Paikalliset

Kadunmiesten auttajat joutuivat säästölistalle

Lähityöntekijät liikkuvat työpareina. Heillä on sosiaaliviraston logoilla varustetut työtakit ja sosiaaliviraston autot. Tommi Tolmunen ja Jenni Hannukainen ovat Kallion ja keskustan lähityöntekijät.

Jani Jakonen

Helsingin kaduille jalkautuvien lähityöntekijöiden toiminta uhkaa päättyä tämän vuoden lopussa.

Lähityöntekijät muun muassa etsivät asunnottomia, ohjaavat päihdeongelmaisia palveluiden piiriin ja rauhoittelevat rähinäporukoita.

Lähityöntekijöiden tiimivastaava Teija Tanska kertoo, että lähityön tulevaisuus on erittäin epävarma.

Vielä vuonna 2012 lähityöhanke pyrittiin vakinaistamaan, kunnes viime kesänä lähityöntekijät lukivat sosiaali- ja terveyslautakunnan esityslistalta yllättävän ja hämmentävän tiedon.

Esityslistassa luki, että ”käyttöbudjetista rahoitettujen määräaikaisten hanketyyppisten toimintojen päättyminen vähentää menoja

0, 5 miljoonalla eurolla.”

– Lähityöntekijöiden tiedusteluun vastattiin, että säästökohde on lähityö. Mutta vieläkään ei ole saatu suoraa vastausta siihen, mitä tulee tapahtumaan. Tiedot ja kommentit ovat ristiriitaisia. Pahalta näyttää, Teija Tanska sanoo.

Lähityön lopettamisuhka voimistui, kun Helsingin kaupunginjohtajan Jussi Pajusen talousarvioehdotuksesta löytyi sama säästöihin viittaava lause.

Helsingin sosiaalivirasto käynnisti lähityöhankkeen vuonna 2009 ja kokeilua on jatkettu vuosittain hyvien kokemusten ansiosta. Nyt on menossa viides toimintavuosi.

Työsuhteet päättyvät vuoden lopussa.”
Lähityöntekijöiden määräaikaiset työsuhteet päättyvät tämän vuoden lopussa.

– Meillä on ensi viikon perjantaina tapaaminen esimiestemme ja luottamusmiehen kanssa. Toivottavasti silloin saamme jotain konkreettista tietoa jatkosta.

Teija Tanskan mukaan tosiasiallisesti lähityön lakkauttamisesta syntyvä säästö ei edes ole puolta miljoonaa.

– Olemme säästäneet henkilöstö- ynnä muissa kuluissa tänä vuonna ja voisimme jatkaa toimintaa pienemmällä budjetilla, jos asiasta kanssamme neuvoteltaisiin.

Lähityöntekijöiden mielestä yhteiskunnan yhteinen etu on, että asunnottomia saadaan palveluiden piiriin ja siten myös esimerkiksi päihdeongelmaisten kierteitä katkaistua.

– Eräs mies oli 53 kertaa peräkkäin selviämishoitoasemalla, milloin poliisin ja milloin ambulanssin viemänä. Kun hänet saatiin asutettua, akuutti palvelukierre päättyi. Ilman asuntoa päihdekuntoutumisen alkaminen tai työssä käyminen on vaikeaa.

Lähityöntekijät eivät nyhjää toimistolla, vaan vähintään puolet työajasta liikutaan kadulla.

Jenni Hannukainen ja Tommi Tolmunen ovat Kallion ja keskustan alueen lähityöntekijöitä.

– Päällimmäisenä uhkana on, että mitä näille ihmisille tapahtuu. Varmaan osa jää kadulle siten, ettei ole ketään tahoa, joka heitä etsisi tai kehen heidän olisi helppo saada yhteys. Jos lähityö lopetetaan, ihmisten avunhaku viivästyy tai he eivät hae sitä ollenkaan, Hannukainen sanoo.

Mitä on lähityö?

Lähityö on helsinkiläisille tarkoitettu matalan kynnyksen palvelu. Lähityöntekijät jalkautuvat kaduille, toreille ja puistoihin etsimään ja ohjaamaan avuntarvitsijoita palveluiden piiriin.

Kaupungissa on tapahtunut lyhyessä ajassa useita organisaatiomuutoksia ja peruspalvelut ovat sirpaloituneet. Byrokraattinen systeemi edellyttää asioiden hoitokykyä ja sinnikkyyttä. Usein kadulla elävällä asunnottomalla ei ole edes puhelinta.

Ulkona asuvien etsivä työ on vain osa työnkuvaa. Työhön kuuluu myös verkostoituminen asukasyhdistysten ja alueen toimijoiden kanssa.

Helsingissä on kuusi lähityöntekijää. Vuonna 2012 asiakkaiden kohtaamisia oli yli 30 000.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu