Makumaailma

Kokkikoulu pidätti henkeä, kun Matti Jämsén kokkasi mestaruudesta

Matti Jämsénin kala-annos oli tekstuuriltaan illan mieleenpainuvimpien joukossa, mutta hänen lihavatinsa keräsi kunnian.

Don Lehtinen

Ranskalainen Bocuse d’Or -kokkikilpailu jäi Suomessa lähes huomiotta kaikkialla muualla paitsi helsinkiläisessä Ravintolakoulu Perhossa. Keskiviikkona Perhon kisakatsomossa toivotaan suomalaismenestyksen tuovan ravintolakulttuurillemme mainetta, kunniaa ja asiakkaita.

Perhossa opiskeleva Ganesh Klemiato , 17, astuu kisakatsomoon hyvissä ajoin ennen ensimmäistä nostoa eli annoksen valmistumista. Juontajan innostaessa kilpailuyleisöä Klemiaton katse kiinnittyy taustalla leivittävään japanilaiskokkiin.


– Katso kuinka nopeasti ne työskentelee! Tämä on eeppistä menoa, Klemiato sanoo.

Kun ensimmäiset, purotaimenesta taiteillut annokset valmistuvat, Klemiato alkaa uskoa Suomen voittoon. 

Kun Matti Jämsén nostaa kala-annoksensa, kisakatsomo repeää aplodeihin. Istumapaikat ovat täynnä. Oven välittömässä läheisyydessä seisoo kymmenkunta opettajaa ja oppilasta, jotka ovat vaivihkaa ja ohimennen tulleet tarkastamaan tutun sankarinsa suorituksen.

Lähemmäksi kilpailun euroviisumaista tunnelmaa ei Suomessa pääse. Vain viikkoa ennen Bocuse d’Oria Jämsén ja hänen tiiminsä on tehnyt viimeiset valmistelut kalaruokaansa samassa rakennuksessa, samojen ihmisten ympäröimänä, jotka nyt ovat vallanneet kisakatsomon.

Objektiivisestikin katsottuna Matin annokset näyttivät hyvältä.”

Myös entinen Perhon opiskelija, nykyinen huippuravintoloitsija Matti Wikberg on katsomossa.

– Objektiivisestikin katsottuna Matin annokset näyttivät hyvältä, Wikberg sanoo.

Wikbergin mukaan Suomella on tänään mahdollisuus nousta toden teolla Euroopan ruokakartalle. Ruotsi teki sen jo 18 vuotta sitten.

Tanskan annos saa Wikbergin nojaamaan eteenpäin huippukokin keskittynein elkein. Kun tuomarit ovat maistelleet kaikki pohjoismaalaisten annokset, kisastudio alkaa tyhjentyä. Jäljelle jää toisen vuoden opiskelija Ganesh Klemiato ja kourallinen opiskelijoita.

Perhon keittiöopettaja Aki Nikula on tehnyt tiivistä yhteistyötä Jämsénin kanssa kaksi vuotta. Keittiötyöskentely on hiottu sekunnilleen kuntoon. Viisi tuntia ja 35 minuuttia täyttyvät nopeasti, jos askelmerkit eivät ole kohdillaan.

– Katsoimme edellisen kilpailun videoita. Ranskan kaverilla oli paljon ylimääräistä liikettä, Nikula sanoo.

Jämsénin valmistautumiseen on kuulunut muun muassa kunto- ja psyykevalmennusta. Suomen budjetti, puoli miljoonaa euroa, on jäänyt Norjan kolmen miljoonan varjoon, mutta kaikki tarvittava on saatu tehtyä.

– Taustaorganisaatio on ollut kunnossa, jotta Matti on saanut keskittyä kilpailuun, Nikula vakuuttaa.

Nikulan mukaan Perho saattaa olla mukana myös seuraavien, vuonna 2017 järjestettävien kilpailujen harjoitusareenana.

Jämsén sijoittuu kilpailussa sijalle neljä ja kaappasi mukaansa palkinnon parhaasta lihavadista. Pronssi jää 12 pisteen päähän. Jämsénin aisapari Antti Lukkari palkitaan kilpailun parhaana apukokkina.

Norja vie pääpalkinnon, Ruotsi on kolmas ja Tanska kuudes. Suomen kiilatessa Tanskan edelle Skandinavian kulinaarinen valtakausi on ohi. Fennoskandian valtakausi on alkanut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Maailman neljänneksi paras kokki: Olen pirun ylpeä meistä29.1.2015 08.12
Tänään se selviää – tuovatko metsän maut maailmanmestaruuden28.1.2015 10.08
Matti Jämsénin urakka: Sata kertaa helmikana28.9.2014 18.40
Matti Jämsén viides Tukholmassa - revanssi Lyonissa9.5.2014 16.30
Matti Jämsén haluaa olla maailman paras kokki19.12.2013 13.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu