Paikalliset

Tytöt ja pojat yhä eri liikuntatunneilla

Vuosaarelaisen Tehtaanpuiston yläasteen liikunnanopettaja Tommi Salomaa ohjasi koulun 7-luokkalaisia tyttöjen ja poikien yhteisellä tanssitunnilla. Tunnilla harjoiteltiin paritansseja koulussa järjestettäviin itsenäisyyspäivän tanssiaisiin. Normaalisti liikuntatunnit pidetään erikseen.

Johanna Erjonsalo

Valtaosa etenkin yläaste- ja lukioikäisten liikuntatunneista pidetään Helsingissä edelleen erikseen tytöille ja pojille. Asia nousi puheenaiheeksi, kun lukioikäinen tyttö kirjoitti Helsingin Sanomien mielipideosastolla, että tunnit voisi aivan hyvin yhdistää.

Perusopetuslinjan johtajan Marjo Kyllösen mukaan asiasta ei ole olemassa mitään yhteistä linjausta, vaan koulut voivat itse päättää asiasta.

– Eriyttämisen tarkoituksenmukaisuudesta on kyllä käyty jonkin verran sellaista keskustelua, onko eriyttäminen perusteltua vai vain jäänne historiasta, Kyllönen sanoo.

Pelkona on, että mentäisiin poikien ehdoilla.”
– Missään muussa oppiaineessa ei ole sukupuolen mukaisia ryhmiä, toteaa liikunnanopetusta väitöskirjassaan tutkinut Päivi Berg.

– Käsitöissäkin oppilaat voivat valita tekstiilityön ja teknisen työn väliltä.

Berg ei halua ottaa kantaa siihen, pitäisikö tunnit yhdistää. Hän kuitenkin muistuttaa, että monissa muissa Pohjoismaissa on yhteiset liikuntatunnit.

Yksi mahdollinen ongelma tuntien yhdistämisessä voisi Bergin mukaan olla se, miten kummatkin sukupuolet saataisiin huomioitua tasapuolisesti opetuksen suunnittelussa.

– Urheilun maailma on edelleen maskuliininen. Pelkona on, että opetuksessa mentäisiin enemmän poikien ehdoilla, hän sanoo.

Tehtaanpuiston yläasteen liikunnanopettajan Tommi Salomaan mukaan yhteiset tai erilliset liikuntatunnit on tottumiskysymys.

– Jos lapset tottuvat alusta asti yhteisiin tunteihin, asia ei ole ongelma, Salomaa sanoo.

Tehtaanpuiston yläaste on liikuntapainotteinen. Oppilaat kahdelle liikuntaluokalle valitaan soveltuvuuskokeiden perusteella.Tavallisten luokkien liikuntatunnit ovat pääsääntöisesti erikseen sukupuolen mukaan, liikuntaluokkien tunneilla yhteisiä tunteja on enemmän. Tunneilla eriyttämistä toteutetaan muilla perusteilla.

– Esimerkiksi jalkapallossa ja koripallossa sekaryhmät toimivat oppilaiden tasosta riippuen, sanoo liikunnanopettaja Taina Ahola.

– Normiluokkienkin kanssa voisi tehdä enemmän yhdessä.

Nykykäytäntö

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu