Paikalliset

Seurue saunoi bussissa Kiasman edessä

Martti Laine, Jyrki Karlsson, Leena Harjula-Jalonen ja juha rytkönen saunomassa Kiasman edustalla. Takana näkyy Mannerheimin patsas.

Jouko Tuomas-Kettunen

Keski-Uudenmaan saunaseura Kuuma toi jäsenensä saunomaan Helsingin ydinkeskustaan. Saunabussista jaettiin samalla ilosanomaa turisteille suomalaisesta saunasta.

– Kohteina olivat Kaivopuiston ranta, Senaatintori, Kauppatori ja Kiasma, kertoo Kuuman puheenjohtaja, filosofian maisteri Leena Harjula-Jalonen.

Mukana reissussa olivat puheenjohtajan lisäksi Tiina Hakala, Kristian Isoaho, Jyrki Karlsson, Martti Laine, Juha Rytkönen ja yksi kutsuvieras.

– Tapahtuma oli mieleenpainuva. Kerroimme Senaatintorilla ja Kauppatorilla ulkomaalaisille turisteille, että sauna on suomalainen ja että saunominen on kulttuuria, vesiliikuntaa ja myös taidetta. Meitä haastattelivat saksalaiset, japanilaiset ja muut kaukaisista maista kotoisin olevat turistit. Annoimme joidenkin vierailla ja nähdä saunaa sisältä, Harjula-Jalonen kertoo.

Erityisesti japanilaiset ja saksalaiset olivat erittäin kiinnostuneita Saunabussin salaisuuksista.

Perheen arkipäivän tärkeitä asioita ratkotaan lauteilla.

Löylyissä tulee hiki pintaan, mutta Leena Harjula-Jalonen on tutkinut aihetta myös pintaa syvemmältä. Hän teki 90-luvulla pro gradu -tutkielman saunomisesta Helsingin yliopiston kulttuurien tutkimuksen laitokselle (Arvot suomalaisessa saunakulttuurissa–näkökulma lähiönuorten saunakäsityksistä).

– Mukana tutkimuksessa oli sata silloisen Tuusulan sosiaalialan oppilaitoksen ja Keravan lukion opiskelijaa. Oli mielenkiintoista tietää, mitä nuoret ajattelevat saunomisesta. Esimerkiksi isän ja pojan väliset keskustelut ovat tärkeitä. Sauna on luottamusta herättävä paikka. Myös äidin ja tyttären yhteys syvenee löylyissä. Saunassa ratkotaan tärkeitä perheen asioita, Harjula-Jalonen sanoo.

Sauna on suomalaisten pyhä paikka, jossa hiljennytään omien ajatusten äärelle.

– Parhaat vihdantuoksuiset saunamuistot tulevat lapsuuden saunasta koto-Sallassa. Erityinen kokemus oli Rantatien läheisyydessä sijaitseva kulttuurihistoriallinen sauna.

Kuuma-saunaseurassa saunomista pidetään suorastaan taidetta. Tehtävänä on edistää ja kehittää saunakulttuuria.

– Saunareissuilla myös syödään hyvin.

Keskustelut ovat sekä syvällisiä että arkipäivään liittyviä. Tylsää kokoustamista ja politikointia vältetään.

– Löylyissä syntyy oivalluksia ja lentäviä ajatuksia.

Harjula-Jalonen uskoo, ettei isoja valtiollisia päätöksiä enää tehdä saunassa Kekkosen ajan tyyliin.

– Modernissa, hektisessä yhteiskunnassa ei ole aikaa pitkiin saunakokouksiin, vaikka muuten voidaankin viedä ulkomaan vieraat saunaan.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu