Paikalliset

Perhekeskus halutaan käyttöön jo ensi vuonna

Neuvolapalveluiden lisäksi perhekeskuksiin on tarkoitus sijoittaa ainakin vauvaperhetyö, varhaisen tuen perhetyö ja lapsiperheiden kotipalvelu.

Päivi Tuovinen

Ensimmäisen lapsiperheiden palveluita yhteen kokoavan perhekeskuksen on tarkoitus avata ovensa ensi vuoden aikana.

– Budjettineuvotteluissa päätimme, että ensimmäinen kokeilu perhekeskuksiin liittyen aloitetaan ensi vuonna, kertoo asiaa ajaneen vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Emma Kari.

Perhekeskukset ovat osa strategianeuvotteluissa tehtyä päätöstä panostaa lapsiperheiden syrjäytymisen ehkäisyyn.

– Jos mennään keskitetympään terveyskeskusmalliin, olisi tärkeää, että lapsiperheiden palvelut pysyvät lähellä, Kari sanoo.

Ajatuksena on siis erottaa neuvolaverkko terveysasemaverkosta ja yhdistää samalla muita lapsiperheiden palveluita saman katon alle.

– Perhekeskusten idea on toimia eri logiikalla kuin terveyskeskusten. Terveyskeskuksiin mennään, kun on jotakin vialla ja tullaan reseptin kanssa pois, Kari selittää.

– Perhekeskuksista halutaan aidosti matalan kynnyksen paikkoja, jonka vauvakahvilassa voi saada vertaistukea. Samoista tiloista löytyisi kuitenkin myös perhetyöntekijä.

Perhe- ja sosiaalipalveluiden osastopäällikön Pia Sutisen mukaan keskuksiin voitaisiin koota äitiys- ja lastenneuvolapalveluiden lisäksi lapsiperheiden kotipalvelun, varhaisen työn perhetyön ja vauvaperhetyön sekä perheneuvolan ja lastensuojelun palveluita.

Sosiaali- ja terveysvirastossa perhekeskuksia ollaan Sutisen mukaan lähdetty suunnittelemaan innolla.

Matkassa on kuitenkin yksi iso mutta. Jotta palvelut voidaan pitää lähellä perheitä, pitää olla tiloja. Ja Helsingissä on aiemmin päätetty, että sosiaali- ja terveyspalveluiden tarvitsemien tilojen määrä ei enää kasvateta.

– Jos perhekeskus määritellään fyysisenä tilana, niitä tiloja on tulevaisuudessa vähemmän kuin neuvoloita nyt, Sutinen myöntää.

Tilakysymysten vuoksi perhekeskusasiaa käsitellään tiiviisti osana sosiaali- ja terveysasemaverkkoa koskevaa selvitystä, suunnittelua ja päätöksentekoa.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden tilapalapelin eli sosiaali- ja terveysasemaverkkoselvityksen ja perhekeskusasian on näillä näkymin tarkoitus tulla lautakunnan käsittelyyn seuraavan kerran huhti-toukokuussa.

– Meillä on työntäyteinen suunnittelukevät edessä, Sutinen sanoo.

Perhekeskusten osalta on pohdinnassa esimerkiksi se, olisiko mahdollista ratkaista tila-asia viemällä palvelut johonkin olemassa olevaan paikkaan.

– Voisivatko esimerkiksi neuvolatyöntekijät jalkautua päiväkoteihin, Sutinen sanoo.

Alle 20 terveysasemaa

Helsingissä on tällä hetkellä 25 terveysasemaa.

Määrä saattaa laskea alle 20 vuoteen 2025 mennessä.

Kallion, Vallilan ja Herttoniemen terveysasemien lakkautusta esitettiin nyt syksyllä, mutta sosiaali- ja terveyslautakunta siirsi asian käsittelyn kevääseen, jolloin sosiaali- ja terveysasemaverkkoselvitys valmistuu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Neuvolamatka pitenee kilometritolkulla – ”Aivan kauheaa”10.5.2014 07.00
Raskaana olevien neuvolakäyntejä karsitaan25.2.2014 15.09
Odotusajan neuvolakäyntejä keskitetään tarvitseville5.3.2014 14.36
Neuvolan ajanvaraus ruuhkautui8.1.2013 17.02

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu