Puheenaihe

Julkisen sanan neuvosto langetti Aku Ankalle tuomion leivän piilomainonnasta

Julkisen sanan neuvoston mielestä eritoten lapsen on hankala erottaa mainonta, jos sitä on puettu sarjakuvalehdessä sarjakuvan muotoon. Kuvan tytöt eivät liity tapaukseen.

Jari Pietiläinen

Sarjakuvalehti Aku Ankka on saanut historiansa ensimmäisen langettavan tuomion Julkisen sanan neuvostolta (JSN). Tuomio Ankkalinnaan tuli piilomainonnasta.

Aku Ankan keskelle oli nidottu ilmoitusliite, jota ei ollut JSN:n mielestä erotettu riittävän selkeästi lehden tavanomaisesta sisällöstä.

Kantelu kohdistui viime lokakuussa Aku Ankan numero 40:n sisällä julkaistuun 16-sivuiseen ilmoitusliitteeseen, jossa mainostetaan leipää. Liitteessä oli sivuja, joille oli Aku Ankan arkistoista valikoitu leipäaiheisia sarjakuvia.

Päätoimittaja Aki Hyypän mielestä ilmoitusliite oli helposti tunnistettavissa kaupalliseksi sisällöksi. Liitteen kanteen oli lisätty teksti ILMOITUSLIITE.

JSN:n mielestä sarjakuvalehden lukijakunnalla – josta lehti ilmoittaa 3–11-vuotiaita lukijoita olevan 267 000 – ei ole yhtä hyviä valmiuksia kuin aikuisilla erottaa mainontaa tavanomaisesta sisällöstä.

Neuvosto pitää arveluttavana sitä, että toimitus oli osallistunut ilmoitussisällön tekoon. JSN:n mukaan Aku Ankka on rikkonut hyvää journalistista tapaa ja antaa sille huomautuksen.

 

Lisää aiheesta: 

Aku Ankka juhlii 80-vuotissynttäreitään Sanomatalolla5.6.2014 10.18
Aku Ankka vie Lappia maailmalle uutuussarjakuvassa17.12.2013 13.58
J. Karjalainen kynäili ruokaisan tarinan Aku Ankkaan29.5.2013 12.38

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu