Ruoka

Jos pidät pavuista ja linsseistä, Lähi-idän keittiö on sinua varten

RUOKA Lähi-idän keittiöön kuuluvat myös jaettavat pikkusyötävät, mezet.

Salaatit ovat Lähi-idän keittiön aarteita. Ne ovat ruokaisia, raikkaita ja maustettuja.

Anikó Lehtinen

Lähi-itä on sekä maantieteellisesti että ruokakulttuurisesti laaja alue, johon lasketaan yleensä muun muassa Egypti, Arabian niemimaan valtiot, Iran, Turkki ja Kyproksen saari.

Tämä Euroopan, Aasian ja Afrikan solmukohta on ollut historiallisesti merkittävä kaupankäynnin keskus.

Se näkyy myös keittiössä, sillä alueen resepteissä on vaikutteita idästä ja lännestä.

Suomalaisille tutuimpia Lähi-idästä kotoisin olevia ruokia ovat turkkilaiset ja libanonilaiset herkut, varsinkin kebabit ja keitot.

Trendiravintoloissa moni kokki vannoo kuitenkin myös syyrialaisen, jordanialaisen ja israelilainen keittiön nimeen.

Lihaa Lähi-idän maissa syödään vähän. Useimmiten tarjotaan lammasta tai kanaa.”

Mutta mistä Lähi-idästä tulevan ruuan sitten tunnistaa?

Vaikka Lähi-idän maat ovat keskenään varsin erilaisia, niiden ruokakulttuureissa on paljon samaa. Siksi tiettyjen ruokien alkuperästä voidaan alueella jopa kiistellä.

Parhaiten Lähi-idästä tulevat reseptit tunnistaa oliiviöljyn ja sitruunan käytöstä, värikkäistä kasviksista, kuten munakoisosta ja paprikasta, ja paksuista, jogurttipohjaisista kastikkeista.

Myös tuoreet yrtit ovat osa arkea – varsinkin persiljaa ja minttua käytetään eri ruokalajeissa paljon.

Eikä Lähi-idästä voi puhua ilman palkokasveja: erilaiset pavut, kikherneet ja linssit tuovat proteiinia ja makua kasvisvoittoiseen ruokavalioon.

Lihaa Lähi-idän maissa syödään vähän.

Useimmiten tarjotaan lammasta tai kanaa, sillä uskonnollisista syistä useimmissa maissa ei syödä porsasta.

Ruoka on mausteista, mutta harvoin tulista. Aasialaiset vaikutteet näkyvät maustamisessa.”

Mausteissa ei sen sijaan säästellä.

Esimerkiksi jälkiruuista tuttuja kanelia ja appelsiinia käytetään myös suolaisten pääruokien mausteena.

Leipä on sekin tärkeä osa ruokakulttuuria, ja sitä tarjotaan joka aterialla.

Ominaisia ovat myös tahnat ja kastikkeet.

Niitä syödään sellaisenaan litteän, valkoisen naan-leivän päällä tai osana ateriaa. Lisukkeena voidaan tarjota myös riisiä tai paistettuja perunoita.

Lähi-idän ruuat ovat hyvin mausteisia, mutteivät tulisia.

Aasian vaikutus näkyy ruokien maustamisessa. Monet sieltä tutut mausteet, kuten juustokumina, kardemumma, kaneli ja seesaminsiemenet, ovat tuttuja myös Lähi-idässä.

Katso tästä reseptit ja testaa Lähi-idän herkkuja myös kotona.

Sanasto tutuksi:

Tahini on seesaminsiemenistä valmistettu tahna. Se on tärkeä hummuksen ja halvan raaka-aine.

Dukkah on mausteseos, jossa on usein pähkinöitä, mausteita, seesaminsiemeniä ja suolaa. Sitä sirotellaan salaatteihin, paahdettuihin vihanneksiin tai vaikka keitetyn riisin päälle.

Hummus on kikherneistä, tahinista ja oliiviöljystä valmistettu tahnaa, jota maustetaan valkosipulilla ja sitruunalla. Hummusta tarjotaan usein lisukkeena.

Baba Ganoush on munakoisosta ja seesamitahnasta valmistettu dippi.

Tabbouleh on erittäin maukas, persiljasta, tomaatista, sipulista, mintusta, paprikasta ja helmimäisestä bulgur-vehnästä valmistettu raikas salaatti.

Schwarma on pystyvartaassa olevaa kanan- tai lampaanlihaa, jota vuollaan ohuita siivuja ja tarjoillaan joko sellaisenaan tai vaikka leipään käärittynä. Schwarma on sukua tuntemallemme kebabille.

Falafel on kikherneistä ja/tai härkäpavuista tehty, paistettu kasvispyörykkä, jossa maistuvat myös yrtit. Falafelit nautitaan usein joko sellaisinaan tai leipään käärittynä.

Baklava on filotaikinasta, siirapista, hunajasta ja pähkinöistä valmistettu makea leivonnainen, joka on tyypillinen myös Kreikassa.

Halva on Lähi-Idän keittiössä tahinista ja sokerista tai hunajasta valmistettu makea, lohkea jälkiruokaherkku. Sen sekaan saatetaan lisätä esimerkiksi pistaasipähkinöitä, manteleita, vaniljaa tai appelsiinimehua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu