Luomo luovi kohti merta ja runsaampia apajia

Luomon ikkunasta voi tarkkailla elämänmenoa Helsingin keskustassa.

Jussi Vehkasalo

RAVINTOLAT Michelin-tähden valaisema ravintola muutti kiinteistöviraston entisiin tiloihin.

Keittiömestari Jouni Toivanen pilkkoo erilaisia ruoka-aineksia oikeaan kokoon ravintola Luomon alakerrassa sijaitsevassa Pure Bistrossa.

– Luomossa kikkaillaan, täällä ei, Top Chef Suomi -ohjelmasta kaikelle kansalle tutuksi tullut mies luonnehtii.

Kruununhaan Vironkadulla aiemmin sijainneelle Luomolle ja sen yhteyteen nyt avatulle Pure Bistrolle löytyi tilat paraatipaikalta Pohjoisesplanadin ja Katariinankadun kulmatalosta.

Tilat olivat aiemmin kiinteistöviraston toimistokäytössä.

– Aika hyvällä paikalla sijaitsivat ne toimistotilat.

Ala- ja yläkerrasta avautuu näkymä Kauppatorille ja merelle. Vironkadulla Luomo oli piilossa Kauppatorilla ja Senaatintorilla suhaavien turistien silmiltä.

Luomo viittaa Toivasen mukaan innovatiiviseen ruokaan. Ravintola sai nimensä hieman samalla periaatteella kuin ”korjaamo” tai ”kampaamo”, siis mo-päätteellä. Eli luo-mo.

Bistron Pure-sana taas viittaa englanniksi aitouteen, suomalaisittain puremiseen.

Michelin-tähditetty Luomo on iltaravintola, mutta alakerran bistro on viikolla auki myös lounasaikaan.

– Tässä on lounaan valmistelu käynnissä. Tänään on makaronilaatikkoa, lohikeittoa, kreikkalaista salaattia, paistettua siikaa ja ankkaa viinissä, Toivanen luettelee.

Espoolainen Toivanen valmistui kokiksi Espoon hotelli- ja ravintolaoppilaitoksesta (nykyinen Omnia) vuonna 1996.

– Myöhemmin omasta ravintolasta oli ensin haave, sitten siitä tuli järjestelmällinen päämäärä ja lopulta toteutus.

Kahdessa ravintolassa on nyt huomattavasti enemmän asiakaspaikkoja kuin entisessä Luomossa.

Toivanen oli mukana Top Chef Suomi -ohjelman toisella tuotantokaudella, joka nähtiin televisiossa alkuvuodesta.

Televisio on täynnä ruoanlaitto-ohjelmia kokkeineen ja julkkiskokkeineen. Vieläkö jonkinlaista uutta voisi kokkiohjelmissa olla?

– Yksi idea oikeastaan on. Voisi olla sellainen ohjelma, jossa tehdään perusruokia ja sitten kerrottaisiin, miksi ruoasta tulee hyvää. Eli avattaisiin ruoanlaiton kemiaa katsojille, Toivanen tuumaa.

Hän kertoo harrastavansa polkupyöräilyä: työmatka Espoosta Helsinkiin taittuu myös polkupyörällä.

Syökö Michelin-tähden saanut mies pizzaa, kebabia ja hampurilaisia?

– Syön niitä välillä, siinä missä muutkin. Nopeaa ja kätevää.

Käyttäjän Jussi Vehkasalo kuva

Jussi Vehkasalo