Puheenaihe

IL: Raiskaustilastot karuja – ulkomaalaistaustaiset yliedustettuina tekijöinä ja uhreina

Poliisiin tietoon tulleiden raiskausten ja raiskausyritysten määrä on kasvanut kuudessa vuodessa 87 prosenttia.

Anneli Tuominen-Halomo

Maanantaina Helsingin Tapanilassa tapahtunut joukkoraiskaus on nostanut jälleen keskusteluun huiman eron kantasuomalaisten ja ulkomaalaisten tekemien raiskausten määrissä.

Viisi 15–18-vuotiasta ulkomaalaistaustaista nuorta vangittiin perjantaina käräjäoikeudessa todennäköisin syin törkeästä raiskauksesta epäiltyinä.

Viime vuonna valmistuneen selvityksen mukaan afrikkalaissyntyisten tekemien raiskausrikosten määrä oli 12-kertainen kantaväestöön verrattuna. Lähi-Idässä ja Pohjois-Afrikassa syntyneiden kohdalla määrä oli oli peräti 13-kertainen.

Peräti joka kolmas raiskausrikoksesta tuomittu on oikeusministeriön vuodelta 2012 olevan selvityksen mukaan ulkomaalaistaustainen. Raiskaustilastoista lauantaina uutisoineen Iltalehden mukaan törkeissä tekomuodoissa osuus on jopa 41 prosenttia.

Maahanmuuttajaväestön ikärakenne on huomattavasti nuorempi ja miesvaltaisempi.”

Iltalehden haastattelema Helsingin yliopiston Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin tutkija Martti Lehti oli tekemässä viime vuonna julkaistua selvitystä, jossa käsiteltiin Suomessa asuvia maahanmuuttajia sekä tekijänä että rikoksen uhrina.

Kantaväestön ja ulkomaalaistaustaisten ero rikollisuustasoissa näkyy Lehden mukaan selvimmin nimenomaan raiskausrikoksissa.

Selvityksessä huomioitiin neljä rikollisuustasoa perinteisesti selittävää tekijää: väestön ikäjakauma, sukupuolijakauma, tulotaso sekä asuinkuntatyyppi.

– Maahanmuuttajaväestön ikärakenne on huomattavasti nuorempi ja miesvaltaisempi kuin suomalaisen väestön. Lisäksi maahanmuuttajaväestö asuu lähinnä suurimmissa kaupungeissa. Nämä ovat alhaisen tulotason ohella periaatteessa rikollisuustasoa lisääviä tekijöitä, Lehti sanoo Iltalehdelle.

– Väestön ikä- ja sukupuolijakauma, alhainen tulotaso ja asuminen suurkaupungeissa ei kuitenkaan selittänyt tätä eroa raiskausrikoksissa.

Lehden mukaan yksi mahdollinen selittävä tekijä on se, että kantasuomalaisten tekijöiden kohdalla ilmoituskynnys on korkeampi.

– Se voi pitää paikkansa, mutta ei se selitä tätä ilmiötä tyhjentävästi, hän kuitenkin kommentoi Iltalehdelle.

Uhriksi joutumisen riski on afrikkalaisilla ja aasialaisilla naisilla suomalaisia naisia korkeampi.”

Paitsi rikoksen tekijöinä, maahanmuuttajataustaiset ovat yliedustettuina myös rikoksen uhreina. Erityisen uhan raiskausrikokset muodostavat Lehden mukaan afrikkalaistaustaisille naisille.

– Raiskausrikoksissa myös uhriksi joutumisen riski on afrikkalaisilla ja aasialaisilla naisilla suomalaisia naisia korkeampi. Afrikkalaisilla se oli nelinkertainen.

Helsingin Sanomat kertoi aiemmin, että raiskausten määrässä – tai ainakin raiskausilmoitusten määrässä on tapahtunut merkittävää kasvua viime vuosina. Ilmoitusten määrä on lähes kaksinkertaistunut vuodesta 2009, jolloin niitä kirjattiin yhteensä 503.

Viime vuonna poliisi kirjasi yhteensä 940 ilmoitusta raiskauksesta, törkeästä raiskauksesta tai niiden yrityksestä. Vuonna 2013 ilmoituksia kirjattiin 792.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Tapanilan raiskaus: Täällä epäillyt asuvat12.3.2015 16.12
Husu Hussein ei pyydä anteeksi somalien puolesta – ”Vastuu on perheillä”13.3.2015 14.47

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu