Liikenne

Moottori selvitti: moottoripyörien vakuutuksissa hurjat hintaerot

LIIKENNE Vakuutushinnat ovat kahdeksassa vuodessa jopa tuplaantuneet.

125-kuutioisen Yamaha YZF-R 125 -pyörän vuosivakuutuksen hinnassa voi olla 3 650 euroa eroa eri yhtiöiden välillä.

Yamaha

Moottoripyörävakuutusten hinnoissa on tuntuvia eroja. Parhaimmillaan hintaero voi olla 3 650 euroa vuodessa.

Tiedot käyvät ilmi Moottori-lehden vakuutusvertailusta.

Kolmatta kertaa tehtyyn vertailuun osallistui tällä kertaa seitsemän vakuutusyhtiötä: Fennia, Folksam, If, LähiTapiola, Pohjantähti, Pohjola ja Turva. Kahdella yhtiöllä (Folksam ja Pohjola) ei ole enää tarjolla seisonta-ajallista vakuutusta, muilla sellainen on.

Vertailu on tehty edellisen kerran vuosina 2007 ja 2010.

Näiden tulosten pohjalta moottoripyörien vakuutushinnat ovat kahdeksassa vuodessa jopa tuplaantuneet.

Tuntuvin nousu on Moottorin mukaan tehokkaissa ja kevyissä sporttipyörissä. Viidessä vuodessa näiden kaksipyöräisten vakuutukset ovat kallistuneet karkeasti ottaen vajaan 10 prosentin verran, joten suurin hinnankorotusvaikutus on tapahtunut aiemmin, siirryttäessä teho–painosuhde -perusteiseen hinnoitteluun.

Yhtiökohtaiset vakuutusmaksujen hintaerot ovat yleisesti ottaen kasvaneet."

Myös yhtiökohtaiset vakuutusmaksujen hintaerot ovat yleisesti ottaen kasvaneet.

Moottorin ensimmäisessä vertailussa vuonna 2007 saman moottoripyörän halvimman ja kalleimman vakuutuspaketin vuosimaksun hintaero oli suurimmillaan vaikuttavat 2 500 euroa. Vuoden 2010 vertailussa hintaero oli 1 600 euroa. Molemmissa vertailuissa suurin heitto löytyi 600-kuutioisista sporttipyöristä. Nyt uskomattomalta kuulostava, noin 3 650 euron hintaero löytyi 125-kuutioisista (Yamaha YZF-R 125).

Muissa moottoripyörätyypeissäkin hinnat ovat pääsääntöisesti nousseet, mutta matka-, custom- ja allroad -tyyppisissä pyörissä hintojen nousu on ollut maltillisempaa – joskin verrattaessa vuoteen 2007 on nousu ollut myös niissä merkittävää.

Esimerkiksi kevytmoottoripyörissä hinnannousua kahdeksan vuoden takaiseen vertailuun on noin 45 prosenttia, viiden vuoden takaiseen vain 3 prosentin luokkaa. 600-kuutioisissa sekä yli tuhatkuutioisissa matka-, custom- ja allroad-pyörissä puolestaan hinnat ovat nousseet karkeasti ottaen noin 15–20 prosenttia kahdeksan vuoden takaiseen vertailuun verrattuna, viiden vuoden takaiseen verraten noin viisi prosenttia.

Löytyypä vertailun pyöristä yksi reilu hinnanpudotuskin. Ducati Monster 696:n yhteenlaskettu vakuutusmaksu on laskenut hulppeat 30 prosenttia vuodesta 2014 – niin 22- kuin 30-vuotiaan kuljettajan vakuuttamana.

Katso vertailun tulos eri pyörämalleille tästä.

Rahastetaanko moottoripyörien vakuutuksilla?

kyllä
92% (400 ääntä)
ei
8% (33 ääntä)
Ääniä yhteensä: 433

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Liikenne

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu