Puheenaihe

Voivatko vaihtoringit ja kierrätysryhmät korvata rahan?

NÄKÖKULMA Tulevaisuudentutkijan mukaan rahaa ei katoa mihinkään. Mutta entistä useampi asia voi hoitua tulevaisuudessa ilman rahaa tai pienellä rahalla.

Aleksi Neuvosen mukaan nykypäivän vaihtotaloudessa on kyse siitä, että kaupungeissa ihmisillä on paljon asioita, joita voisi jakaa, mutta joiden jakamisen toteuttaminen on aiemmin ollut vaikeaa.

Viime vuosikymmenet olemme eläneet taloudessa, jossa suurin osa vaihdosta on tapahtunut rahalla. Jatkossa tilanne voi olla toinen.

Filosofi, tulevaisuustutkija Aleksi Neuvosen mukaan on mahdollista, että tulevaisuudessa ihmisillä on paljon vaihdettavaa, mutta suhteellisen vähän rahaa.

Näin voi käydä esimerkiksi työttömyyden ja vajaatyöllisyyden koettelemilla alueilla tai seuduilla, joissa on paljon hyväkuntoisia eläkeläisiä.

– Erilaiset aikapankkijärjestelmät tarjoavat jo nyt teknologiset työkalut, joiden avulla ihmiset voivat vaihtaa palveluksia ilman rahaa monenkeskisesti eli siten, että palvelusta ei tarvitse palauttaa suoraan samalle ihmiselle, jolta on itse saanut palveluksen.

Nykyinen lainsäädäntö suhtautuu tähän kaikkeen penseästi. Siksi asiasta pitäisi keskustella – mikä vaihtotaloudessa on toivottavaa ja mikä ei.”

Modernissa vaihtotaloudessa naapureiden kesken voidaankin vaihtaa työtä, ruokaa ja tulevaisuudessa myös vaikkapa omilla aurinkopaneeleilla tuotettua energiaa sen mukaan, mitä itse kullakin on ylen määrin.

– Nykyinen lainsäädäntö vain suhtautuu tähän kaikkeen penseästi. Olisikin tärkeää käydä tästä laajaa poliittista keskustelua: mikä vaihtotaloudessa on toivottavaa ja mitkä ovat vältettäviä ilmiöitä, joihin lainsäädännön pitää jatkossakin puuttua.

Vaikka vaihtotalous kasvattaa suosiotaan, ei raha vaihdannan välineenä tule Neuvosen mukaan katoamaan.

– Raha on erinomainen keksintö, joka mahdollistaa laajan kaupankäynnin toisilleen tuntemattomien ihmisten välillä. Uudet vaihtotalouden muodot laajentavat vaihtoa ennen kaikkea suuntiin, jotka eivät aiemmin olleet rahatalouden piirissä. Mutta entistä useammalle tulee mahdolliseksi saada hoidettua joitain asioita myös ilman rahaa tai pienellä rahalla.

Vaihtotalous on saanut jo nyt uusia muotoja muun muassa sosiaalisen median ja mobiiliteknologian leviämisen myötä.

– Facebookin kaupunginosakohtaiset tavaranvaihtoryhmät ovat tästä hyvä esimerkki. Sosiaalinen media tuo samoja kiinnostuksenkohteita jakavat ihmiset helposti yhteen, mahdollistaa asioiden nopean ja tehokkaan neuvottelemisen sekä tarjoaa nähtäväksi malleja, joita voi kopioida muualta, Neuvonen kuvailee.

Neuvosen mukaan nykypäivän vaihtotaloudessa onkin kyse siitä, että kaupungeissa ihmisillä on paljon asioita, joita voisi jakaa, mutta joiden jakamisen toteuttaminen on aiemmin ollut vaikeaa.

– Käytettyjä tavaroita, vuokrattavia huoneita, harrastusvälineitä tai autoja sekä taitoja voi hyödyntää muidenkin iloksi. Näiden resurssien kanavoimiseen on syntynyt viime vuosina Airbnb:n kaltaisia yrityksiä ja palvelujärjestelmiä. Ne toimivat kyllä perinteisen rahatalouden logiikalla, mutta kokemuksellisesti ne ovat vaihtamista ihmiseltä ihmiselle.

Osallistuminen saa tuntemaan, että tässä tehdään asioita nyt oikeasti yhdessä.”

Aleksi Neuvonen näkee, että vaihtotalouden suosiossa on kyse myös ihmisten tarpeesta kokea olevansa hyödyllinen.

– Esimerkiksi palveluiden ja tavaroiden vaihtojärjestelmät tuottavat kokemuksen siitä, että voi tarjota jollekulle toiselle kaltaiselleen jotain hyödyllistä.

Neuvosesta tämä on myös jonkinlainen vastareaktio siihen, että kaupunkien on väitetty muuttuneen anonyymeiksi asuinpaikoiksi, joissa naapuriin ei ole kontaktia.

– Vaihtotalous tuottaa kokemuksen siitä, että tässä tehdään asioita oikeasti yhdessä, tutkija näkee.

Neuvosen mukaan vaihtotalouden piiriin kuuluu jo tavalla tai toisella suurin osa ihmisistä.

– Vaihtotalouden levittäytyminen digitaaliseen maailmaan tarkoittaa sitä, että mukaan pääsee myös vähän erilaisia ihmisiä kuin perinteisessä, kiinteisiin naapuruussuhteisiin perustuvassa vaihtotaloudessa.

– Osa ihmisistä rohkaistuu tekemään asioita netin kautta, vaikka he olisivat arkoja tai ujoja kasvotusten tapahtuvassa vuorovaikutuksessa, Neuvonen uskoo.

Vaihtotaloudessa luottamuksen rakentaminen on sekin merkittävässä roolissa.Omasta luotettavuudesta ja maineesta on huolehdittava.

– Jos ei osaa pitää lupauksiaan, menettää maineensa ja tällöin vaihtotaloudessa toimiminen käy vaikeaksi.

– Tästä syystä nettikirpputoreilla ja muissa jakamispalveluissa käyttäjät arvioivat toisiaan jatkuvasti.

Oletko vaihtanut tavaroita tai vaatteita vaihtoringin tai kierrätysryhmän kautta?

Kyllä
63% (87 ääntä)
En
37% (52 ääntä)
Ääniä yhteensä: 139

Kuka Aleksi Neuvonen?

Aleksi Neuvonen on tulevaisuudentutkija ja elämäntapamuutosten asiantuntija.

Neuvonen on työskennellyt lähes 15 vuotta innovaatio- ja tulevaisuudentutkimuksen parissa.

Hän on tehnyt töitä muun muassa VTT:n teknologian tutkimuksen ryhmässä ja Turun kauppakorkeakoulun tulevaisuuden tutkimuskeskuksessa sekä free lance -toimittajana.

Neuvonen on opettanut tulevaisuuden tutkimuksen perusteita ja skenaarioiden tekemistä Helsingin yliopistossa, Aalto-yliopistossa, Viron taideakatemiassa, Tampereen teknillisessä yliopistossa ja Chalmers University of Technlogyssa.

Hän on myös ajatushautomo Demos Helsingin toinen perustaja Roope Mokan kanssa.

Demos Helsinki työllistää tällä hetkellä kymmenen tutkijaa sekä mittavan yhteistyöverkoston.

Neuvonen on myös ympäristöjärjestö Dodon perustajajäsen ja entinen puheenjohtaja sekä pitkäaikainen hallituksen jäsen Rooman klubin Suomen yhdistyksessä ja Tulevaisuudentutkimuksen seurassa.

Pohjakoulutukseltaan Neuvonen on filosofi.

Neuvosen parhaillaan Tampereen teknillisessä yliopistossa työn alla oleva väitöskirja käsittelee skenaariomenetelmien soveltamista yhdyskuntasuunnitteluun.

Lisää aiheesta: 

Tutkija: Downshiftaaminen voi olla myös epäeettistä4.11.2014 22.00
Kenellä on vastuu vaatteiden eettisyydestä?16.9.2014 19.00
Vaatekaapin keventäjä vannoo 333-dieetin nimeen5.12.2013 12.48
Professori: Kuluttaminen ei ole vain pahe – se tekee myös onnelliseksi5.11.2014 20.00
Downshiftaaja: Kumpi on tärkeämpää – pankkitilin saldo vai tyytyväisyys omaan elämään?20.3.2012 10.34

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu