Puheenaihe

Lihaa mädättävä huume jo Espoossa? – ”Pieniä signaaleja”

Pahamaineinen krokodil-huume on lähtöisin Venäjältä. Huume on heroiininkaltainen desomorfiini. Kuvituskuva.

Armi Suojanen

Espoossa liikkuu joitakin arvioita pahamaineisen krokodil-huumeen rantautumisesta alueelle. Espoon mielenterveys- ja päihdepalveluiden päällikkö Eija-Inkeri Kailassuo sanoo kuulleensa joistakin yksittäistapauksista.

Vierotushoidoissa tai neuvontapisteissä kyseisen huumeen käyttäjiä ei ole vielä tavattu.

– Käyttäjiin ei olla kaupungin päihdepalveluissa törmätty. Olemme saaneet pieniä signaaleja siitä, että kyseinen aine tunnetaan jo espoolaisten huumeiden käyttäjien keskuudessa. Käytöstä sen sijaan ei.

Kailassuon mukaan kuulopuheiden perusteella on mahdotonta sanoa varmasti, liikkuuko krokodil-huumetta Espoossa.

Samanlaisia arvioita on kuullut myös huume- ja päihdetyössä pitkään vaikuttanut espoolainen Valto Meriläinen .

–  Yli 50 vuotta narkomaani- ja päihdetyössä monella eri tasolla olleena, en ole nähnyt näin järkyttävän ja tappavan huumeen tuloa Suomeen, Meriläinen toteaa.

Kailassuon mukaan uusien huumeiden tuloa on hyvin vaikeaa tarkkaan ennustaa. Siksi auttajat ovat nyt korvat höröllä.

– Tilanne on usein ennustamaton kaikkien huumeiden kohdalta. Päihdepalveluissa tulee ylipäätään seurata jatkuvasti, minkä tyyppisiä aineita kaduilla liikkuu ja mikä on käyttäjien keskuudessa nosteessa.

Helsingin poliisilaitoksen JR- ja huumausainerikosten tutkintayksikön johtaja rikosylikomisario Jukka Paasio kertoo, että krokodilia ei ole vielä havaittu myöskään pääkaupungissa.

– Ainetta ei ole meillä takavarikoitu ja takavarikointi on se signaali, että jotain huumetta on ilmaantunut kaduille.

– Krokodil on kyllä sen verran vaarallinen aine, että jos sitä ilmaantuu, niin alkaa monet varoituskellot soimaan.

Krokodil-huume nousi julkisuuteen viime vuoden lopulla, kun A-klinikkasäätiön mukaan Kaakkois-Suomessa paljastui ensimmäiset havainnot myös lihansyöjähuumeena tunnetusta krokodil-huumeesta. Huume aiheuttaa voimakkaita fyysisiä reaktioita, kuten ihokuolioita. Huumeen aiheuttamat haavat ja ihomuutokset muistuttavat krokotiilin nahkaa.

Krokodil on heroiinin kaltainen desomorfiini-huume, joka on levinnyt maailmalle Venäjän katukaupasta. Krokodil-huumeeseen syntyy vahva riippuvuus nopeasti ja usein desomorfiinin käyttäjä kuolee muutamassa vuodessa.

Kailassuo ei nykytiedon valossa lähde vielä arvioimaan, kuinka suuri uhka krokodilin rantautuminen Espooseen todellisuudessa on.

– Kaikki huumausaineet ovat vaarallisia ja kaiken kaikkiaan huumausaineet ovat aina terveysriski. Krokodil-huume on huumausaineista varmaankin pahimmasta päästä ja erittäin ei-toivottu tuttavuus ja suuri uhka, pohtii Kailassuo.

Erikoiskomisario Kari Siivo Länsi-Uudenmaan poliisista sanoo, että poliisin huumerikostutkinnassa ei ole tavattu krokodil-huumetta.

– Näitä muuntohuumeita on kyllä kaikenlaisia, ja ne selvitetään aina teknisessä laboratoriossa. Jos krokodil-huumeeseen liittyviä vakavia vammoja tai kuolemia olisi aiheutunut, niin se olisi kyllä poliisin tiedossa.

Juttuun lisätty huumausainerikosten tutkintayksikön johtaja rikosylikomisario Jukka Paasion kommentit jälkikäteen.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu