Ruoka

Testaa helppo kanapata ja muita Lähi-idän herkkuja

Marinoituja kanankoipia, fenkolilohkoja ja klementiinipaloja. Näistä syntyy uunissa herkullinen pataruoka.

Anikó Lehtinen

Kanaa fenkolilla ja klementiineillä

Liemi:
4 rkl oliiviöljyä
½ dl appelsiinimehua
3 rkl sitruunamehua
2 rkl rakeista sinappia
3 rkl ruokosokeria
Muut raaka-aineet:
3 kpl fenkolia lohkottuna neljään
4 kanankoipea
4 kpl klementiiniä tai mandariinia ohueksi siivutettuna
5–7 oksaa timjamia lehdet nypittynä

suolaa
mustapippuria
persiljaa

Yhdistä liemen ainekset eli oliiviöljy, appelsiini- ja sitruunamehu, sinappi ja ruokosokeri. Laita kanankoivet, fenkolilohkot ja klementiinilohkot uunivuokaan. Kaada liemi päälle ja annan marinoitua pari tuntia.

Lämmitä uuni 220 asteeseen.

Paista marinoituja koipia, fenkolilohkoja ja klementiinipaloja uunissa noin 40 minuuttia. Tee sillä aikaa ruuan pariksi jogurttiharissaa.

Jogurttiharissa

1 dl turkkilaista jogurttia
Harissa:
2 punaista paprikaa
½ tl korianterinsiemeniä
½ tl juustokuminan siemeniä
hyppysellinen kanelia
2 rkl oliiviöljyä
1 pieni punasipuli pienittynä
3 valkosipulinkynttä pienittynä
2 kokonaista chiliä pienittynä
1 rkl tomaattipyreetä
2 rkl sitruunamehua
suolaa

Laita uuni lämpenemään 230 asteeseen.

Halkaise paprikat ja laita ne kuumaan uuniin kuori ylöspäin. Anna paahtua noin 20 minuuttia, kunnes paprikoiden kuori on musta. Ota paprikat uunista ja annan jäähtyä.

Kuori paprikat ja pilko ne pieneksi.

Paahda korianterinsiemenet ja juustokumina miedolla lämmöllä kuivalla paistinpannulla. Hienonna paahdetut mausteet suolan joukkoon.

Kuumenna paistinpannu uudelleen ja lisää öljyä. Kuullota öljyssä valkosipuli, sipuli ja chili. Nosta pannu pois liedeltä.

Lisää kulhoon hienonnetut mausteet, kuullotetut ainekset, tomaattipyree, sitruunanmehu, kaneli ja paprika. Hienonna tahnaksi.

Lisää joukkoon oliiviöljyä niin, että saat seoksesta tahnaa.

Sekoita puolet harissasta jogurtin kanssa.

Vinkki: Pelkkä harissa säilyy viikkoja jääkaapissa puhtaassa lasipurkissa. Sitä voi käyttää lihan, salaattien tai lämpimien voileipien maustamiseen.

Granaattiomena-munakoisotahna

1 munakoiso
2 tomaattia kaltattuna
3 valkosipulinkynttä raastettuna

2 rkl öljyä
suolaa
pippuria
meiramia
basilikaa

Koristeeksi:
½ granaattiomenan siemenet

Paahda munakoiso suoraan sähkölevyllä niin, että sen kuori poksahtelee. Kuori munakoiso sen jälkeen käsin tai puuveitsen kanssa. Älä käytä metalliveistä, siitä jää munakoisoon metallinen maku.

Laita kuorittu munakoiso kulhoon ja painele se rikki perunasurvimella. Käytä tässäkin puusurvinta.

Kalttaa tomaatit ja leikkaa ne pieniksi paloiksi. Sekoita palat munakoisojen joukkoon.

Raasta valkosipuli ja lisää raaste, öljy ja mausteet munakoiso-tomaattiseokseen. Sekoita. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita.

Laita tahna viileään vetäytymään pariksi tunniksi. Koristele tahna granaattiomenan siemenillä ennen tarjoilua.

Tarjoa rapeakuorisen leivän, naan-leivän tai paahdetun rieskan kanssa.

Manteli-appelsiinikakku siirappikuorrutuksella

200 g voita
3,5 dl ruokosokeria
4 appelsiinin kuoriraaste ja mehu
5 kpl kanamunaa
3,5 dl mantelijauhoja
1,5 dl jauhoja
Kuorrutussiirappi:
2 rkl voita
½–1 dl juoksevaa hunajaa
Koristeeksi:
appelsiinikuoriraastetta

 
Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Raasta appelsiinin kuori ja purista siitä mehua. Sekoita huoneenlämpöinen voi, appelsiinien mehu, kuoriraaste ja sokeri tasaiseksi seokseksi. Lisää joukkoon kananmunat sekoittaen samalla. Lisää siivilän läpi kuivat aineet.

Kaada taikina vuokaan.

Paista kakkua 180 asteessa noin 40–50 minuuttia. Kakku on valmis, kun pistät sitä tikulla, eikä tikkuun enää tartu taikinaa.

Jäähdytä kakku.

Kun kakku on jäähtynyt, tee kuorrutussiirappi. Kuorrutussiirappia varten lämmitä voi ja hunaja juoksevaksi kattilassa.
Kaada seos jäähtyneen kakun päälle.

Voit koristella kakun vielä appelsiinikuoriraasteella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu