Ruoka

Kaipaatko vietnamilaista ruokaa? Näin teet sitä kotona

RUOKA Tuoreita vihanneksia, riisiä, chiliä, inkivääriä, valkosipulia, sitruunaruohoa ja soijakastiketta. Se on siinä.

Pho-keitto syntyy helposti myös kotikeittiössä. Se edustaa vietnamilaista keittiötä parhaimmillaan: paljon tuoreita kasviksia ja mausteita.

Anikó Lehtinen

Jos pidät aasialaisesta ruuasta, kokeile ihmeessä vietnamilaisen keittiön herkkuja.

Perinteiselle vietnamilaiselle ruualle on ominaista sen tuoreus – vihannekset ja liha tarjotaan usein vain kevyesti kypsennettyinä tai vihannekset ihan raakanakin.

Ruokalajeissa näkyy myös naapureiden ja historian vaikutus: vaikutteita on kiinalaisesta, thaimaalaisesta, indonesialaisesta ja intialaisesta keittiöstä ja kolonialismin aikaan Vietnamissa vaikuttaneesta ranskalaisesta keittiöstä.

Eurooppalaista perua on muun muassa vietnamilainen täytetty patonki eli banh mi, jota myydään tienvarsilla ympäri maata.

Vietnamilaisiin hyviin tapoihin kuuluu, että yhtäkään aterialla tarjolla olevaa riisinjyvää ei jätetä syömättä. Tällä osoitetaan kunnioitusta riisinviljelyä kohtaan.

Riisi on vietnamilaisen aterian perusta.

Vietnamilaisiin hyviin tapoihin kuuluu, että yhtäkään aterialla tarjolla olevaa riisinjyvää ei jätetä syömättä. Tällä osoitetaan kunnioitusta riisinviljelyä kohtaan.

Tyypillistä on myös nuudelien käyttö ja ruuan maustaminen kalakastikkeella. Mausteissa ei säästellä – resepteissä käytetään usein chiliä, inkivääriä, valkosipulia, sitruunaruohoa ja soijakastiketta.

Sen sijaan rasvoja keittiössä käytetään vähän.

Öljyistä suosittuja ovat esimerkiksi maapähkinäöljy, kookosöljy ja erilaiset kasviöljyt.

Vietnamilaisen ruuan esillepanossa korostuvat värit, selkeys ja monipuolisuus.

Alku- ja pääruokalajittelua ei useinkaan käytetä, vaan ateria koostuu useista samaan aikaan esille laitettavista ruokalajeista, joita syödään sormin tai puikoilla.

Ruokien liemet nautitaan viimeiseen tippaan asti lusikalla.

Liemien lisäksi pöytään katetaan useita kastikkeita, joihin ruokalajeja dippaillaan.

Pöytään katetaan useimmiten kalakastiketta tai siitä, limemehusta ja ruskeasta sokerista tehtyä nuoc chamia, joka on maultaan happaman kirpeä.

Katso juttuun liittyvät reseptit tästä.

Dipattavien aatelia: vietnamilaiset kesärullat

Vietnamilaisia kesärullia kutsutaan myös vietnamilaisiksi kevätrulliksi, riisipaperirulliksi, kevätkääryleiksi tai tuoterulliksi.

Kesärullat sisältävät usein riisinuudelia, lihaa tai meren herkkuja sekä runsaasti kasviksia. Kääreenä käytetään riisipaperia, joka on kuivana ohuen paperimaista ja kosteana läpikuultavaa sekä nahkealta tuntuvaa riisitaikinaa.

Riisipaperi kostutetaan ja siihen kääritään täytteet.

Kesärullaa dippaillaan happamankirpeään kastikkeeseen. Makuelämys on koukuttavan raikas ja tuoreen makuinen.

Kotikeittiöiden klassikko: Pho-keitto

Hyvin usein vietnamilainen ruoka rakentuu nuudelien ympärille.

Näin myös ehkä kuuluisimmassa vietnamilaisen keittiön ruuassa, Pho-keitossa.

Keitosta löytyy lukuisia versioita eri puolelta Vietnamia, tosin vähän erilailla tarjoiltuna eri alueilla.

Keittoa syödään aamusta iltaan.

Pho-keitossa näkyy Vietnamin keittiön ydin: siinä on tulikuuma liemi, jossa on yleensä vähän lihaa ja nuudeleita, mutta runsaasti vihreää ja yrttejä.

Lihan sijasta Phossa voidaan käyttää myös kanaa tai rapukakkusia.

Usein keiton lientä maustetaan kanelilla ja tähtianiksilla, josta Phohon tuleekin ihanan mausteinen maku.

Tuoreet yrtit, kuten korianteri, minttu ja basilika, tarjoillaan keiton viereen ja niitä jokainen ottaa itse keittokulhoonsa.

Rapeaksi paahdettu salottisipuli ja paahdettu pähkinärouhe ovat myös erinomaisia keiton lisukkeita.

Verkkovinkki:

Vietnamista innostuneen Hanna Pilli-Sihvolan Hannan Soppa-ruokablogi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu