AL: Nimilakiin muutos? Ei enää jakoa tyttöjen ja poikien nimiin

Nimikäytännöt ovat viime vuosina muuttuneet koko ajan vapaammiksi. Nyt laista saatetaan poistaa kohta, joka estää antamasta pojan nimeksi vakiintunutta nimeä tytölle, ja tytön nimeä pojalle.

Johanna Erjonsalo

Nimilaki saattaa muuttua niin, että etunimiä ei enää jaotella tyttöjen ja poikien nimiin. Tyttö voisi siis saada nimekseen Pekka, ja poika olla Irma.

Aamulehden mukaan oikeusministeriön nimilautakunta pohjustaa jo uudistusta, jossa jaottelusta luovutaan. Jatkossa riittäisi vain, ettei annettava nimi ole hyvän maun eikä lapsen edun vastainen.

Helsingin Uutiset kertoi reilut kaksi vuotta sitten, että sukupuolineutraalit nimet ovat koko ajan kasvattaneet suosiotaan. Ne ovat usein joko itse keksittyjä tai luonnosta johdettuja.

– (Nimi)käytäntö on liukunut koko ajan vapaammaksi. Samoin kuin muiden lakien kohdalla, oikeuskäytäntö muuttuu, totesi nimilautakunnan sihteeri Juhani Ketomäki tuolloin Helsingin Uutisille.

Aamulehden haastattelema nimilautakunnan puheenjohtaja Urpo Kangas ei usko, että tulevaisuudessakaan kukaan antaisi lapselle tämän sukupuolen kanssa ristiriidassa olevaa nimeä.

toimitus