Paikalliset

Laki muuttuu: Jälki-istunnossa saa teettää kasvatuksellisia töitä

Koulurauhapaketti lisää opettajien oikeuksia puuttua häiriökäyttäytymiseen. Painotus on kuitenkin ennaltaehkäisevissä toimissa.

Johanna Erjonsalo

Opettajat ja rehtorit saavat vuodenvaihteessa uusia keinoja koulujen järjestyshäiriöiden kitkemiseen. Vuoden alussa voimaan astuva ”koulurauhapaketti” mahdollistaa muun muassa kasvatuksellisten tehtävien teettämisen jälki-istunnossa. Lisäksi henkilökunta saa oikeuden tarkistaa oppilaiden henkilökohtaiset tavarat, jos niiden epäillään vaarantavan turvallisuutta.

Uudeksi järjestyskeinoksi tulee kasvatuskeskustelu, jolla koulut voivat puuttua oppilaiden häiritsevään ja epäasiallisen käytökseen. Keinovalikoimaa painotetaan muutenkin yhä enemmän kasvatukselliseen ja ennaltaehkäisevään suuntaan, kertoo Opetushallitus.

Myös jälki-istuntojen luonne muuttuu. Jatkossa oppilaat voivat saada eteensä sekä kirjallisia että suullisia tehtäviä tai harjoituksia. Tavoitteena on muun muassa harjoittaa oppilaissa yhteisöllisyyttä.

Koulujen järjestyshäiriöt ja opettajien vaikeudet ehkäistä niitä ovat puhuttaneet viime vuosina jatkuvasti.

Erityisesti kohua on syntynyt Helsingin Alppilan ja Sastamalan Sylvään koulujen kiistatapauksissa. Jälkimmäisessä koulun rehtori laittoi tupakoivat oppilaat kirjoittamaan aineen tupakan vaaroista. Oikeusasiamies moitti rehtoria, koska vanha laki ei menettelyä sallinut. Nyt tällainen rangaistus tulee luvalliseksi.

Lisää oikeuksia opettajat saavat myös oppilaiden hallussaan pitämien vaarallisten tavaroiden tai aineiden tarkistamiseksi ja takavarikoimiseksi.

Opetushallituksen mukaan tarkastuksiin on oltava aina ilmeinen syy. Niissä on oltava läsnä kaksi aikuista, joista toisen oppilas voi valita.

Tarkastamisessa ja esineiden takavarikoinnissa on kuitenkin kunnioitettava henkilökohtaista koskemattomuutta ja yksityisyyttä mahdollisimman pitkälle, Opetushallitus ohjeistaa.

Koulurauhapaketti pyrkii myös lisäämään oppilaiden osallisuutta koulutyössä. Lisäksi vaaditaan, että perusopetuksessa jokaiselle järjestetään mahdollisuus osallistua oppilaskuntatyöhön.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu