Puheenaihe

AL: Nimilakiin muutos? Ei enää jakoa tyttöjen ja poikien nimiin

Nimikäytännöt ovat viime vuosina muuttuneet koko ajan vapaammiksi. Nyt laista saatetaan poistaa kohta, joka estää antamasta pojan nimeksi vakiintunutta nimeä tytölle, ja tytön nimeä pojalle.

Johanna Erjonsalo

Nimilaki saattaa muuttua niin, että etunimiä ei enää jaotella tyttöjen ja poikien nimiin. Tyttö voisi siis saada nimekseen Pekka, ja poika olla Irma.

Aamulehden mukaan oikeusministeriön nimilautakunta pohjustaa jo uudistusta, jossa jaottelusta luovutaan. Jatkossa riittäisi vain, ettei annettava nimi ole hyvän maun eikä lapsen edun vastainen.

Helsingin Uutiset kertoi reilut kaksi vuotta sitten, että sukupuolineutraalit nimet ovat koko ajan kasvattaneet suosiotaan. Ne ovat usein joko itse keksittyjä tai luonnosta johdettuja.

– (Nimi)käytäntö on liukunut koko ajan vapaammaksi. Samoin kuin muiden lakien kohdalla, oikeuskäytäntö muuttuu, totesi nimilautakunnan sihteeri Juhani Ketomäki tuolloin Helsingin Uutisille.

Aamulehden haastattelema nimilautakunnan puheenjohtaja Urpo Kangas ei usko, että tulevaisuudessakaan kukaan antaisi lapselle tämän sukupuolen kanssa ristiriidassa olevaa nimeä.

Tarvitaanko nimilakiin uudistusta?

Ei
81% (88 ääntä)
Kyllä
19% (21 ääntä)
Ääniä yhteensä: 108

Lisää aiheesta: 

Lapsesta Ruu tai Sirius? Sukupuolineutraaleista nimistä tuli buumi17.10.2012 10.58
Nämä olivat suosituimmat nimet viime vuonna5.3.2015 15.38
Isla ja Luka saavat vihdoin juhlia – kalenteriin 39 uutta etunimeä1.1.2015 12.00
Suomen Huippumalli -kisaaja vaihtoi etunimensä24.8.2011 15.05
Jos etunimi ei miellytä, sen voi vaihtaa4.4.2011 13.54

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu