Ruoka

Näin leivot raakakakkuja itse

RUOKA Tärkein työväline on tehokas tehosekoitin.

Kookoskakku on herkullinen myös raakakakkuna.

Aniko Lehtinen

Raakakakkujen suosio on kasvanut vauhdilla. Eikä ihme, sillä ne ovat useimmiten gluteenittomia, laktoosittomia ja luomuhunajaa lukuun ottamatta myös vegaanisia eli sopivat myös niille, jotka eivät voi tavallisia kakkuja syödä.

Raakakakut ovat saaneet nimensä valmistustavastaan: kakkuja ei kypsennetä ollenkaan.

Raakakakkujen tekemisen yksi perusedellytys ovat hyvät laitteet eli kunnon tehosekoitin ja jääkaappi.

Varsinkin tehosekoittimesta on löydyttävä tehoa: taikinaan murskataan usein pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä ja muita kovia raaka-aineita, joten tehoiltaan liian varovainen tehosekoitin voi rikkoutua.

Siksi raakakakuista kiinnostuneen kannattaakin satsata kunnon tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen, jotta kakut onnistuvat ilman itkua ja hammastenkiristelyä.

Jos taateleista ei pidä, ne on helppo korvata vaikka luumuilla tai kuivatuilla omenoilla.”

Raakakakuissa on erikseen pohja ja täyte. Pohja on usein erilaisista pähkinöistä, taateleista ja kuivatuista hedelmistä murskattu seos, jota voi makeuttaa hunajalla tai vaikka agavesiirapilla.

Jos taateleista ei pidä, ne on helppo korvata vaikka luumuilla tai kuivatuilla omenoilla. Jos käytät liotettuja pähkinöitä raakakakussa, muista kuivata ne niin, että liotusvettä ei mene kakkuun, koska silloin pohja jää liian löysäksi.

Jos pidät kakuista, joissa on ”sattumia”, raakakakkujen pohjan voi jättää hieman rakeiseksi.

Raakakakkujen täyte voi vaihdella tuhdista raakasuklaasta pehmeään, juustokakkumaiseen herkkuun.

Pehmeä täyte syntyy esimerkiksi liotetuista, neutraalin makuisista cashew-pähkinöistä, luomuhunajasta, kookosöljystä tai kookoskermasta.

Täytteen massaa voi maustaa vaikkapa kanelilla, marjoilla, sitruunalla tai porkkanalla. Suklaisissa raakakakuissa voi käyttää kermaisen suutuntuman luomiseen avokadoa, joka tukee kauniisti raakasuklaan makua.

Pähkinäallergikonkaan ei tarvitse surra, koska raakakakuissa usein käytetyt pähkinät voi korvata kookoshiutaleilla tai auringonkukansiemenillä. Tällaisen kakun täytteenä voi käyttää banaania tai avokadoa.

Kookostuotteet ovat muutenkin yleisiä raakakakkumaailmassa – kookosöljyllä ja -kermalla saadaan sama kermamainen suutuntuma kuin maitotuotteilla.

Vinkkejä raakakakkujen tekoon:

Hanki kunnon monitoimikone tai tehosekoitin.

Käytä tuoreita luomuraaka-aineita, jos voit. Raakakakuissa pääosa on laadukkailla raaka-aineilla.

Jos tuntuu, että raakakakkumassa on liian jäykkää, eikä sekoitu, lisää tilkka vettä tai kookosmaitoa.

Koska raakakakkujen perusidea on, ettei niitä lämmitetä paljoa yli 40 asteen, älä sekoita massaa monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa liikaa, ettei kakku kuumene. Kuumentuessa kakuissa käytetyt rasvat ja pähkinät alkavat härskiintyä ja niiden maku muuttuu.

Useimmiten raakakakut tehdään leivinpaperin päälle irtopohjavuokaan, jossa ne on myös helppo säilyttää.

Jos pakastat kakut, niiden rakenne on tiiviimpää.

Jos pidät kakut jääkaapissa, kakkujen rakenne on pehmeämpi.

Muista suojata kakut jääkaapissa kuitenkin hyvin, ettei jääkaapin muista ruuista tartu hajua kakkuihin.

Raakakakku säilyy jääkaapissa raaka-aineista riippuen 4–7 päivää.

 

Ideoita blogeista ja kirjoista

Mari Lönnqvist:

Raakaleipurin parhaat kakut

Virpi Mikkonen: Kiitos Hyvää (Herkkuja ilman sokeria ja gluteiinia)

www.vanelja.com

chocochili.net

Tutustu myös kansainvälisiin raakakakkublogeihin:

www.haverawcakeandeatit.co.uk

www.choosingraw.com

www.thisrawsomeveganlife.com

Artikkelia varten on

haastateltu myös raaka-

kakkuleipoja Outi Rinnettä

www.mieliruoka.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu