Ruoka

Näin teet raakasuklaata kotona

RUOKA  Raakasuklaamassa on helppo tehdä. Maustamalla yhdestä taikinasta syntyy erilaisia makeisia.

Kaikkien raaka-aineiden tulisi olla huoneenlämpöisiä, kun aloitat suklaan teon. Näin saat sekoitettua massasta tasaisen sileää.

Anikó Lehtinen

Raakasuklaa, suklaan terveellisin muoto, on nousemassa Suomessakin tunnetuksi herkuksi. Sitä saa jo hyvin varustetuista päivittäistavarakaupoista sekä suklaalevyinä että välipalapatukoina, mutta mikään ei estä tekemästä raakasuklaata myös itse. Se on nimittäin helppoa ja kivaa!

Raakasuklaan valmistamisessa käytetään suklaan teosta tuttua raakakaakaota.

Raakasuklaata varten kaakaota ei kuitenkaan kuumenneta yli 45 asteen. Näin esimerkiksi kaakaon sisältämä magnesium, kromi ja sinkki eivät katoa minnekään.

Raakakaakao on hyvin kitkerää – siksi sitä kannattaa makeuttaa esimerkiksi siirapilla tai hunajalla.”

Rasvaa suklaa sen sijaan kaipaa. Kun teet raakasuklaata itse, muista sulattaa rasva huolella ennen kuin lisäät sen raakakaakaoon.

Jos käytät rasvana kookosöljyä, sulata se juoksevaksi esimerkiksi vesihauteessa. Jos taas käytät kaakaovoita, raasta se mahdollisimman pieneksi raasteeksi esimerkiksi juustoraastimella ennen kuin sekoitat sen kaakaojauhoon.

Koska raakasuklaajauhe on hyvin kitkerää, kaakaoon täytyy lisätä myös makeutusainetta. Suklaan makeuttajaksi sopivat parhaiten nestemäisessä muodossa olevat siirapit, koska ne eivät jätä rakeista suutuntumaa valmiiseen raakasuklaaseen.

Hyviä makeuttajia ovat myös juokseva luomuhunaja, agavesiirappi, vaahterasiirappi tai kookospalmusiirappi.

Jotkut käyttävät myös kalorittomia makeuttajia, kuten steviaa, mutta niiden annostelussa kannattaa olla varovainen ja maistaa seosta välillä.

Raakasuklaan teossa tärkeintä on suklaamassan koostumus.

Siksi kaikkien raaka-aineiden tulisi olla huoneenlämpöisiä, kun aloitat suklaan teon. Näin saat sekoitettua ainesosat niin, että seos on tasaisen sileää.

Voit sekoittaa massan vesihauteessa olevassa kulhossa – tai jos haluat supersileän massan, pyöräyttää sen monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa.

Vain makeutusaine kannattaa lisätä massaan erissä. Näin suklaasta ei tule liian makeaa tai kitkerää.

Yksi taikina kannattaa maustaa kahdessa tai kolmessa erässä. Jokaiseen satsiin voi valita eri mausteet.”

Kun raakasuklaamassa on tasaisen juoksevaa, sen voi jakaa kulhoihin ja maustaa. Näin yhdestä massasta saa erilaisia versioita.

Raakasuklaaseen lisätään usein erilaisia superruokia, kuten maca-jauhetta tai goji-marjaa, joiden avulla suklaaseen saa lisää erilaisia ravintoaineita.

Lisämakua suklaaseen saa myös pähkinöillä, kuivatuilla hedelmillä tai vaikka suolahiutaleilla.

Raakasuklaaseen sopivat mausteeksi myös vanilja, manteli, rusina, sitrushedelmät, marjat sekä tuoreena että kuivattuna, inkivääri, erilaiset kookostuotteet, chili,

Mausteiden lisäämisen jälkeen raakasuklaa lusikoidaan silikoni- tai jääpalamuotteihin ja laitetaan kylmään jähmettymään.

Nopein tapa on laittaa suklaa pakastimeen – se jähmettyy siellä jo puolessa tunnissa.

Raakasuklaan voi laittaa myös jääkaappiin. Siellä se jähmettyy parissa tunnissa.

Suklaan jähmettymistä voi nopeuttaa käyttämällä sen mausteena sulattamattomia pakastemarjoja.

Artikkelia varten on haastateltu ravintoasiantuntija ja raakasuklaaluennoitsija Jaakko Halmetojaa.

Haluatko kokeilla raakasuklaan tekoa? Jos, löydät tästä helpot raakasuklaareseptit, joilla pääset alkuun.

Vinkit raakasuklaan valmistukseen:

Tee raakasuklaata kerralla isompi annos, se  säilyy hyvin viileässä.

Tee suklaasta tarpeeksi makeaa; jos se on liian kitkerää, ei sitä tule syötyä.

Ota lapset mukaan valmistamaan suklaata – saat syötettyä heille terveellisempää herkkua helpommin.

Kuivatuilla hedelmillä ja marjoilla saat raakasuklaaseen toffeemaista suutuntumaa.

Voit sekoittaa suklaaseen myös maapähkinävoita; näin saat aikaan terveellisemmän version suklaamaapähkinävoista.

Muistathan kuitenkin, että niin kuin kaikessa suklaassa, myös raakasuklaassa on reilusti kaloreita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Hellapoliisi neuvoo: Näin teet karkkeja itse18.11.2014 05.00
Helsinki sopii suklaaksi2.1.2015 08.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu