Puheenaihe

Lähes joka neljäs sosiaalityöntekijä on epäpätevä – näkyy lastensuojelussa

Kunnat vaativat Helsingin yliopistoa lisäämään sosiaalialan koulutuspaikkoja, että päteviä sosiaalityöntekijöitä saataisiin korvaamaan eläköityvät ja alanvaihtajat.

Päivi Tuovinen

Pääkaupunkiseudun kunnissa on suuri pula pätevistä sosiaalityöntekijöistä. Pääkaupunkiseudulla sosiaalityöntekijöistä epäpäteviä on yhteensä yhteensä 23,3 prosenttia. Eli noin joka neljäs sosiaalityöntekijä ei ole suorittanut vaadittua alan koulutusta.

Pätevien työntekijöiden puute kärjistyy erityisesti lastensuojelussa, näin arvelevat pääkaupunkiseudun kuntien apulaiskaupunginjohtajat, jotka ovat tänään jättäneet kannanoton siitä, että Helsingin yliopiston valtiotieteellinen tiedekunta lisäsi pikaisesti sosiaalityön aloituspaikkoja.

Vantaalla jopa 38 prosenttia 126 sosiaalityöntekijästä ei täytä pätevyysvaatimuksia ja Espoossa runsas 26 prosenttia 168 sosiaalityöntekijästä. Helsingissä tilanne on parempi, mutta huono sekin: 626 sosiaalityöntekijästä epäpäteviä on 19,5 prosenttia.

Eläköityminen ja muille aloille siirtyminen aiheuttavat tietotaito- ja resurssivajetta, ja ne kriisiyttävät sosiaalityötä.

Nykyiset koulutusmäärät eivät riitä apulaiskaupunginjohtajien mukaan täyttämään sosiaalityöntekijävajetta, vaikka alan työntekijöiden tehtäväkuvia muutettaisiinkin.

Heidän mielestään yliopiston aloituspaikkojen tulisi vastata paremmin työelämän tarpeita. Lisäksi pitäisi varmistaa, että pätevien sosiaalityöntekijöiden palveluita voidaan tarjota myös ruotsinkielisille asiakkaille.

Kannanoton ovat allekirjoittaneet Espoon perusturvajohtaja Juha Metso , Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pia Sutinen , Kauniaisten Sosiaali- ja terveysjohtaja Ulla Tikkanen , Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Jukka T. Salminen ja Pääkaupunkiseudun sosiaalialan osaamiskeskus Soccan Pirjo Marjamäki .

Kannanotto toimitettiin tänään Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan dekaanille Liisa Laaksolle , ja se toimitetaan myöhemmin myös peruspalveluministerille ja opetusministerille. Edellisen kerran kunnat vetosivat Helsingin yliopistoon vastaavalla kannanotolla vuonna 2011.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu