Paikalliset

”Koiraurheilua pitää tukea siinä missä jääkiekkoa”

Yhä useampi koiranomistaja haluaa harrastaa myös syksy- ja talviaikaan kuivalla alustalla lämpimissä sisätiloissa. Seppo Savikko vetää agilitykoulutuksia yksityisessä koiraurheiluhallissa Espoon Juvanmalmilla. Misti ja Leena Hoppania ovat olleet Savikon opissa jo kaksi vuotta.

Johanna Erjonsalo

Koiraharrastajien määrä on Suomessa kasvanut vireää tahtia. Myös lajikirjo on monipuolistunut. Nyt tarjolla on perinteisten palveluskoira-, tottelevaisuus- ja metsästystreenien lisäksi vaikka mitä mukavaa. Koiran kanssa voi harrastaa frisbeetä, flyballia, rallytokoa tai pistää koirantanssiksi.

Koiraihmisiä uudet lajit ja harrastajamäärän kasvu ilahduttavat, mutta moni heistä kysyy, missä viipyy kuntapäättäjien herääminen koiraharrastuksen tukemiseen.

– Milloin kunnat ymmärtävät, että koiraurheilua pitää tukea siinä missä jääkiekkoa, kysyy koiraurheilukeskusta Veikkolassa ylläpitävän PiskiPajan yrittäjä Soile Lukkarinen.

Kennelliiton viestintäjohtaja Kaija Unhola toteaa, että koiranomistajat kaipaavat jatkuvasti maa-alueita palveluskoiralajien harjoituskentiksi ja -maastoiksi, ja varsinkin talviaikaan sisätiloja.

– Tilat ja alueet ovat kortilla. Koiraurheilua ei tueta mitenkään, vaikka harrastus on jo nyt niin mittavaa, että päättäjien pitäisi ottaa se vakavasti.

– Ja antaa harrastajille, jos ei nyt rahallista tukea, niin ainakin osoittaa luvalliset alueet, joissa harrastaa, esittää Unhola.

Lukkarinen ja Espoon Juvanmalmilla sijaitsevassa Sporttikoirahallissa työskentelevä agilitykouluttaja Seppo Savikko ovat sitä mieltä, että perinteinen talkootyöhön perustuva koiraseuratoiminta on hiipumassa.

– Vallalla on asiakkuusasenne. Valitettavasti tuntuu, että talkoointo ja siihen liittyvä yhteen hiileen puhaltaminen olet viimeisen 10 vuoden aikana vähentyneet. Vaikka yhdistysten jäsenmäärä on entisellään niin tekevät ihmiset puuttuvat, pohtii Savikko.

Vaikka koiraharrastus on murroksessa, Lukkarinen toivoo, että harrastuksen ykkösasiana säilyy aina yhdessä tekeminen koiran kanssa.

– Koiraurheilua ei saa liikaa välineellistää, niin koiralla kuin ohjaajalla pitää olla hauskaa, muuten on valinnut väärän harrastuksen.

Noin 80 000 harrastajaa

Koirien kokonaismäärä Suomessa on reilut 650 000. Rekisteröityjä koiria on koko määrästä noin 80 prosenttia.

Kennelliitossa on 150 000 jäsentä, joista puolet harrastaa jotain.

Vuosittainen näyttelykäyntien määrä on noin 200 000 ja koekäyntien määrä reilut 150 000.

Virallisiin agilitykilpailuihin sopivia koiraurheiluhalleja on Suomessa tällä hetkellä parisenkymmentä.

Koiraharrastajien talkootyönä ovat syntyneet esimerkiksi hallit Kirkkonummelle ja Konalaan. Talkoovoimin on rakennettu myös Tuomarinkartanon vinttikoirakeskus, jota uhkaa nyt häätö kaupungin asuntorakentamisen alta.

Lähde: Kennelliitto

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu