Ruoka

Mikä viini tai olut juuston pariksi? Katso vinkit tästä

RUOKA Mitäs jos uskaltaisit testata seuraavalla kerralla juustoa, jota et koskaan aikaisemmin ole ostanut?

Jos haluat päästä helpolla, varaa maisteltavaksi yksi sinihomejuusto, yksi valkohome-tyyppinen juusto ja yksi kova, pitkään kypsytetty juusto.

Anikó Lehtinen

Juustojen maisteleminen on hauska vaihtoehto illalliselle kavereiden kesken. Mutta mitä juustojen kanssa kannattaa juoda?

Jos haluat tarjota juustojen kanssa muutakin kuin vettä, oleellinen asia on juuston maun keveys – se vaikuttaa juoman valintaan.

Keveille juustoille kannattaa valita pariksi raikkaita ja hieman hedelmäisiä juomia, kuten vaaleita oluita, valkoviinejä tai puolikuivaa kuohuviiniä. Voimakkaille juustoille sopivat sen sijaan vahvat maut, kuten väkevöidyt viinit ja tuhdit oluet.

Alkuun pääsee myös näillä makupareilla:

Nopeasti, ilman kypsytystä valmistettavat tuorejuustot, kuten mozzarella, feta tai kotimainen leipäjuusto, ovat kaikki maultaan raikkaita ja joskus happamia. Niiden kanssa kannattaa tarjota viineistä raikkaita rieslingejä tai kevyesti kuplivia kuohuviinejä ja oluista hedelmäisen happamia vehnäoluita.

Hieman voimakkaampi, hapan vuohenjuusto kaipaa seurakseen hapokkaita juomia. Tällaisia ovat esimerkiksi mineraalinen chablis tai hapan vehnäolut.

Valkohomejuustot, kuten ranskalainen Brie ja Camembert, ovat pehmeän kermaisia. Niiden kanssa kannattaa juoda kevyitä valkoviinejä tai raikasta kuohuviiniä. Oluista valkohomejuustojen kanssa käyvät kevyemmät saison-oluet. Kokeile myös puolikuivaa omenasiideriä!

Sinihomejuusto on monelle intohimo ja sen suolaisen, tuimaan makuun koukuttuu. Voimakas suolaisuus kesyyntyy, kun yhdistät juustoon makeaa juomaa. Viineistä makeat kuohuviinit, väkevöidyistä viineistä aromaattiset portviinit ja oluista makean täyteläiset luostari-alet sopivat hyvin sinihomejuuston seuraan. Kannattaa testata myös sitrusmaisia IPA-oluita!

Vahvojen juustojen ystäville sopivat myös usein suolavedellä harjatut kittijuustot. Näiden juustojen maku on voimakas, joten juomaltakin vaaditaan enemmän. Yhdistä juustoon puolikuivia valkoviinejä, saksalaistyyppisiä, makean banaanisia vehnäoluita tai reheviä maalaissiidereitä.

Kovat, usein kypsytetyt juustot ovat täynnä makua. Näitä ovat muun muassa Appenzeller, emmentaali- ja parmesan-juustot. Tarjoa niiden kanssa makeaa portviiniä, täyteläistä punaviiniä tai tuhtia barley wine -olutta.

Maista juustoa ja juomaa näin

Kun olet nielaissut juuston, siemaise heti juomaa perään ja arvioi molemmat maut yhdessä.

Kumpi maistuu enemmän?

Onko juuston maku parempi juoman kanssa vai ilman?

Onko juoman maku parempi juuston kanssa vai ilman?

Tavoitteena on löytää yhdistelmiä, jotka maistuvat yhdessä paremmilta kuin erikseen.

Huomioi myös nämä:

Älä heitä tastingista jääneitä juustoja hukkaan, vaan säästä jämät ja käytä ne salaatissa, ruokien kuorrutuksessa tai lämpimissä voileivissä.

Jos haluat päästä helpolla, varaa maisteltavaksi yksi sinihomejuusto, yksi valkohome-tyyppinen juusto ja yksi kova, pitkään kypsytetty juusto.

Voit valita maisteltavaksi juustoja myös maan, juustotyypin tai vuodenajan mukaan.

Jos maistelet erilaisia viinejä tai oluita juustojen seurana, muista varata tarpeeksi laseja tai pari kannua, joista toinen on tyhjä ja toisessa on vettä lasin huuhtomiseen.

Yleisjuomina juustotastingiin kannattaa varata vettä. Jos haluat ottaa tastingiin mukaan alkoholijuomia, hyviä valintoja ovat puolimakea valkoviini, vaalea luostarityylinen ale-olut ja portviini.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Näitä pikkuherkkuja kelpaa napostella juuston kanssa5.3.2015 06.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu