Mutsi

Mutta Helsingin kaupunki myönsi 50000 € elektronisen urheilun liitolle! Siis siihen, että skidit voisi pelata lisää, siis istua sisällä ruudun ääressä. Kiitos päättäjämme. Näin.

Anonyymi

Mutta Helsingin kaupunki myönsi 50000 € elektronisen urheilun liitolle! Siis siihen, että skidit voisi pelata lisää, siis istua sisällä ruudun ääressä. Kiitos päättäjämme. Näin.

Näin12

Ihmettelen, kuinka muutama lasten liikuntatapahtuma voi maksaa 93 000. Eiköhän nuo nyt pystyis kevyemmälläkin budejtilla pitämään, jos halua olisi.

Talkoohenkeä

Vai maksaa kisat satatonnia, omituista, luulisi että liikkaopet vois kisat järkätä ihan talkoovoimin, on nimittäin aika kevyet noi työajat, joten ei luulis olevan paha rasti.

skodamies