Asuminen

Meri-Rastilaan kaavaillaan jopa tuplasti väkeä – rantametsä ei riitä

ASUNNOT Vanha lähiö kasvaa kahdessa isossa kaavahankkeessa.

Täydennysrakentamisen tarkoitus on myös laajentaa Meri-Rastilan asuntojakaumaa. Alueella sijaitsee nykyisin paljon tuettua vuokra-asumista. Kaavan suunnittelualue käsittää Meri-Rastilan nykyisen kerrostaloalueen, metroaseman, ostarin ja torin ympäristön sekä joitakin puistoja kuten Haruspuiston ja Rysäpuiston.

Jani Jakonen

Meri-Rastilan kiistellyn rantametsän lisäksi asuntorakentaminen on laajenemassa myös muualle Meri-Rastilaan.

Nyt tänä keväänä lisärakentamista ryhdytään asemakaavoittamaan myös Meri-Rastilan nykyisen asuinalueen sisäpuolelle.

Vanhojen kerrostalojen, metroaseman, ostoskeskuksen ja torin lähiympäristöön on tavoitteena saada merkittävästi lisää asukkaita hyvien joukkoliikenneyhteyksien ääreen.

– Tällä hetkellä asukasmäärän lisäystä on vaikea tarkasti arvioida koska asemakaavaprosessi ei ole vielä käynnistynyt. Jos katsotaan Helsingin uuden yleiskaavan luonnosta, niin sen tavoitteissa on, että Meri-Rastilan asukasmäärä voisi jopa tuplaantua. Luvussa on mukana Meri-Rastilan länsirannan asukasmäärä, kertoo projektipäällikkö Pia Sjöroos kaupunkisuunnitteluvirastosta.

– Se kuitenkin tarkoittaisi asukasmäärän lisäystä hyvin pitkällä aikajänteellä. Puhutaan vuosikymmenistä, Sjöroos lisää.

Väestötilaston mukaan Meri-Rastilassa asuu nyt 5 300 asukasta. Tilastossa ei ole eroteltu Ramsinrantaa ja Ramsinniemeä Meri-Rastilasta.

Meri-Rastilan länsirannan (rantametsä) osayleiskaavoitus herätti vastarintaa, ja kaavasta on valitettu Helsingin hallinto-oikeuteen.

– Kun Meri-Rastilan länsirannan osayleiskaavoitus aloitettiin, oli jo silloin selvää, että rakentamiseen tutkitaan sekä olemassa olevaa Meri-Rastilan asuinaluetta että metsäaluetta.

Nyt käynnistyvää kaavahanketta perustellaan metroaseman läheisyydellä ja lähipalveluiden turvaamisella.

Lisäksi rakentamisen korttelitehokkuus on jäänyt Meri-Rastilassa pahasti jälkeen monien muiden metroasemien ympäristöistä.

– Kun kaupungin talous kiristyy, voi sanoa, ettei tällä nykyisellä asukasmäärällä saisi alueelle lisää palveluja. Itse asiassa meitä kaupunkisuunnittelijoita pelottaa, että palveluita lähtee vielä lisää pois.

– Lisärakentamisen tavoitteena on saada aikaan positiivinen kehityskierre alueella. Erityisesti tätä tukee samaan aikaan käynnissä oleva Lähiöprojektin julkisten kaupunkitilojen kehittämishanke Meri-Rastilassa, Pia Sjöroos jatkaa.

Ei taloja oman ikkunan alle.

Viime lauantaina pidetyssä Meri-Rastilan asukastapahtumassa nykyisen asuinalueen lisärakentamista ei sinänsä tyrmätty, mutta kaikki eivät välttämättä halunneet rakentamista juuri oman koti-ikkunansa ääreen.

– Osa tulijoista oli sillä asenteella, että metsiin ei saa koskea. Kun sitten ymmärrettiin, ettei nyt puhuta Meri-Rastilan länsirannasta, vaan suunnittelualue on toinen, niin asia alkoikin kiinnostaa. On selvää, että metsät ovat asukkaille tärkeitä, Pia Sjöroos sanoo.

– Nyt tarkoitetaan lisärakentamista, joka olisi nykyisten kerrostalojen lähellä. Se ei ehkä ole niin rankka paikka kuin metsät, Sjöroos lisää.

Tapahtumassa asukkaat saivatkin ehdottaa kartalle sopivia rakentamispaikkoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Asuminen

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu